Joi, 16 Februarie 2017 - 05:30 AM Aleg.RO: Comisia Europeana a lansat o procedura de infringement impotriva Romaniei pe legea privind comercializarea produselor agroalimentare

Publicat de: ---

jurnalulnational

Comisia Europeana sanctioneaza Romania pentru legea care impune supermarketurilor sa comercializeze produse romanesti in proportie de 51 la suta . Oficialii de la Bruxelles au declansat procedura de infringement - ceea ce se traduce prin faptul ca au constatat o incalcare a obligatiilor comunitare. E vorba despre normele Uniunii privind libera circulatie a marfurilor si libertatea de decizie a comerciantilor. Masurile cuprinse in lege pot fi permise doar in cazul in care exista nevoia justificata de a proteja un interes public major, dar Romania nu a reusit sa demonstreze acest lucru. Autoritatile au acum la dispozitie doua luni pentru a raspunde obiectiilor formulate de comisie.

Comisia Europeana (CE) a lansat proceduri de infringement impotriva Romaniei si Ungariei in privinta comertului cu amanuntul al produselor agricole si alimentare, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.

CE a decis miercuri sa trimita scrisori de somatie Romaniei si Ungariei pe motiv ca reglementarile lor nationale privind comertul cu amanuntul al produsele agricole si alimentare nu corespund legislatiei UE.

In Romania, se solicita marilor retaileri sa achizitioneze cel putin 51% din produsele agricole si alimentare de la producatorii locali, ceea ce provoaca temeri privind respectarea principiului liberei circulatii a bunurilor.

Aceeasi lege cere retailerilor sa promoveze produsele de origine romana, restrictionand deciziile lor comerciale referitoare la ce produse sa fie plasate in oferta, ceea ce contrazice libertatea de stabilire (articolul 49 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene).

Conform reglementarilor UE, restrictionarea acestor libertati este permisa numai cand exista o necesitate justificata de protejare de prim rang a interesului public, cum ar fi sanatatea publica.

Nici Ungaria si nici Romania nu au furnizat dovezi ca masurile adoptate pe plan national sunt justificate si proportionate. Autoritatile ungare si romane au doua luni la dispozitie pentru a raspunde argumentelor prezentate de CE.

In Ungaria, o noua lege obliga retailerii sa aplice aceeasi marja de profit produselor agricole si alimentare importate sau din productia interna, chiar daca costul produselor importate este afectat de fluctuatiile de curs valutar.

Aceasta ar putea descuraja vanzarea produselor agricole si alimentare importate comparativ cu cele din productia interna. Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarile privind principiul liberei circulatii a bunurilor (Articolul 34 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene).

Legea 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare, potrivit careia magazinele mari sunt obligate sa expuna la raft 51% produse romanesti provenite de pe lantul scurt, a fost aprobata la inceputul lunii iunie de Camera Deputatilor, ca for decizional, iar in luna iulie a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis. Normele de aplicare trebuiau emise in termen de 6 luni de la intrarea legii in vigoare, respectiv pana la 15 ianuarie 2017, ceea ce nu s-a intamplat nici pana in prezent.

Desi retailerii au avertizat de nenumarate ori ca acel procentaj de 51% va ridica probleme Comisiei Europene, ceilalti actori din piata, inclusiv autoritatile, au laudat beneficiile aduse producatorilor, chiar daca Romania nu poate asigura aceste produse pe durata unui an.

 


(340 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Comisia Europeana a lansat o procedura de infringement impotriva Romaniei pe legea privind comercializarea produselor agroalimentare | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.