Joi, 23 Martie 2017 - 05:05 AM Aleg.RO: Olanda: Rezultatele oficiale ale parlamentarelor confirma victoria liberalilor

Publicat de: ---

Antena 3

Olanda a confirmat oficial marti victoria la legislativele de la 15 martie a liberalilor premierului in exercitiu, Mark Rutte, care poarta negocieri in vederea formarii unei coalitii guvernamentale, transmite AFP .

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

Numararea finala a voturilor de saptamana trecuta atribuie 33 de deputati Partidului Popular pentru Libertate si Democratie (VVD) al lui Mark Rutte, in fata Partidului pentru Libertate (PVV, de extrema dreapta), condus de Geert Wilders, care a obtinut 20 de mandate.

Progresistii din D66 si Apelul Crestin-Democrat (CDA) au obtinut fiecare cate 19 mandate, iar Partidul Socialist (SP) si ecologistii (GroenLinks) tanarului Jesse Klaver cate 14.

Partener in precedenta coalitie guvernamentala cu VVD lui Mark Rutte, Partidul Laburist (PvdA) s-a prabusit trecand de la 38 de mandate in 2012 la noua.

Peste 10,5 milioane de alegatori s-au prezentat la vot, potrivit presedintelui Consiliului electoral, Jan Kees Wiebenga.

"Rata participarii se ridica la 81,9%", fata de 74,7% in 2012, a precizat el intr-o conferinta de presa.

Pentru a incerca sa alcatuiasca o coalitie guvernamentala. liderii partidelor se intalnesc cu "exploratorul", persoana avand misiunea de a testa diferite coalitii politice posibile pentru a ajunge la 76 de locuri necesare pentru o majoritate dintre cele 150 de locuri ale Camerei inferioare a parlamentului.

Ministrul in exercitiu al sanatatii Edith Schippers (VVD), care joaca acest rol, s-a intalnit cu Mark Rutte, liderul D66, Alexander Pechtold, seful CDA, Sybrand van Haersma Buma, si cu Jesse Klaver, potrivit radio-televiziunii nationale din Olanda, NOS.

Impreuna cele patru partide ar aduna o majoritate solida de 85 de mandate.

Jesse Klaver, al carui partid este indepartat politic de ideile pro-business ale liberalilor lui Mark Rutte, a subliniat in trecut ca nu intentioneaza sa lucreze cu premierul in exercitiu.

"Va fi o misiune dificila pentru ca avem mari diferente de puncte de vedere", a declarat presei marti liderul ecologist la finalul unei reuniuni.

Edith Schippers, care urma sa prezinte miercuri un raport in parlament, a cerut Camerei, marti, o saptamana suplimentara pentru a duce la bun sfarsit misiunea sa, potrivit agentiei olandeza de presa ANP.


(196 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Antena 3

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Antena 3:

Olanda: Rezultatele oficiale ale parlamentarelor confirma victoria liberalilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.28481197357178 seconds.