Joi, 02 Februarie 2017 - 05:25 AM Aleg.RO: Sorin Grindeanu le scrie sefilor Comisiei Europene: Lupta impotriva coruptei, una dintre prioritatile Guvernului

Publicat de: ---

romanialibera

''Am luat nota de declaratia comuna facuta astazi cu privire la lupta impotriva coruptiei in Romania . Doresc, de la bun inceput, sa subliniez ca lupta impotriva coruptiei este una dintre prioritatile Guvernului pe care il conduc si sunt in totalitate de acord cu evaluarea dumneavoastra privind raportul Comisiei de Cooperare si Verificare care reprezinta si pentru Uniunea Europeana si pentru noi o tema de maxim interes'', se arata in deschiderea scrisorii.

El argumenteaza contextul si ratiunile adoptarii proiectelor privind justitia din punctul de vedere al Executivului.

''De la bun inceput, doresc sa precizez ca, in realitate, este vorba despre doua lucruri diferite: primul pachet, compus din cele doua legi care vor fi trimise de Guvern Parlamentului si care vor urma procesul legislativ obisnuit. Ambele proiecte normative au ca obiectiv punerea in acord a legislatiei romane cu prevederile Directivei 334/ 2016 a Parlamentului European si a Consiliului privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi reprezentat la procesele penale. In ceea ce priveste tematica gratierii, va informez ca exista deja o procedura in cadrul CEDO care se refera la o decizie pilot privind supraaglomerarea din inchisorile romane si conditiile precare de detentie, situatie care poate conduce la o penalizare semnificativa a Romaniei (cca 80 milioane EUR pe an – conform calculelor estimative intocmite de ministrul de justitie din fostul guvern)'', sustine seful Executivului, in conditiile in care presedintele Klaus Iohannis a negat dupa o intalnire cu conducerea CEDO ca s-ar pune problema unei asemenea amenzi.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 524002, "containerid": "crt-524002"}); /* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrormipfomkid', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });

In cazul Ordonantei de Urgenta pentru modificarea si completarea Codului Penal si a Codului de procedura penala, Grindeanu invoca prevederile din Constitutie potrivit carora ''Dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei si pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept''.

Invocand decizia Curtii Constitutionale nr. 405/ 2016, deciziile Comisiei de la Venetia si jurisprudentei CEDO, premierul argumenteaza ca stabilirea plafonului de 200.000 lei nu a fost una arbitrara, ci s-a plecat de la prevederile art. 183 Cod Penal care definesc notiunea de consecinte deosebit de grave ale unei infractiuni, unde regasim cuantumul de 2 milioane lei''.

Seful Guvernului le transmite oficialilor europenei ca ministrul Justitiei, Florin Iordache, si cel de Externe, Teodor Melescanu, le stau la dispozitie pentru detalii.

''Asteptam cu interes parerea dumneavoastra asupra textelor, iar ministrul justitiei va va sta la dispozitie pentru obtinerea tuturor clarificarilor necesare, inclusiv printr-o eventuala deplasare la Bruxelles. De asemenea, ministrul afacerilor externe, care va fi la Bruxelles cu prilejul Consiliului Afaceri Externe, va fi onorat sa aiba o discutie cu dumneavoastra pe aceasta tema, daca programuldumneavoastra permite. In incheiere, doresc sa va asigur de deschiderea mea de a continua dialogul cu dumneavoastra, inclusiv la Bruxelles, si reiterez angajamentul ferm al tuturor institutiilor si factorilor decizionali din Romania privind continuarea luptei impotriva coruptiei. In aceste eforturi contam pe sprijinul si sustinerea Comisiei Europene, dar si pe o evaluare echilibrata si corecta din partea acesteia, care sa tina cont de cadrul constitutional national si de substanta concreta a prevederilor legislative, nu doar de reactiile din spatiul public si mediatic'', conchide Grindeanu.

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker si prim-vicepresedintele Frans Timmermans au avertizat Guvernul Romaniei sa nu submineze lupta impotriva coruptiei.

"Lupta impotriva coruptiei trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata. Urmarim cu foarte mare ingrijorare evolutiile recente din Romania. Ireversibilitatea progreselor realizate in lupta impotriva coruptiei este esentiala pentru a permite Comisiei Europene sa ia in considerare eliminarea treptata a monitorizarii Romaniei in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare (MCV). Raportul Comisiei privind Mecanismul de cooperare si verificare (MCV), publicat saptamana trecuta, a salutat bilantul pozitiv realizat de catre procurorii si judecatorii din Romania in abordarea coruptiei la nivel inalt. Totodata a precizat ca orice alte masuri care submineaza acest progres sau au ca efect slabirea sau restrangerea domeniului de aplicare al coruptiei ca infractiune vor avea impact asupra evaluarilor viitoare. In acest context, Comisia Europeana atrage atentia asupra posibilelor regrese si va examina in detaliu ordonantele de urgenta privind Codul penal si Legea cu privire la gratieri", au declarat miercuri cei doi oficiali europeni.

Citeste si: Gabriel Vlase si Mircea Draghici (PSD), discutie cu Nicusor Dan pe holul Parlamentului: Vrei sa ajungem ca Ucraina? Citeste si: Dacian Ciolos catre Sorin Grindeanu: Ca prim-ministru nu aveti dreptul sa duceti tara in aceasta fundatura Citeste si: Demisie in PSD Resita: ''Imi pare sincer rau ca am pus umarul la constructia unui sistem bolnav'' Citeste si: Raluca Turcan: Am depus in Birourile permanente reunite solicitarea pentru revocarea Avocatului Poporului /PNL va discuta cu parlamentari UDMR, ALDE si PSD Citeste si: GALERIE FOTO SCANDAL in Parlament: Deputatii opozitiei au scandat ''Hotii'', ''Demisia''/ La Senat, Tariceanu i-a taiat microfonul lui Alexandrescu

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrotlppdvnoaf', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrowkijqxdkqk', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });


(237 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Sorin Grindeanu le scrie sefilor Comisiei Europene: Lupta impotriva coruptei, una dintre prioritatile Guvernului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.68768286705017 seconds.