Vineri, 24 Februarie 2017 - 05:11 AM Aleg.RO: Instanta a impartit pe jumatate povara cursului CHF, intre banca si client

Publicat de: ---

Bursa      *  Cuculis: "Cursul inghetat este de 3,07 lei/CHF"
     *  Banca ne-a transmis ca "isi rezerva dreptul de a formula cale de atac in vederea solutionarii definitive a cauzei"
       Prima hotarare luata de o instanta judecatoreasca aplicand impreviziunea, dupa decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) pe Legea darii in plata, a fost pronuntata, zilele trecute, de Judecatoria sectorului 2 al Capitalei, intr-un proces deschis impotriva Bancpost, a anuntat, ieri, avocatul Adrian Cuculis .
     Cazul respectiv priveste un dosar de credit in franci elvetieni (CHF), iar decizia justitiei este luata pe fond, banca avand posibilitatea sa faca apel. Aceasta prevede impartirea pe jumatate a poverii cursului de schimb CHF/leu intre banca si client.
     Decizia instantei subliniaza, conform portalului justitiei: "Admite in parte cererea de chemare in judecata. Dispune adaptarea pentru viitor a clauzei stipulate in conventia de credit nr. (...) «La incetarea acestei perioade, imprumutatul va plati bancii creditul primit impreuna cu dobanda si comisioanele aferente la termenele si in sumele convenite, in conformitate cu graficul de rambursare. Imprumutatul si codebitorul sau se obliga sa restituie bancii, prin depunere de numerar la casieria bancii sau prin virament in contul de la pct. 2.1 creditul primit impreuna cu dobanda si comisioanele aferente in conformitate cu graficul de rambursare», in sensul ca toate sumele datorate de reclamant in temeiul conventiei de credit se vor calcula la o valoare CHF egala cu jumatate din diferenta dintre cursul CHF de la momentul platii si valoarea CHF de la momentul contractarii, la care se va adauga valoarea CHF de la momentul contractarii. Dispune restituirea de catre parata a sumelor excedentar incasate, in raport de formula de calcul mai sus mentionata, incepand cu data introducerii actiunii. Constata caracterul abuziv si, in consecinta, nulitatea absoluta a clauzei stipulate in conventia de credit nr. (...), sub aspectul perceperii comisionului de administrare si de acordare credit «Clientul se obliga sa plateasca urmatoarele comisioane: comision de acordare credit de 2,5% din valoarea creditului si comision de administrare lunara a creditului de 0.3% aplicat la valoarea soldului creditului». Respinge cererea in rest, ca neintemeiata. Ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata. Cu drept de apel, in termen de 30 de zile de la comunicare".
     Acest litigiu da startul unei noi modalitati de reechilibrare a contractelor de credit incheiate in CHF si nu numai, fiindca pe reechilibrare vor putea intra inclusiv contractele in euro sau orice alta moneda ce a cunoscut o crestere galopanta, considera avocatul Cuculis, adaugand: "Decizia primita din partea Judecatoriei Sectorului 2 deschide poarta tuturor celor ce au pierdut litigiile pe inghetarea cursului valutar, avand astfel posibilitatea sa isi bazeze actiunea de adaptare a contractelor de credit pe decizia CCR 623 si pe vechiul cod civil ce prevedea in varianta scurta impreviziunea, iar cu ajutorul explicatiilor date de catre CCR in decizia 623, impreviziunea capata greutate si notiune extinsa".
     Avocatul explica formula de impartire a riscului dispusa de instanta: "Cursul de la momentul semnarii 1,8857 minus cursul de la data platii - 23.02.2017 - curs CHF 4,2519 lei/franc rezulta 2,37 lei/franc. Acesti 2,37 lei ii imparti la 2 si rezulta 1,185 lei/franc, la care adaugam cursul de la data semnarii, si anume 1,88 si rezulta un curs la zi de 3,07 lei/francul elvetian - curs inghetat".
     In urma acestei pronuntari, putem discuta pentru prima data in Romania de adaptarea unui contract de credit, in sensul ca imprumutatul nu urmeaza sa plateasca nici 1,8 lei/franc si nici 4,2, ci o medie intre sume, tocmai pentru ca acel contract sa functioneze pe mai departe, a mai explicat Adrian Cuculis, mentionand: "Partea spectaculoasa a deciziei este ca o sa fie baza atat pentru litigiile referitoare la CHF, dar si pentru litigiile in euro si orice alta moneda ce a cunoscut o majorare galopanta. In urma pronuntarii, ne asteptam ca toate instantele sa aplice acesta varianta a impreviziunii si sa calculeze valoarea contractelor in asa fel incat riscul sa fie impartit.
     De asemenea, procedura impartirii riscului valutar intre banca si client poate fi folosita inclusiv pentru cei executati silit, avand in vedere o alta pronuntare tot in premiera, prin care instanta ingheta cursul valutar pentru un executat silit in cadrul procedurii de executare silita".
     Aplicand formula dispusa de instanta la cursul de acum circa patru ani - aproximativ 3 lei -, iese o rata de 2,3 lei, ne-a spus Adrian Cuculis. Domnia sa sustine ca banca trebuie sa restituite si comisioanele platite in plus. "Daca banca nu va face acest lucru de buna voie, asa cum ar trebui, atunci va trebui sa mergem din nou in instanta".
     Reprezentantii Bancpost ne-au precizat ca banca "a luat nota de hotararea instantei" si ca "isi rezerva dreptul de a formula cale de atac in vederea solutionarii definitive a cauzei".
     *  Senatorul Zamfir: "Bancile nu vor refuza negocierea, pentru ca sunt la colt"
     Este posibil ca reechilibrarea contractelor la conditiile economice actuale sa fie mai avantajoasa decat o conversie a creditelor la curs istoric, a spus, ieri, senatorul PNL Daniel Catalin Zamfir, initiatorul Legii darii in plata, intr-un seminar pe subiect. Domnia sa le-a explicat debitorilor: "Decizia CCR pe Legea darii in plata este una istorica si ea ajuta cu adevarat debitorii. Este adevarat ca era mult mai simplu sa se constate ca Legea conversiei la curs istoric este constitutionala. Dar haideti sa plecam de la ce avem la acest moment. Nu as dori sa va dau acum prea multe sperante referitor la Legea conversiei. Realitatea este urmatoarea: Curtea Constitutionala urmeaza sa motiveze decizia pe Legea conversiei (...). Abia dupa aceea legea se va intoarce in Parlament si Parlamentul va trebui sa faca modificarile pe care le va cere Curtea. Nu stim care sunt acelea (...). Va trebui ca Legea sa vina la Senat, apoi la Camera Deputatilor si, ulterior, probabil din nou la CCR. S-ar putea ca cel putin un sa mai dureze acest periplu al noii legi si nu avem certitudinea ca va iesi asa cum doriti (...). Decizia Curtii pe Legea darii in plata este cu mult mai favorabila legii decat isi imaginau bancherii. (...) Este atat de usor de inteles aceasta decizie, incat daca exista o implicare din parte dumneavoastra, va ajuta foarte mult. Eu nu-mi permit sa va cert, dar multi dintre dumneavoastra nu se implica (...). Neimplicarea unora merge pana acolo incat nu se prezinta la procese. Fac notificari dupa ureche, iar instanta le respinge pentru ca sunt facute prost (...). Am spus intotdeauna ca scopul Legii darii in plata nu este sa dea lumea casa la banca. Scopul este negocierea, are efect de levier si acest lucru a fost consfintit de Curtea Constitutionala. (...) Banca are obligatia sa renegocieze contractul. Decizia CCR spune foarte clar ca renegocierea trebuie sa fie una efectiva, raportata la conditiile economice de astazi ale dumneavoastra, adica la ce venituri aveti. Trebuie sa faceti o notificare catre banca in care sa solicitati bancilor reechilibrarea contractului. Nu vor refuza pentru ca sunt la colt. (...) Daca bancile nu vor dori sa negocieze, atunci o va face un judecator. Pana si Raiffeisen Bank acorda discount de 25% la conversie. Daca a dat la prima strigare atat, atunci cu siguranta ca poate mai mult".
     Senatorul Zamfir le-a mai spus debitorilor ca, inainte sa mearga in instanta, sa faca notificare de dare in plata, pentru ca toate platile sa fie suspendate. Domnia sa a precizat: "Procesul va dura unul-doi ani. Daca vor fi 20.000-30.000 de notificari, ce se va intampla? Ca nu vor mai fi facute plati. Se va ajunge tot la negociere. (...) Gradul de indatorare stabilit de BNR este de 30%. Un judecator se poate raporta la acest reper in reechilibrarea contractului. Atunci, contractul poate continua cu o rata de cel mult 30% din venituri. Dumneavoastra ati luat credite si cu 70% grad de indatorare. S-ar putea ca o reechilibrare de care vorbesc sa fie mai avantajoasa decat o conversie la curs istoric. Iar gradul de indatorare de 30% este maxim, el poate fi si mai mic. Nu va speriati, ci folositi-va de ceea ce a spus CCR - ca judecatorii pot reechilibra contractul.
     Sunt sute de mii de oameni care au probleme cu creditele la banca.
     Daca nu va manifestati, o sa va incalece! Sa fiti increzatori, ca acum aveti solutie! Am reusit sa facem un lucru mai mult decat darea in plata - sa reasezam in Romania piata contractelor, indiferent ca sunt sau nu bancare. Sa nu mai asteptam dupa legea conversiei, pentru ca avem un instrument foarte concret si clar pe care il putem utiliza".
     Nu si-a imaginat nimeni ca lupta cu bancile va fi usoara, a spus senatorul Daniel Zamfir, amintind: "Uitati-va ce tunuri au pus pe noi in perioana aceea, a dezbaterilor pe legea darii in plata: primul ministru era impotriva noastra, Guvernatorul BNR era impotriva, reprezentantul FMI era impotriva, toata lumea era impotriva. Spuneau ca Legea darii in plata va duce la un dezastru, la risc sistemic. Care este rezultatul dezatrului? Piata imobiliara a crescut, piata constructiilor merge bine. Si, ce sa vedeti? Bancile au profit record, dublu fata de media din Uniunea Europeana".
     *  Piperea: "Deciziile instantelor la notificarile de dare in plata sunt echilibrate"
     Deciziile instantelor la notificarile de dare in plata sunt echilibrate, "chiar sensibil favorabile consumatorilor", a spus, ieri, avocatul Gheorghe Ppiperea. Specialistul, care a redactat acest proiect legislativ, a mentionat ca exista doua instante cu 100% decizii favorabile consumatorilor la notificarile facute in baza acestei legi. Acolo oamenii s-au preocupat si au avut grija cum sa-si faca solicitarile. In multe din cazurile respinse, acestea nu sunt corect facute", a subliniat domnul Piperea.
     Avocatul ii sfatuieste pe clienti sa intocmeasca cererile de negociere, in baza Legii darii in plata, consultand un notar, un avocat sau un executor.
     Conform deciziei CCR, Legea darii in plata priveste orice fel de credite, inclusiv cele de nevoi personale, creditele in euro si in lei, nu doar pe cele ipotecare in franci elvetieni, conform avocatului Piperea.
     Avocatul s-a aratat iritat si speriat de ceea ce se intampla in ultima vreme cu societatea noastra.
     "Suntem intr-o zona de manipulare incredibil de periculoasa. Suntem Columbia Uniunii Europene. Polarizarea societatii nu este intre hoti, corupti si tineri frumosi si liberi, ci intre bogati, ultrabogati si saraci.
     Ne-am intors in timp, inainte de 1989, cand se presupunea ca suntem toti egali, dar eram egali in saracie".
     Gheorghe Piperea a mai amintit ca exista credite neperformante, uneori de 30%, iar debitorii respectivi au devenit "homelesi", din membri ai clasei de mijloc: "Daca este cineva care a contribuit la aceasta situatie de inegalitate, este sitemul bancar din Romania".
     Potrivit datelor prezentate de reprezentantii Casei de avocatura Piperea si Asociatii, deciziile judecatoresti luate in sectorul 1 al Capitalei sunt defavorabile consumatorilor in proportie de 70%, in timp ce, in sectorul 3 din Bucuresti, hotararile din instanta sunt favorabile clientilor in pondere de 70-80%. Jumatate din deciziile luate de instantele din sectorul 4 sunt pentru clienti, iar cealalta jumatate - pentru banci, pronuntarile justitiei din sectorul 5 fiind doar in proportie de 40% favorabile consumatorilor.
     Daca la Bacau 70% din deciziile din instanta sunt pentru consumatori, la Cluj si Vaslui toate hotararile judecatoresti sunt favorabile clientilor.   


(323 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Instanta a impartit pe jumatate povara cursului CHF, intre banca si client | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.52710008621216 seconds.