Joi, 02 Februarie 2017 - 05:25 AM Aleg.RO: Bugetul pe 2017, in Parlament. Birourile permanente reunite au aprobat programul de dezbatere si adoptare

Publicat de: ---

AMOS News

Bugetul pe 2017, proaspat adoptat de Guvern, e plin de masuri sociale si cheltuieli generoase . Marele castigator este Ministerul Muncii, dar sunt prevazute fonduri si pentru aparatura din spitale, mancare calda in scoli sau gratuitate pentru transportul feroviar in cazul elevilor si studentilor. Toate aceste cheltuieli sunt bazate insa pe o crestere economica pe care unii analisti o considera nerealista.

Dupa ce a fost adoptat de Guvern, bugetul pe 2017 a intrat in linie dreapta. Va fi dezbatut de comisiile de specialitate ale Parlamentului, apoi votat in plen.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au aprobat, miercuri, programul de dezbatere si adoptare a proiectului legii bugetului de stat si a proiectului legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2017.

Senatorii si deputatii au termen, de miercuri pana vineri la ora 9:00, sa depuna amendamente la cele doua acte normative, noteaza Agerpres.

Vineri, incepand cu ora 11:00, sunt programate sedinte comune ale comisiilor de specialitate ale Parlamentului in vederea examinarii, avizarii si depunerii avizelor la Comisiile de buget, finante si banci reunite.

Ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan, este asteptat sa participe vineri, incepand cu ora 14:00, la sedinta comuna a Comisiilor de buget, in care vor avea loc dezbaterea generala si o prima analiza a amendamentelor depuse la legea bugetului.

De sambata, de la ora 10:00, pana duminica, la ora 20:00, in Comisiile reunite pentru buget, sunt programate dezbateri cu ordonatorii principali de credite, urmand ca la finalul acestora Comisiile sa intocmeasca rapoartele pentru cele doua acte normative si sa le inainteze lunea viitoare (la ora 10:00) conducerii celor doua Camere ale Parlamentului.

Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului urmeaza sa se reuneasca, tot lunea viitoare, la ora 11:00, intr-o sedinta comuna, pentru a stabili timpii de dezbatere in plen.

Plenul comun al Parlamentului se va intruni, lunea viitoare, incepand cu ora 13:00, pentru dezbaterea si aprobarea proiectului legii bugetului de stat si a proiectului legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2017.

Parlamentul urmeaza sa dea votul final asupra celor doua acte normative martea viitoare, intr-o sedinta de plen comun care va incepe la ora 10:00.

"Bugetul Romaniei pentru 2017 a fost astazi adoptat in sedinta de guvern", a anuntat marti seara ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan, in aceeasi zi in care Executivul a adoptat proiectul OUG de modificare a Codului Penal si proiectul de lege privind gratierea. Viorel Stefan a prezentat, marti seara, principiile care au stat la baza construirii bugetului pe 2017.

"Schimbari importante pentru bugetele romanilor intra in vigoare miercuri!"

Guvernul taie din banii pentru serviciile speciale, dar ofera mai mult pentru Aparare. Practic, e alocata cea mai buna finantare pentru securitatea nationala de pana acum: 2% din PIB. Sunt bugetate si cresterile de salarii, de pensii si alte angajamente. Fata de vechea varianta, noul proiect scade cheltuielile cu bunurile si serviciile, ca sa fie mai multi bani pentru investitii.

Bugetul de stat pe 2017

Sanatatea primeste, anul acesta, aproape opt miliarde de lei, un plus de aproximativ 16%. La Educatie, cifrele au fost modificate fata de vechiul proiect. In loc de taiere, apare o crestere de circa 26%. Fonduri mai mari cu 60 la suta sunt alocate pentru Transporturi. O crestere spectaculoasa, de aproape 84 la suta, e prevazuta pentru Agricultura.

Ministerul Apararii Nationale primeste peste 16 miliarde de lei, cu peste 5 miliarde mai mult decat anul trecut si mai mult decat dublu fata de 2015. Practic, se respecta angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru securitatea tarii.

Bugetul Ministerului de Interne ramane la un nivel apropiat de cel de anul trecut. Se taie insa din fondurile pentru serviciile speciale: 10%, in medie.

Administratia Prezidentiala primeste cu 15% mai putini bani. Tot cam atat se taie si din bugetele celor doua camere ale Parlamentului. Numarul parlamentarilor a scazut insa mai mult, cu aproximativ un sfert, asa ca, economia nu e atat de mare.

Ministerul Muncii si Justitiei Sociale are cel mai mare buget, majorat cu 2,5% fata de anul trecut. Din cele 36 de miliarde de lei alocati, trebuie platite insa pensiile, indemnizatiile pentru familii si toate celelalte drepturi de asigurari sociale, precum si ajutoarele sociale.

Bugetul include cresterile de pensii si majorarile de salarii din sanatate, educatie si pentru alti bugetari. Apare si majorarea salariului minim pe economie la 1450 lei, de la 1 februarie.

Bugetul prevede o crestere de cheltuieli de 15%. Sunt luate in calcul si scutirile de impozite si de contributii sociale. Pe de alta parte, fata de vechiul proiect, se mai taie din cheltuielile cu bunurile si serviciile, in favoarea investitiilor.


(246 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Bugetul pe 2017, in Parlament. Birourile permanente reunite au aprobat programul de dezbatere si adoptare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.30416512489319 seconds.