Miercuri, 29 Martie 2017 - 05:31 AM Aleg.RO: "Exista riscul sa aplicam o lege fara sa o cunoastem"

Publicat de: ---

Bursa      Exista riscul sa aplicam o lege fara sa o cunoastem, fara sa ii stim normele de aplicare si ce presupune procesul de insolventa pas cu pas, a spus, ieri, Sergiu Manea, CEO BCR, vorbind despre Legea insolventei persoanelor fizice .
     In opinia domniei sale, este foarte important, absolut critic chiar, modul in care va fi aplicata aceasta lege, care se afla lsa cea de-a doua prorogare. "Aplicarea legii trebuie sa ia in calcul un intreg ecosistem in care bancile si clientii trebuie sa isi asume obligatii si drepturi prin intelegerea detaliata a normelor", a declarat presedintele executiv al BCR, in cadrul unui seminar organizat de Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Institutul Bancar Roman (IBR).
     Opinand ca insolventa persoanelor fizice este un instrument necesar si util si subliniind ca trebuie sa fim atenti la detalii, Sergiu Manea a mai spus: "In unele tari, insolventa persoanelor fizice functioneaza foarte bine, in altele mai putin. Eu cred ca legea insolventei persoanelor fizice este un instrument necesar si util, dar trebuie sa fim atenti, pentru ca diavolul sta in detalii".
     Aplicarea Legii insolventei persoanelor fizice a fost amanata pentru a doua oara de Guvern, de data aceasta pana la 1 august 2017, primul termen de prorogare fiind 1 ianuarie 2017. Reprezentantii Executivului au motivat: "Amanarea cu inca sapte luni a intrarii in vigoare a acestui act normativ s-a stabilit in conditiile in care pentru aplicarea noilor reglementari este nevoie de un sistem complex: infiintarea a 42 de comisii de insolventa la nivel teritorial, a aparatului tehnic necesar si adoptarea normelor de aplicare a legii. Pentru ca aceste noi structuri sa poata functiona, trebuie alocate resurse umane si financiare. Mai exact, este nevoie de specialisti care vor parcurge o etapa de pregatire profesionala cu durata intre una si trei luni".
     Neprelungirea termenului de intrare in vigoare a Legii nr.151/2015 ar determina imposibilitatea aplicarii procedurii administrative de insolventa pe baza de plan de rambursare si a procedurii simplificate de insolventa, in conditiile inexistentei, respectiv, subdimensionarii structurilor administrative de implementare, a mai mentionat Guvernul.
     Actul normativ de la finalul anului trecut, prin care aplicarea acestei legi a fost din nou prorogata, mai subliniaza ca, in cursul anului 2016, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului si Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri au luat mai multe masuri care sa pregateasca intrarea in vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice: "A fost elaborat un Plan de actiune comun care cuprinde masurile legislative si administrative ce ar trebui luate pentru a putea aplica Legea nr. 151/2015 a insolventei persoanelor fizice. Potrivit acestui plan, a fost aprobata Hotararea de Guvern privind organizarea si functionarea Comisiilor de insolventa (publicata in Monitorul Oficial in 22.01.2016). Ulterior, au fost des-emnate persoane responsabile in Comisia de insolventa la nivel central de catre: Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Oficiul National al Registrului Comertului, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Muncii, Familiei si Persoanelor Varstnice, Ministerul Justitiei, iar Comisia este functionala. La nivelul ANPC au fost elaborate mai multe documente necesare pentru pregatirea punerii in aplicare a legii, respectiv: criterii pentru evaluarea nevoilor de locuit ale debitorilor si ale familiilor lor; criterii generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil; formular de cerere pentru deschiderea procedurii de insolventa; procedura de lucru pentru Comisiile de insolventa. In plan legislativ, a fost elaborat proiectul de Hotarare de Guvern privind normele metodologice de aplicare a Legii 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice. Proiectul de Hotarare de Guvern este in avizare interministeriala, dupa ce a fost in consultare publica. Pentru Directia Insolventa din ANPC sunt prevazute un numar de 314 posturi contractuale. In acest sens, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, pentru a putea demara procedurile initiale prevazute de lege pentru anul 2016 urma sa organizeze concursuri in vederea angajarii pentru un numar de 68 de posturi, salariati cu statut de personal contractual, urmand ca, pentru anul 2017 sa fie ocupate restul de 246 de posturi".
     Deputatul PSD Ana Birchall, care a initiat si promovat legea, a aratat in mai multe ocazii ca motivul prorogarii Legii darii in plata este unul nefundamentat.   


(252 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Exista riscul sa aplicam o lege fara sa o cunoastem" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.34028697013855 seconds.