Joi, 02 Februarie 2017 - 05:25 AM Aleg.RO: UPDATE Avocatul Poporului: Nu putem ataca Ordonanta la Curtea Constitutionala. Sesizarea CSM a ajuns la CCR. Iohannis: „Este o bataie de joc!“

Publicat de: ---

adevarul

UPDATE Sefa CSM cere Curtii Constitutionale ca ordonanta privind modificarea Codurilor sa fie lipsita de orice efect juridic, scrie news .ro.

In motivarea sesizarii Curtii Constitutionale cu privire la existenta unui conflict intre puterea judecatoreasca si cea executiva, presedintele CSM Mariana Ghena solicita ca ordonanta prin care au fost modificate Codul penal si Codul pe procedura penala sa nu produca niciun efect juridic.

Sefa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) arata in motivarea transmisa Curtii Constitutionale ca „desi dezincriminarea sau incriminarea unei fapte tin de politica penala a statului, calea prin care aceasta se realizeaza trebuie sa fie conforma cu exigentele Legii fundamentale“.

Ghena atrage atentia ca modificarea dispozitiilor din Codul penal si Codul de procedura penala pe calea ordonanttei de urgenta „atrage o serie de consecinte pentru activitatea instantelor judecatoresti, in special legate de momentul intrarii in vigoare de la data publicarii in Monitorul Oficial“.

Sefa CSM mai arata in motivarea trimisa Curtii Constitutionale ca modificarile aduse infractiunii de abuz in serviciu presupun ca judecatorul delegat sa analizeze intr-un termen extrem de scurt „daca se impune sau nu sesizarea instantei competente, in cauzele judecate definitiv, pentru stabilirea incidentei articolului din Codul penal referitoare la aplicarea legii penale de dezincriminare ori articolul referitor la aplicarea legii mai favorabile dupa judecarea definitiva a cauzei“.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au votat in unanimitate, la vedere, sesizarea Curtii Constitutionale cu un conflict de natura constitutionala intre puterea judecatoreasca si cea executiva, in cazul OUG de modificare a codurilor penale adoptat marti noapte de Guvern, fara avizul CSM.

UPDATE Abrogarea Oronantei de Urgenta prin care au fost modificate codurile penale este ceruta si de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR), Consiliul Tineretului din Romania (CTR), Consiliul National al Elevilor (CNE) si Comisia de Tineret a Confederatiei Nationale Sindicale „Cartel Alfa”. Totodata, structurile semnatare incurajeaza tinerii, studentii si elevii sa-si exprime opinia fata de aceste acte, inclusiv protestand, in mod pasnic.

„Structurile semnatare considera ca atat continutul, cat si modalitatea de adoptare a modificarilor codurilor penale denota o atitudine sfidatoare la adresa institutiilor, expertilor si organizatiilor care au exprimat puncte de vedere negative si au explicat daunele produse de un astfel de act, precum si a celor aproximativ 100.000 de cetateni care au protestat”, arata un comunicat al ANOSR.

UPDATE Sesizarea presedintelui CSM, Mariana Ghena, privind conflictul de natura constitutionala intre puterea judecatoreasca si cea executiva, in cazul OUG de modificare a codurilor penale a fost inregistrata la Curtea Constitutionala, iar partile urmeaza sa trimita puncte de vedere pana in 7 februarie, au precizat pentru News.ro surse oficiale. Sesizarea va fi luata in discutie de CCR dupa transmiterea punctelor de vedere.

UPDATE Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) critica modul de adoptare a OUG de modificare a codurilor penale si arata ca opiniile motivate ale magistratilor in chestiuni de interes public tinand de sistemul judiciar, referitor la care au fost consultati, nu pot fi catalogate in niciun caz ca situare de o parte sau de alta a declaratiilor politicului. 

"Asociatia Magistratilor din Romania a prezentat, in punctul de vedere trimis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) , argumentele referitoare la inexistenta unei «situatii exceptionale/extraordinare» care sa justifice, prin ea insasi, procedura de urgenta si modul netransparent de concepere a actelor normative vizand gratierea si modificarea Codului penal/Codului de procedura penala, aceste argumente fiind bazate pe necesitatea respectarii Constitutiei, in contextul continutului expunerii de motive/notei de fundamentare si a continutului celor doua proiecte ale MJ", arata AMR. Organizatia profesionala subliniaza ca argumentele prezentate, "care nu au fost nici inventate - de vreme ce se refereau la indatorirea de respectare a Constitutiei si a deciziilor Curtii Constitutionale - si nici pe langa subiect”, au coincis cu punctul de vedere al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie si cu punctul de vedere al CSM, exprimate in sedinta finalizata cu hotararea de aviz negativ data pentru ambele proiecte de ordonante de urgenta, privind gratierea si modificarea codurilor penale.

UPDATE Mai multi profesori universitari, membri ai comunitatii academice a Universitatii din Bucuresti, condamna deciziile luate de Guvern impotriva statului de drept si solicita interventia institutiilor abilitate ale statului pentru stoparea intrarii in vigoare ale ordonantei de modificare a Codului penal.

Conducerea Universitatii califica decizia Guvernului de a adopta ordonanta drept „politica anti- romaneasca”. 

„Guvernul Romaniei a abandonat (...) contractul social cu romanii. La adapostul intunericului si al minciunilor, in dispret total fata de increderea cu care a fost investit de milioane de romani, Guvernul Romaniei a legalizat furtul, necinstea, ilegalitatea. 

Cabinetul Grindeanu ne-a transmis ieri mesajul ca munca onesta si respectarea legii sunt pentru cei mai putin norocosi, iar furtul si dispretul fata de legile care guverneaza ordinea sociala sunt privilegiul celor alesi.”

Semnatarii apelului sunt prof. dr. Mircea Dumitru- Rector al Universitatii din Bucuresti, prof. dr. Marian Preda- Presedinte al Senatului, prof. dr. Romita Iucu- Prorector, prof. dr. Magdalena Platis- Prorector, prof. dr. Laurentiu Leustean- Prorector, prof. dr. Liviu Papadima- Prorector, conf. dr. Constantin Mihailciuc- Prorector, prof. dr. Laurentiu Vlad- Prorector, Prof. dr. Bogdan Murgescu- Director CSUD, Academician Marius Andruh- profesor al Universitatii din Bucuresti.

 

UPDATE Parlamentarii USR au continuat protestul inceput pe holul Camerei Deputatilor fata de PSD si Guvern si in plenul forului, venind cu totii in fata tribunei si a prezidiului si strigand "Rusine!". Social-democratii din sala i-au huiduit si i-au numit pe cei din USR "hoti".

Ulterior, cand liderii PSD au mers la tribuna pentru a-si prezenta componenta grupului, cei din USR au inceput din nou sa scandeze impotriva lor.

UPDATE Presedintele Klaus Iohannis i-a trimis, miercuri, o scrisoare premierului Sorin Grindeanu, in care cere abrogarea de urgenta a OUG privind modificarea codurilor penale.

UPDATE Florin Iordache a revenit dintr-o alta sala si a facut primele declaratii publice dupa sedinta de marti seara, cand Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta de modificare a Codurilor penale. Ministrul Justitiei a precizat ca actele adoptate sunt justificate si ca afirmatiile facute public de criticii modificarilor ar fi „eronate”. 

Declaratiile acestuia.

 - Referitor la cele doua proiecte de lege: am plecat de la conditii foarte clare cum ar fi recuperarea prejudiciului. Proiectul legii gratierii nu vizeaza nici criminalii, nici violatorii, nici coruptii sau oameni politici.

- Legat de stabilirea plafonului de 200.000 de lei, am avut in vedere legislatia internationala, decizia CCR si Codul Penal actual. Conventia ONU recomanda statelor membre sa adopte masuri legislative pentru incriminarea abuzului in serviciu. Codul Penal actual prevede plafonul de 2 milioane de lei. Stabilirea plafonului de 200.000 de lei nu a fost arbitrara. S-a apreciat ca un cuantum de 10 ori mai mic e in acord cu jurisprudenta CEDO.

- Referitor la punctul de vedere al CSM, acesta este consultativ. Pai ce vreti urgenta mai mare cand exista practica neunitara, sunt solutii date diferite. Am considerat ca e de datoria guvernului, atat timp cat parlamentul nu si-a indeplinit obligatiile constitutionale. Si aceasta OUG va veni in Parlament. Legile se fac in Parlament si se aplica de judecatori si procurori. Toate comentariile din spatiul public neaga separatia puterilor in stat. Eu voi milita ca legile aici trebuie adoptate si modificate

UPDATE In jurul orei 14.00, ministrul Justitiei, Florin Iordache, a incercat sa faca declaratii de presa cu privire la cele doua ordonate insa nu a fost lasat de mai multi membri USR. Acestia s-au asezat in spatele lui cu pancarte pe care scria „Rusine”.


(267 afiri)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte tiri din sursa
Adevrul

· Alte tiri de la ---


Azi: Cea mai citit tire din sursa Adevrul:

UPDATE Avocatul Poporului: Nu putem ataca Ordonanta la Curtea Constitutionala. Sesizarea CSM a ajuns la CCR. Iohannis: „Este o bataie de joc!“ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparin autorilor. Nu suntem responsabili pentru coninutul acestora.
Page created in 0.33565902709961 seconds.