Miercuri, 25 Ianuarie 2017 - 05:29 AM Aleg.RO: Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei: ?Normal ca scad preturile de achizitie in retail. Nu era logic ca asa sa se intample??

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Roana Rotaru 25 .01.2017

Presedintele Consiliului Con­curentei, Bogdan Chiritoiu, considera ca masura legislativa care interzice retaile­ri­lor incasarea de taxe si servicii de la funizor este o interventie a statului in piata, dar in acelasi timp admite ca mo­dul de business al super­marketurilor este ?straniu?, in sensul ca, daca in co­mertul tra­ditional comerciantii castiga din adaosul pe care il practica, retailerii cas­tiga mai degraba din inchirierea raftului si din alte taxe pe care le cer.

?Aceasta ma­sura ridica semne de intrebare: ?De ce nu-i lasi tu pe oameni sa faca contracte cum vor ei? De ce ne amestecam noi, statul?? ? e o intrebare legitima. Pe de alta parte, e straniu modul lor de bu­siness, prin care ma­gazinul mai degraba castiga din inchirierea raftului decat din vanzarea produselor si tot vrea taxe de listare, taxe de aia, taxa de ailalta. E un model de business, asa se intampla si in alte tari. O fi avand logica lui, dar e un model ciudat de business pentru un om care nu e specialist in retail?, a declarat Bogdan Chiritoiu, saptamana trecuta, in cadrul unei conferinte ce a avut loc la sediul institutiei pe care o conduce. Odata cu interdictia retailerilor de a incasa taxe si servicii de la furnizor, o masura care este in vigoare si se aplica inca din vara anului trecut prin modificarile aduse legii 321/2009 privind comertul cu produse alimentare, super­marketurile au renuntat sa mai factureze taxe si servicii, insa au cerut scaderea acestor costuri din pretul de achizitie a marfii, potrivit datelor din piata.

Bogdan Chiritoiu spune ca era normal sa se intample asa, ca serviciile sa fie scazute din pretul de achizitie a marfii, si mai califica aceasta masura ca o incercare a Parlamentului de a aduce retailerii spre modelul de business din comertul traditional.

?M-a surprins surprinderea celor care spuneau: ?Nu se poate! Uite, ne scad preturile de achizitie a marfii?. Normal ca scad preturile de achizitie. Nu era logic ca asa sa se intample? Ce s-ar fi putut intampla altceva??, a spus Chiritoiu.

Initiatorii legii admit ca nu a fost tocmai o masura bine gandita. Nini Sa­punaru: ?Nu ne-am gandit ca retai­lerii interpreteaza ca si transportul e in­terzis?. Fostul presedinte al Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, Nini Sapunaru, cel care a avizat aceasta lege si care a plecat din functie odata cu instaurarea noului guvern, spune ca daca ar fi ramas in functie ar fi modificat aceasta masura si ar fi permis incasarea de taxe si servicii de la furnizor, cu conditia ca acestea sa fie trecute de la inceput in contract, nu sa fie adaugate pe parcurs.

?Eu aveam in gand sa modific aceasta masura daca mai ramaneam. Sa intro­ducem acolo unde sunt interzise fac­tu­rarile de taxe si servicii, ca sunt permise serviciile, dar care trebuie tre­cute in contract de la inceput, referi­toare la transportul marfurilor, conditio­nare, depozitare si asa mai departe, insa doar daca sunt intelegeri contractuale facute la momentul incheierii contrac­tului si nu introduse dupa aceea?, a declarat pentru ZF Nini Sapunaru.

Potrivit datelor din piata, aceasta masura de interzicere a taxelor si serviciilor de la furnizor a fost o masura benefica pentru producatorii romani pentru ca ?le-a mai ridicat o povara de pe umeri? , chiar daca aceste taxe doar au scazut pe alocuri, nu au fost eliminate intergral.

Legea 150/2016, care aduce modificari legii 321/2009 privind comertul cu produse alimentare, a fost creata cu scopul de a  incuraja producatorii agricoli locali sa patrunda cu produsele lor in retelele de comert modern. Pana pe 15 ianuarie Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) avea obligatia sa publice varianta finala a normelor de aplicare pentru acea parte a legii care va impune retailerilor ca cel putin 51% dintre produsele agroalimentare prezente la raft sa provina din latul scurt de aprovizionare, insa nici pana la momentul redactarii articolului nu a reusit sa isi indeplineasca atributiile.

Articole din legea 150/2016 care nu au avut nevoie de norme de aplicare sunt in vigoare si se aplica inca din luna iulie a anului trecut, respectiv interdictia retailerilor de a incasa taxe si servicii de la furnizor, impunerea unor termenele de plata mai scurte, interdictia retailerului de a nu pretinde furnizorului sa nu vanda altcuiva mai ieftin decat lui, dar si alte masuri.


(203 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei: ?Normal ca scad preturile de achizitie in retail. Nu era logic ca asa sa se intample?? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.76752614974976 seconds.