Vineri, 24 Martie 2017 - 05:08 AM Aleg.RO: Cea mai mare vulnerabilitate a Romaniei este alimentarea cu apa calda si caldura

Publicat de: ---

Money.ro Presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor, Iulian Iancu, a declarat joi, la Brasov, unde a participat la o dezbatere privind serviciul public de alimentare cu energie termica, ca alimentarea cu apa calda si caldura este cea mai mare vulnerabilitate a Romaniei, deoarece sistematic in ultimii 27 de ani acest serviciu a fost cenusareasa tuturor politicilor . Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 23.03.2017, 17:04 | Actualizat: 23.03.2017, 17:04

Iulian Iancu a participat joi, la Brasov, la o intalnire organizata la sediul Primariei, in scopul obtinerii unor puncte de vedere asupra proiectului de lege pentru completarea Legii 325/2006, privind serviciul public de alimentare cu energie termica. Alaturi de o parte din reprezentantii Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, la intalnire au fost de fata reprezentanti ai autoritatilor locale, ai asociatiilor de proprietari, ai autoritatilor de reglementare in domeniu, agenti economici.

 

„Astazi asteptam ca cele mai importante propuneri din partea autoritatilor locale sa se regaseasca si in textul noii legi privind alimentarea cu apa calda si caldura in localitatile din Romania. Legea este in dezbatere la Comisia de Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor. Dupa Brasov vom mai avea o intalnire la Constanta, incercand sa acoperim localitatile din sudul tarii dupa care vom lua decizia finala, si trimitem legea in plen. Noi speram ca pana la sfarsitul lunii mai, legea sa fie aprobata in Camera Deputatilor, ca sa oferim in timpul verii posibilitatea tuturor tuturor autoritatilor locale sa se pregateasca de iarna”, a afirmat sursa citata.

 

Potrivit acestuia, trebuie sa existe cadrul legislativ incurajator pentru investitor si sustenabil pentru consumator, adica sa nu se creeze vulnerabilitate, ci suportabilitate pentru consumatorul casnic.

 

„Intalnirea de azi este o premiera, pentru ca e pentru prima data cand atragem atentia in mod public, iar autoritatea locala devine un actor cheie in politicile energetice, in special in ceea ce priveste energia termica, respectiv alimentarea cu apa calda si caldura a populatiei, a institutiilor de pe teritoriul unei autoritati locale. Cea mai mare vulnerabilitate a Romaniei este alimentarea cu apa calda si caldura pentru ca, sistematic, in ultimii 27 de ani, a fost cenusareasa tuturor politicilor, adica din 325 de sisteme centralizate de alimentare cu apa calda si caldura mai avem azi 64, au mai ramas doar localitatile mari si acelea cu foarte mari probleme”, a afirmat Iulian Iancu.

 

El a adaugat ca cel mai bun exemplu in acest sens este capitala, care s-a confruntat cu probleme mari in aceasta iarna, pentru ca este vorba de probleme legate de subventionare, intarzieri la plata, blocaje financiare si chiar de faliment. Potrivit lui Iulian Iancu, un alt fenomen destul de grav este incurajarea debransarii, care se face in detrimentul cetateanului, pentru ca nu este informat si atunci imbratiseaza o astfel de propunere, crezand ca este avantajoasa.

 

„Este un sistem vitregit, puternic vulnerabilizat, insa va avea viitor datorita preturilor. Preturile ii vor determina pe oameni sa revina la acest sistem. Aceasta abordare a alimentarii in sistem centralizat este unica abordare pentru aglomerarile urbane, pentru orase cum este Brasovul este cea mai eficienta”, a punctat Iulian Iancu.

 

Acesta a adaugat ca exista o Directiva europeana in acest sens, care incurajeaza sistemul de alimentare centralizata si cogenerare de inalta eficienta, si ca ar trebui luate ca reper sistemele existente in marile orase din Europa, dand exemplu situatia acestui serviciu in Polonia.

 

Totodata, presedintele Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor a mai aratat ca Guvernul este parte in implementarea acestor politici, dar autoritatile locale decid singure ce fac in acest domeniu, alegand operatorul-furnizor al serviciului, monitorizand preturile si stabilind in privinta masurilor de protectie a populatiei la acest capitol.

 

AGERPRES

 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });


(126 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Money.ro

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Money.ro:

Cea mai mare vulnerabilitate a Romaniei este alimentarea cu apa calda si caldura | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.33746695518494 seconds.