Marți, 31 Ianuarie 2017 - 06:19 AM Aleg.RO: Aripa Blaga a cedat. Congresul PNL va avea loc la vara

Publicat de: ---

jurnalulnational GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO (adsbygoogle = window .adsbygoogle || []).push({});

Reuniti ieri la Parlament, liderii judeteni ai PNL au decis ca alegerile interne din partid sa aiba loc de jos in sus, incepand mai intai cu filialele din teritoriu, urmand ca liderul suprem al liberalilor sa fie ales, cel mai probabil, la finalul lunii mai sau inceputul lui iunie. Decizia de ieri reprezinta, practic, o infrangere pentru fostii pedelisti, care si-ar fi dorit alegeri pe repede inainte.

 

Liderii organizatiilor judetene ai PNL au convenit ieri ca reconstructia partidului sa se desfasoare de la firul ierbii, incepand cu alegerile interne la nivel judetean, si ajungand pana la centru, Conventia pentru alegerea noului lider urmand sa fie organizata, cel mai probabil, la inceputul verii, sustin surse liberale. La intalnirea organizata ieri in Parlament au participat atat presedintele interimar Raluca Turcan, cat si secretarul general adjunct Marian Petrache. Decizia luata ieri, dupa aproape cinci ore de sedinta, a reprezentat, practic, o infrangere pentru aripa care provine din vechiul PDL. Reuniti in jurul lui Vasile Blaga, fostii pedelisti au facut presiuni pentru un Congres organizat pe repede inainte, alegerile din teritoriu urmand sa aiba loc, in viziunea pedelistilor, abia dupa aflarea noului sef. Surse din interiorul PNL sustin ca in spatele usilor inchise, liderul PNL Dambovita, deputatul Cezar Preda si seful liberalilor de la Bistrita, deputatul Robert Sighiartau, un apropiat al baronului Ioan Oltean, ar fi propus ca alegerile pentru reconstructia partidului sa se desfasoare in luna martie, iar comisia de unificare sa fie desfiintata si inlocuita cu o comisie de organizare a alegerilor interne. În absenta lui Vasile Blaga, liderii judeteni care provin din vechiul PNL au reprimat insa rapid planul factiunii PDL-iste, iar pedelistii au cedat, pentru moment, initiativa. Astfel, alegerile din PNL, cruciale pentru viitorul partidului, se vor desfasura la finalul lunii mai sau inceputul lunii iunie, abia dupa ce vor fi alesi liderii tuturor organizatiilor din teritoriu.

O alta propunere a venit din randurile fostilor parlamentari PNL care n-au mai prins locuri eligibile pe listele pentru alegerile parlamentare. Acestia s-au organizat intr-un grup de initiativa si au cerut ca viitorul presedinte al partidului sa fie desemnat prin votul tuturor membrilor PNL. "În anul 2014, unificarea dintre PNL si PDL, menita sa consolideze frontul de dreapta in politica romaneasca, a dus la victoria presedintelui Iohannis si a programului "Romania lucrului bine facut"! Dupa 2014, partidul a intrat insa intr-un declin care ne-a condus la dezastrul electoral din 2016, un declin care continua si va continua atata timp cat nu vom avea curajul unei analize lucide”, sustin liberalii ramasi in afara Parlamentului.

 

Lupta in doi la vara?

În privinta candidatilor la sefia PNL, toate previziunile indica o lupta dura intre factiuni la Congresul din vara. Controlata din umbra de Vasile Blaga, aripa vechilor pedelisti a decis recent sa-l sustina pe fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, la sefia PNL, in detrimentul Ralucai Turcan, care a ridicat si ea pretentii la conducere. Presedintelui interimar i s-a transmis insa ca n-ar fi potrivita pentru reforma PNL. Hotararea a fost luata intr-un cerc restrans, la un sprit organizat de pedelisti la Ogrezeni, in judetul Giurgiu. De altfel, intalnirea de la Ogrezeni a fost criticata in sedinta de ieri, pe motiv ca scindeaza partidul. Din randurile liberalilor, si-au anuntat intentia de a candida fostul prim-vicepresedinte Ludovic Orban sau deputatul Ovidiu Raetchi, insa n-ar fi exclusa nici o candidatura din partea fostului secretar general al partidului, Dan Motreanu, daca acesta isi va rezolva problemele cu Justitia.  

Raluca Turcan, presedinte interimar PNL: Voi propune Biroului Permanent National o varianta in care alegerile sa se desfasoare de jos in sus, de la nivelul fiecarei sectii de votare, urmand cu presedintii organizatiilor judetene si cu cei care vor candida pentru conducerea nationala.


(172 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Aripa Blaga a cedat. Congresul PNL va avea loc la vara | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.5482537746429 seconds.