Joi, 23 Martie 2017 - 05:05 AM Aleg.RO: PSD propune modificarea Legii referendumului, motivand punerea in acord a acesteia cu deciziile CCR/ PNL anunta ca va ataca proiectul

Publicat de: ---

AMOS News

„Propunerea legislativa are drept obiectiv alinierea la normele europene, respectarea Recomandarilor Comisiei de la Venetia si, nu in ultimul rand, punerea in acord a normelor referendare cu deciziile Curtii Constitutionale”, se mentioneaza in expunerea de motive a propunerii legislative

In expunerea de motive se mai precizeaza ca eforturile tot mai sustinute ale Romaniei de consolidare a statului de drept modern si alinierea la democratiile europene, precum si adaptarea legislatiei interne la reglementarile comunitare vizand respectarea recomandarilor Comisiei de la Venetia – Codul bunelor practici in materie de referendum - impun fundamentarea solutiilor legislative referendare, pentru o "cat mai mare predictibilitate si eficienta legislativa" .

Initiatori propunerii legislative sunt deputatii PSD Eugen Nicolicea, Oana Florea, Alexandru Balanescu si Iulian Iacomi.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 524002, "containerid": "crt-524002"}); /* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrormipfomkid', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });

Propunere legislativa modifica Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referedumului si urmeaza a fi depusa la Senat, ca prima Camera sesizata.

In propunerea de lege se prevede ca nu pot face obiectul referendumului problemele care nu pot fi supuse revizuirii, problemele pentru care e necesara revizuirea Constitutiei, probleme fiscale, cele cu caracter international, amnistia si gratierea, care nu pot face obiectul initiativei legislative a cetatenilor.

De asemenea, se prevede ca nu se poate organiza un referendum daca textul propus pentru a fi supus referendumului tine de competenta exclusiva a Parlamentului, textul propus pentru a fi supus referendumului contravine dreptului international sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democratia, drepturile omului si preeminenta dreptului – statului de drept).

O alta prevedere vizeaza faptul ca referendumul pentru demiterea presedintelui Romaniei este obligatoriu si se stabileste prin hotararea Parlamentului, in conditiile prevazute la art. 95 din Constitutie, iar rezultatul acestuia este obligatoriu.

Propunerea legislativa stipuleaza, totodata, ca presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national, iar rezultatul acestuia este consultativ.

De asemenea, in propunerea de lege se stipuleaza ca in cadrul referendumului populatia poate fi consultata cu privire la una sau la mai multe probleme, precum si cu privire la o problema de interes national si o problema de interes local, pe buletine de vot separate.

Nicolicea a precizat, marti, ca proiectul este supus dezbaterii publice si urmeaza a fi depus la Senat, in circuit legislativ, dupa ce se vor primi puncte de vedere, ca urmare a consultarii publice. Proiectul a fost prezentat, marti, de Nicolicea, intr-o prima dezbatere publica.

Andronache: PNL nu e de acord cu modificarea Legii referendumului; vom ataca la CCR proiectul PSD

Deputatul PNL Gabriel Andronache a precizat, marti, ca PNL nu este de acord cu nicio modificare a Legii referendumului, considerand ca forma actuala a legii este suficienta, el aratand ca proiectul PSD contine elemente de neconstitutionalitate, iar PNL il va ataca la CCR daca va fi adoptat.

PNL nu este de acord cu nicio modificare a Legii referendumului. Forma actuala este suficienta pentru desfasurarea oricarui referendum si este in acord cu prevederile constitutionale, dar si cu recomandarile Comisiei de la Venetia. Propunerea legislativa a PSD adauga la Constitutie”, a spus Andronache in cadrul unei dezbateri publice in care a fost prezentata propunerea PSD de modificare a Legii referendumului.

De asemenea, Andronache a precizat ca propunerea legislativa avansata de PSD contine elemente "vadite" de neconstitutionalitate.

„Daca o adoptati, ne va determina sa o supunem controlului CCR”, a subliniat Andronache.

Citeste si: Presedintele Comisiei SRI, Adrian Tutuianu, dupa audierea Andreei Cosma: Am primit mai multe documente; comisia va analiza Citeste si: Comisia SRI a cerut date despre SII Analytics de la SRI, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Ministerul Comunicatiilor Citeste si: Se reinfiinteaza Institutul de Criminologie. Cu ce se va ocupa acesta

 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'sc-mediafax', container: 'taboola-taboola-mediafax_sponsored', placement: 'taboola-Mediafax_sponsored', target_type: 'mix', tracking: 'utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery' }); window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'organic-mediafax', container: 'taboola-taboola-mediafax_organic', placement: 'taboola-Mediafax_organic', target_type: 'mix', tracking: 'utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery_mediafax' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrotlppdvnoaf', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrowkijqxdkqk', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });

Share pe Facebook


(1387 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

PSD propune modificarea Legii referendumului, motivand punerea in acord a acesteia cu deciziile CCR/ PNL anunta ca va ataca proiectul | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.31703686714172 seconds.