Miercuri, 29 Martie 2017 - 05:31 AM Aleg.RO: Comisia juridica a dat raport favorabil proiectului privind IMUNITATEA judecatorilor CCR

Publicat de: ---

Antena 3

"Judecatorii CCR nu pot fi urmariti penal, retinuti, arestati sau perchezitionati sau trimisi in judecata penala decat cu incuviintarea plenului Curtii Constitutionale, la cererea ministrului Justitiei, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ . Incuviintarea se da cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor CCR, dupa ascultarea judecatorului in cauza", potrivit initiativei de modificare a Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, depusa de deputatul Adnagi Slavoliub (Uniunea Sarbilor din Romania).

Proiectul prevede ca pentru infractiuni savarsite de judecatorii CCR, urmarirea penala si trimiterea in judecata se face numai de catre Parchetului de pe langa ICCJ, iar competenta de judecata apartine ICCJ.

“In caz de infractiune flagranta, judecatorii CCR pot fi retinuti si supusi perchezitiei, ministrul justitiei informandu-l de indata pe presedintele CCR si solicitand, daca este cazul, incuviintarea Curtii pentru urmarirea penala si arestare”, se arata in proiectul de lege.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 524002, "containerid": "crt-524002"}); /* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrormipfomkid', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });

Judecatorul trimis in judecata penala poate fi suspendat prin decizia plenului CCR adoptata cu votul al doua treimi din membrii CCR. in cazul unei decizii de achitare, suspendarea inceteaza, iar in cazul unei decizii definitive de condamnare, mandatul de judecator al Curtii inceteaza de drept, potrivit sursei citate.

Deputatul UDMR Marton Arpad a sustinut ca „este nevoie de protectie ca sa nu devina prada unor proceduri obscure prin care anumite intentii niciodata prea mult ascunse, politice sau de alta natura, sunt imixtiuni in justitie, politica si deciziile CCR".

Deputatul PSD Alexandru Balanescu a declarat ca „nu face nici un rau ca alaturi de inaltii demnitari” si judecatorii CCR sa se bucure de o astfel de imunitate.

Deputatul ALDE Steluta Cataniciu i-a acuzat pe deputatii USR care s-au impotrivit proiectului de lege, afirmand ca „nu este oportun”, ca „vin cu declaratii spumoase pentru presa”, nu cu argumente legate de aspectul reglementat de lege.

Propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale a fost votata cu larga majoritatea, impotriva proiectului de lege fiind exprimat doar trei voturi.

Senatul este for decizional.

Citeste si: Adrian Tutuianu, presedintele Comisiei SRI: Parlamentul nu are atributii legale in a solicita desecretizarea protocoalelor SRI-DNA Citeste si: Comisia de aparare din Senat a respins proiectul care modifica procedura de numire a sefului DGIA Citeste si: INCIDENT la instanta suprema. Protestatar: Am foaie si pix, semnati demisia? / Dragnea: Cred ca doriti demisia mea din viata Citeste si: Initiativa cetateneasca pentru revizuirea Constitutiei, scoasa de pe lista de vot final Citeste si: Premierul Grindeanu, sigur in privinta incadrarii in deficitul bugetar: Nu avem, in acest moment, motive de ingrijorare

 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'sc-mediafax', container: 'taboola-taboola-mediafax_sponsored', placement: 'taboola-Mediafax_sponsored', target_type: 'mix', tracking: 'utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery' }); window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'organic-mediafax', container: 'taboola-taboola-mediafax_organic', placement: 'taboola-Mediafax_organic', target_type: 'mix', tracking: 'utm_source=projectagora&utm_medium=contentdiscovery_mediafax' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrotlppdvnoaf', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrowkijqxdkqk', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });

Share pe Facebook


(304 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Antena 3

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Antena 3:

Comisia juridica a dat raport favorabil proiectului privind IMUNITATEA judecatorilor CCR | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.28387403488159 seconds.