Miercuri, 01 Martie 2017 - 05:39 AM Aleg.RO: "Nu cred ca trebuie sa capitulam in aplicarea Legii supermarketurilor"

Publicat de: ---

Bursa      Legea potrivit careia magazinele mari sunt obligate sa expuna la raft 51% produse romanesti provenite de pe lantul scurt nu trebuie abandonata, chiar daca Comisia Europeana (CE) a declansat procedura de infringement asupra Romaniei din aceasta cauza, iar statul roman are argumente sa o sustina, a declarat, ieri, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu .
     Domnia sa a spus: "Nu cred ca trebuie sa capitulam fiindca am primit avertisment de la Comisia Europeana in ceea ce priveste legea referitoare la faptul ca 51% din produsele din magazinele marilor lanturi comerciale trebuie sa provina de la producatorii locali. Nu trebuie sa renuntam la toata legea si sa dam inapoi cu totul. Ne-am asteptat ca legea sa aiba dificultati in implementare si am crezut ca este necesara o corectie a ei. De asemenea, este important cum arata normele de aplicare. Deci trebuie sa vedem ce putem face sa functioneze cat mai bine si sa apara normele de aplicare".
     Potrivit acestuia, statul roman are argumente sa sustina aceasta prevedere, iar dialogul cu Comisia Europeana va fi legat de procentul de 51% din produse pe lantul scurt.
     * Dumitru (Pro Agro): "Comisia Europeana nu este un "bau-bau" al Romaniei in ceea ce priveste legea supermarketurilor"
     Comisia Europeana nu este un "bau-bau" al Romaniei in ceea ce priveste legea supermarketurilor, deoarece dincolo de procedura de infringment, care este una preliminara, sunt doua luni la dispozitie pentru a oferi explicatii pe toate punctele posibile, a declarat, marti, presedintele Pro Agro, Emil Dumitru, citat de Agerpres.
     "Eu cred ca legea supermarketurilor a avut intentii foarte bune, iar daca este ceva de modificat, vom putea modifica. Comisia Europeana nu este un "bau-bau" al Europei si al Romaniei si cred ca dincolo de procedura de infringment, care este o procedura preliminara, avem doua luni sa explicam Comisiei toate punctele posibile. Eu cred ca doua dintre puncte pot fi fara probleme aprobate, dar al treilea punct, respectiv lantul scurt, nu si-a facut efectele. Nu putem vorbi despre un potential prejudiciu pe care Legea 150/2016 l-a produs, atata timp cat nu avem norme de aprobare pe lantul scurt de aprovizionare", a precizat Dumitru, intr-o conferinta pe teme agricole.
     Acesta sustine ca ar fi nevoie de parteneriate intre fermieri, procesatori si lanturile de retail pentru reglementarea comertului modern cu produse agroalimentare, dar si pentru impartirea echitabila a profitului.
     "Eu cred ca nu a fost impiedicat comertul din retelele comerciale a caror cifra de afaceri este mai mare de doua milioane de euro. Consider ca trebuie sa vedem unde se intersecteaza cererea si oferta si unde putem sa facem acele parteneriate intre fermieri, procesatori si retail. Astazi, retailerii au cam 65% din piata organizata a comertului cu produse agroalimentare si din datele pe care Ministerul Finantelor le-a publicat pe site reprezinta o cifra de afaceri undeva la 7,7 miliarde de euro. Eu cred ca daca tot platim in fiecare an trei miliarde de euro fermierilor romani, n-ar trebui sa le gasim aceste trei miliarde de euro doar in profitul acestor multinationale ci sa existe o impartire echitabila", a mai spus presedintele Pro Agro.
     Intrebat ce parere are despre declaratia presedintelui Romalimenta, Sorin Minea, potrivit careia Romania este o piata de mana a doua, Emil Dumitru a precizat ca producatorii romani respecta toate cerintele Uniunii Europene, iar produsele romanesti nu sunt cu nimic mai prejos decat alte produse din alte state membre.
     "Nu vreau sa fiu malitios cu domnul Minea, imi este simpatic si este un procesator roman, dar Romania este o tara la mana a doua si pentru ca de foarte multe ori nu a existat acel parteneriat despre care va spuneam. (...) Din punct de vedere al trasabilitatii si a normelor sanitar-veterinare, producatorii romani respecta toate cerintele UE si produsele realizate in fermele noastre nu sunt cu nimic mai prejos decat alte produse din alte state membre, numai ca avem parte de o concurenta neloiala, de care ar trebui sa scapam, daca vrem sa fim credibili in fata consumatorului, pentru ca el este singurul care decide", a mai spus presedintele Pro Agro.
     In ceea ce priveste importurile de lapte al Romaniei, Emil Dumitru sustine ca 17% din cantitatea de lapte a venit anul trecut din comertul intracomunitar, desi Romania nu si-a atins niciodata cota de lapte.
     "Colegii din industria de procesare a laptelui o sa imi spuna ca nu sunt eu abilitat sa vorbesc despre piata laptelui, dar am vazut niste date publicate de INS anul trecut, in care 17% din cantitatea de lapte a venit din comertul intracomunitar. Practic, Romania nu si-a atins niciodata cota de lapte si eu cred ca este nevoie de o discutie foarte serioasa pe acele relatii contractuale (...)", a precizat Dumitru.
     Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, la jumatatea lunii februarie, ca va sustine Legea privind comercializarea produselor agricole "pana in pragul interesului fermierului roman", confirmand ca in cel mult doua luni se vor modifica toate articolele din lege care ridica probleme Comisiei Europene.
     CE a lansat proceduri de infringement impotriva Romaniei si Ungariei in privinta comertului cu amanuntul al produselor agricole si alimentare.
     Potrivit forului european, in Romania, se solicita marilor retaileri sa achizitioneze cel putin 51% din produsele agricole si alimentare de la producatorii locali, ceea ce provoaca temeri privind respectarea principiului liberei circulatii a bunurilor. Aceeasi lege cere retailerilor sa promoveze produsele de origine romaneasca, restrictionand deciziile lor comerciale referitoare la ce produse sa fie plasate in oferta, ceea ce contrazice libertatea de stabilire (articolul 49 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene).
     Conform reglementarilor UE, restrictionarea acestor libertati este permisa numai cand exista o necesitate justificata de protejare de prim rang a interesului public, cum ar fi sanatatea publica. Nici Ungaria si nici Romania nu au furnizat dovezi ca masurile adoptate pe plan national sunt justificate si proportionate. Autoritatile ungare si romane au doua luni la dispozitie pentru a raspunde argumentelor prezentate de CE.
     Legea 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare, potrivit careia magazinele mari sunt obligate sa expuna la raft 51% produse romanesti provenite de pe lantul scurt, a fost aprobata la inceputul lunii iunie a anului trecut de Camera Deputatilor, ca for decizional, iar in luna iulie a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis. Normele de aplicare trebuiau emise in termen de 6 luni de la intrarea legii in vigoare, respectiv pana la 15 ianuarie 2017, ceea ce nu s-a intamplat nici pana in prezent.   


(208 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Nu cred ca trebuie sa capitulam in aplicarea Legii supermarketurilor" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70151805877686 seconds.