Miercuri, 08 Martie 2017 - 04:27 AM Aleg.RO: CCR a amanat pentru 21 martie sesizarea pe legea care interzice persoanelor condamnate sa fie membri ai Guvernului

Publicat de: ---

jurnalulnational

Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei au amanat marti pentru 21 martie pronuntarea in cazul sesizarii Avocatului Poporului referitoare la legea care interzice persoanelor condamnate sa fie membri ai Guvernului .

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

"Am dat termen pe 21 martie. N-am reusit sa ajungem la o solutie. Simtim nevoia sa aprofundam mai bine cauza si sa analizam cea mai buna dintre variantele care s-au discutat astazi, care sunt mai multe. (...) Aprofundarea este pentru a da o solutie buna. Decat sa dam o solutie gresita sau pripita, (...) mai bine riscam critica si vom cugeta de doua ori mai mult pentru a da o solutie buna", a declarat presedintele CCR, Valer Dorneanu.

El a spus ca nu a simtit presiuni politice, nici in acest caz, nici in altul.

"S-au evocat mai multe variante de decizie, intr-un fel, in altul... Propria practica (a CCR — n.r.) se va gasi in solutia finala. Binenteles ca am pornit si de la practica noastra, si de la CEDO, si am avut un material documentar de la foarte multe tari din Europa cu privire la modul cum reglementeaza aceasta problema, am avut si literatura juridica, de toate", a mai spus Dorneanu.

Un consilier juridic al Avocatului Poporului a sustinut, marti, ca este nevoie de "o privire generala" asupra prevederilor articolului 2 din Legea 90/2001 care arata ca "pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetatenia romana si domiciliul in tara, se bucura de exercitiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute la art. 4 alin. (1)".

Reprezentantul AP a precizat ca Legea privind Statutul deputatilor si senatorilor nu contine prevederi care sa specifice ca nu pot ocupa functii persoane care au suferit condamnari, daca judecatorul nu a specificat in decizia definitiva ca persoana respectiva nu poate ocupa functii publice.

Consilierul a reclamat o lipsa de coerenta legislativa in ceea ce priveste echilibrul puterilor in stat si faptul ca nu exista un cadru legislativ unitar, fiind necesara o concordanta in ceea ce priveste ocuparea functiilor publice.

Reprezentantul AP a cerut CCR admiterea exceptiei invocate si a aratat ca articolul 2 din Legea 90/2001 ar trebui revizuit.

Procurorul de sedinta a invocat faptul ca trebuie sa existe un standard minim comun pentru ocuparea unei functii publice. El a aratat ca exista conditia principala pentru ocuparea unei functii publice — a lipsei antecedentelor penale si a cazierului fiscal — pentru toate cele trei puteri din stat.

Reprezentantul Parchetului a dat exemplul si altor categorii de profesii din domeniul public, precum medici, dentisti, primari, unde cei condamnati definitiv pentru anumite infractiuni in legatura cu serviciul nu isi mai pot exercita profesia, multe dintre aceste cazuri fiind deja supuse controlului constitutional.

In 5 ianuarie, AP a anuntat ca a sesizat CCR cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 2 din Legea 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului si a ministerelor, conform caruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnari penale si nu se gasesc in situatie de incompatibilitate.

Potrivit AP, "prevederile art. 2 din Legea 90/2001 incalca principiul echilibrului puterilor in stat, nu intrunesc cerintele constitutionale de previzibilitate si proportionalitate a legii si nu permit recunoasterea dreptului la diferenta pentru ocuparea, in conditii de egalitate si fara restrictii nerezonabile, a unei functii ce implica exercitiul autoritatii de stat".

In vederea efectuarii analizei de neconstitutionalitate, Avocatul Poporului a examinat ansamblul reglementarilor referitoare la conditiile de ocupare a functiilor si demnitatilor publice din cadrul celor trei puteri organizate in cadrul democratiei constitutionale — legislativa, executiva si judecatoreasca.


(219 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

CCR a amanat pentru 21 martie sesizarea pe legea care interzice persoanelor condamnate sa fie membri ai Guvernului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66462516784668 seconds.