Miercuri, 29 Martie 2017 - 05:31 AM Aleg.RO: Ruperea ALDE, furtuna intr-un pahar cu apa

Publicat de: ---

jurnalulnational MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO (adsbygoogle = window .adsbygoogle || []).push({});

Remanierea lui Daniel Constantin din functia de vicepremier si preconizatele dezertari ale oamenilor fideli acestuia ar putea avea efectul unei furtuni intr-un pahar cu apa. Aritmetica parlamentara arata ca majoritatea PSD-ALDE ar ramane in picioare chiar si in eventualitatea in care fostii PC-isti vor parasi corabia Puterii. O cooptare a UDMR la guvernare – scenariu care circula de mai multa vreme – ar inchide definitiv telenovela primaverii in politica romaneasca.

Ejectarea lui Daniel Constantin din Guvern a fost transata rapid intr-o sedinta a coalitiei de guvernare in urma careia premierul Sorin Grindeanu i-a transmis presedintelui Klaus Iohannis propunerile ALDE: Gratiela Gavrilescu, actualul ministru pentru Relatia cu Parlamentul va prelua Ministerul Mediului si functia de vicepremier, in vreme ce liderul senatorilor ALDE, Viorel Ilie, o va inlocui pe aceasta in Executiv. „Cei de la ALDE ne-au anuntat de decizia politica pe care au luat-o in forul de conducere. Am luat act de decizia politica, fiind un Guvern politic”, a anuntat premierul la final. Duminica seara, liderul PSD Liviu Dragnea i-a recomandat lui Constantin sa faca de bunavoie pasul inapoi dupa retragerea sprijinului politic, spunand clar si raspicat ca acesta „in mod normal, nu mai poate ramane in Guvern”. De altfel, Constantin a sugerat ca Dragnea n-ar fi strain de „executia” sa, sugerand ca blitzkrieg-ul din ALDE ar fi fost premeditat de seful PSD in tandem cu Tariceanu. Liderul fostilor PC-isti sustine ca i s-a reprosat in partid relatia de prietenie pe care o are cu Victor Ponta, in conditiile in care fostul premier a creat in PSD temerea ca va rupe o parte din partid pentru o alianta de conjunctura cu oamenii sai. În plus, copresedintele ALDE a amintit de momentul in care liberalul C.P. Tariceanu „pasea pe scarile Guvernului” pentru a primi spijinul premierului Victor Ponta.

Majoritatea ramane in picioare Eliminat din calculele Puterii, Daniel Constantin ar putea slabi majoritatea PSD-ALDE in Parlament. Duminica dupa-amiaza, doar 12 membri ALDE au votat impotriva retragerii sprijinului politic pentru vicepremier, in vreme ce alti cinci s-au abtinut. Printre sustinatorii lui Constantin se numara fostul ministru al Educatiei, Sorin Cimpeanu, si parlamentarii Mircea Banias si Eugen Durbaca. Daca cel putin zece dintre fostii PC-isti ar parasi ALDE, actuala majoritate parlamentara ar ramane in picioare cu fortele relativ subrezite. PSD si ALDE au impreuna 250 de parlamentari (221 PSD plus 29 ALDE), in conditiile in care pentru asigurarea majoritatii este nevoie de 233 de alesi. Fara cel mult 10-12 dintre oamenii lui Constantin, Dragnea si Tariceanu si-ar pastra puterea, cu cel putin 238 de senatori si deputati. Pe scena politica circula insa un scenariu care ar consolida definitiv controlul PSD in Parlament. Protocolul de colaborare parlamentara cu UDMR poate fi revizuit oricand, iar Uniunea ar putea fi cooptata la guvernare in caz de urgenta majora. Asta ar insemna insa schimbarea coloraturii politice a Guvernului si, implicit, un nou vot de incredere in Parlament. Maghiarii conteaza pe 30 de senatori si deputati, cu un singur ales in plus fata de ALDE, iar cooptarea Uniunii la masa Executivului s-ar putea produce in sesiunea de toamna. Am constatat ca in timp ce impreuna cu cea mai mare parte a colegilor mei am militat pentru revenirea la normele fundamentale ale unui stat de drept autentic, colegul nostru a devenit un sustinator si un cantaret pe fata al sistemului si al binomului. Calin Popescu Tariceanu, co-presedinte ALDE

 

Îsi semneaza sentinta

Pana la Congresul ALDE din 21 aprilie, Daniel Constantin va ramane co-presedinte al partidului alaturi de Calin Popescu Tariceanu. În coalitie, situatia este cu atat mai complicata cu cat, potrivit regulamentului adoptat la propunerea lui Constantin, orice decizie politica trebuie validata de semnaturile celor trei lideri ai PSD si ALDE. Cu alte cuvinte, Constantin ar trebui sa semneze, alaturi de Dragnea si Tariceanu, pentru propria sa remaniere, inclusiv pentru validarea Gratielei Gavrilescu in functia de vicepremier.

Ponta: „Grindeanu, urmatorul tradat”

Fostul premier Victor Ponta a ironizat ieri „povestile pescaresti” din Delta Dunarii si l-a avertizat pe premierul Sorin Grindeanu ca va fi urmatorul tradat de Liviu Dragnea dupa mazilirea lui Constantin. „Am vazut fotografii cu premierul Grindeanu stand in picioare in barca alaturi de «camaradul si prietenul» Liviu. Sper sa fie destept si sa isi puna urgent o vesta solida de salvare pe el - istoria se repeta pentru cei care nu invata din experientele trecutului. Dincolo de aceste «povesti pescaresti» cel mai important lucru pentru noi toti e sa nu se scufunde «barca»! Vad valuri mari, gauri multe si un «Carmaci» care e mai preocupat de aruncarea celorlati peste bord decat de ajungerea in siguranta la mal”, a scris Ponta intr-o postare pe Facebook.

 


(395 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Ruperea ALDE, furtuna intr-un pahar cu apa | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.28838992118835 seconds.