Miercuri, 25 Ianuarie 2017 - 05:29 AM Aleg.RO: Referendumul in calculele politice post '89: Romanii, chemati la plebiscit de sase ori

Publicat de: ---

Antena 3

In istoria Romaniei moderne au fost 13 referendumuri care au marcat evolutia politica a tarii . Sase dupa Revolutia din `89. Au privit, in special, fie aprobarea unei noi Constitutii, fie revizuirea ei, fie demiterea unui presedinte. Dar, vointa populara nu a fost mereu respectata de politicieni.

In data de 8 decembrie 1991, prin referendum, Constitutia fostului regim comunist era abrogata in intregime si inlocuita cu un nou text fundamental al tarii.

Dupa aproape 12 ani, in octombrie 2003, legea fundamentala avea sa fie modificata printr-un nou referendum menit sa armonizeze legislatia nationala cu reglementarile Uniunii Europene si cu cele ale NATO. Mai mult, mandatul presedintelui era prelungit cu inca un an, la cinci ani. In schimb, seful statului pierdea dreptul de a revoca premierul.

Alte doua consultari populare au vizat suspendarea sefului statului, cu Traian Basescu protagonist in ambele cazuri. In 19 aprilie 2007, in ciuda obiectiilor CCR, 322 de parlamentari votau pentru suspendare. O luna mai tarziu, optiunea lor era invalidata prin plebiscit de aproape 75% dintre romanii veniti la urne. In 2012, referendumul a fost propus de majoritatea USL,care a fost invalidat pentru ca nu s-a atins pragul de prezenta, de 50% plus 1.

La nici jumatate de an de la prima tentativa de demitere, in octombrie 2007, odata cu alegerile, Traian Basescu le-a cerut romanilor sa decida daca vor uninominal in doua tururi pentru alegerea parlamentarilor, ca la primari. A fost primul plebiscit invalidat, ca urmare a numarului foarte mic de votanti, putin peste sfertul celor cu drept de vot, desi 81% au fost de acord cu uninominalul.

Doi ani mai tarziu, pe 22 noiembrie 2009, odata cu alegerile parlamentare, a avut loc al cincilea referendum. De aceasta data, tema propusa de Traian Basescu - trecerea de la parlamentul bicameral la unicameral, format din pana la 300 de deputati - a intrunit conditiile de validare.

Nici pana in acest moment, politicienii nu au facut vreun efort sa respecte vointa populara exprimata atunci. Sistemul legislativ bicameral a fost pastrat, iar in legislatura 2012-2016, numarul alesilor a ajuns la aproape 600. Abia anul trecut, din considerente mai degraba legate de propriile calcule pragmatice, partidele au impus reducerea cu peste o suta a numarului total de parlamentari.


(177 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Antena 3

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Antena 3:

Referendumul in calculele politice post '89: Romanii, chemati la plebiscit de sase ori | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.75781011581421 seconds.