Joi, 23 Martie 2017 - 05:05 AM Aleg.RO: Tarile din sudul Europei „cheltuiesc bani pe alcool si femei”, apoi cer ajutor

Publicat de: ---

Money.ro Presedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, care incearca sa ramana pana in 2018 in aceasta functie, a declarat intr-un interviu acordat recent Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ca tarile din sud 'cheltuiesc bani pe alcool si femei', iar apoi cer ajutor, o afirmatie pentru care a refuzat sa prezint scuze, marti, in Parlamentul European, a relatat publicatia franceza La Tribune . Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 22.03.2017, 11:47 | Actualizat: 22.03.2017, 11:47

‘In timpul crizei euro, tarile din Nord si-au aratat solidaritatea cu tarile afectate de criza. Ca social-democrat, dau multa importanta solidaritatii. Dar voi aveti de asemenea obligatii. Nu puteti sa cheltuiti toti banii pe alcool si femei si apoi sa cereti ajutor’, a afirmat Dijsselbloem, o remarca pentru care olandezul a refuzat categoric sa isi ceara scuze in fata Parlamentului European marti.

Interpelat de deputatul Verzilor catalani, Ernest Urtasun, presedintele Eurogrup a adoptat un ton doct: ‘Ideea ca ar fi un atac cand eu vorbesc serios despre reguli, pe care eu le iau in serios este o eroare’, a spus el, adaugand: ‘Ceea ce trebuie sa intelegeti este ca, daca doriti sa mentineti sprijinul politic si public pe intreg teritoriul Uniunii Europene privind solidaritatea, trebuie sa vorbiti intotdeauna de angajamentele si eforturile ce trebuie facute de fiecare in parte pentru a mentine aceasta solidaritate’.

Explicatia nu l-a convins pe europarlamentarul spaniol, care nu numai ca nu a gasit-o ‘amuzanta’, ci s-a si intrebat daca acesta ‘nu este cumva primul act al candidatului olandez in vederii ramanerii in functie’.

Intr-adevar, in interviul acordat FAZ, Jeroen Dijsselbloem a declarat ca plecarea sa mai mult decat probabila de la Ministerul Finantelor din Olanda nu-i interzice sa-si continue mandatul la conducerea Eurogrup pana in ianuarie 2018. Dijsselbloem isi va pierde in urmatoarele luni postul de la Ministerul Finantelor din Olanda dupa esecul istoric al formatiunii sale, Partidul Laburist, la scrutinul legislativ din 15 martie, insa mandatul sau in fruntea Eurogrupului dureaza pana la 1 ianuarie 2018.

Dincolo de acest element de context (care explica in partea indignarea parlamentarului spaniol, intrucat ministrul de finante al Spaniei, Luis de Guindos, este candidatul nedeclarat la presedintia Eurogrup), aceasta declaratie a lui Jeroen Dijsselbloem releva erorile si orbirea celor care conduc Eurogrup, noteaza La Tribune.

Opinia sustinuta de acesti lideri si pe care o prezinta in fata natiunilor lor este aceea ca statele din sudul UE sunt ‘indolente si cheltuitoare’. Si acesta ar fi motivul pentru care a izbucnit criza euro, iar popoarele nordice s-au vazut nevoite sa-si bage mana in buzunar pentru a ajuta, scrie editorialistul La Tribune. In acest sens, contrar a ceea ce spune, Jeroen Dijsselbloem nu apara solidaritatea, ci o viziune etnica a Europei cu popoare-furnici care lucreaza pentru popoare-greieri. Astfel, se incita la xenofobie, se intretine o neintelegere reciproca si se maguleste egoismul national. Aceasta ucide de fapt tot ceea ce reprezinta ideea europeana, potrivit ziarului.

Intr-o uniune monetara, nu ar trebui sa existe elevi ‘buni’ si ‘rai’, ci acte individuale ale unor state, care au consecinte pentru toti.

Potrivit La Tribune, moderatia salariala unilaterala a Germaniei a fost, probabil, principala forta, impreuna cu criza din 2007, care a dus la izbucnirea crizei din zona euro. Grecia a avut intotdeauna un nivel al cheltuielilor sociale mai mic decat media europeana, mai remarca ziarul. AGERPRES

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });


(155 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Money.ro

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Money.ro:

Tarile din sudul Europei „cheltuiesc bani pe alcool si femei”, apoi cer ajutor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.30489110946655 seconds.