Luni, 31 Ianuarie 2005 - 12:26 PM Aleg.RO: Un mare fâsss...

Publicat de: Valentin Stãn

azi Seara zilei de vineri, 28 ianuarie 2005, se anunta drept una de exceptie. Publicul spectator al unui important post de televiziune a fost avertizat si supra-avertizat, câteva zile în sir, cã în seara cu pricina, premierul si alti membri ai Cabinetului sãu vor da un fel de raport în fata natiunii la împlinirea a 30 de zile de la învestiturã. Ideea ni s-a pãrut excelentã. Am sustinut si în precedentele legislaturi ideea cã primele 100 de zile ale unei guvernãri sunt decisive pentru întreaga perioadã a mandatului. În acest interval, când încrederea electoratului atinge cote foarte înalte (uneori maxime), este posibil ca Executivul sã adopte cele mai dificile, cele mai radicale mãsuri, inclusiv cele mai nepopulare.
Cu aproximativ o orã înainte de începerea emisiunii, s-a dat legãtura cu Palatul Victoria de unde unul dintre moderatori ne-a prezentat sala care urma sã gãzduiascã „evenimentul". A spus cã va fi pentru prima datã când se transmite în direct din acea salã, ceea ce nu era exact. Acolo, imediat dupã Revolutie, la etajul II, în apropierea cabinetului primului-ministru, a cabinetelor viceprimi-ministrilor se tineau conferinte de presã de la care se efectuau frecvent transmisii în direct. (De altfel, astfel de transmisii au fost fãcute si recent.) E drept, sala nu era înzorzonatã – ca acum – cu tot felul de panouri si inscriptii. Guvernantii nu evoluaserã – pe atunci – la un nivel atât de ridicat ca astãzi.
În sfârsit, a venit momentul atât de asteptat. Patru moderatori, Mircea Dinescu, Robert Turcescu, Mihai Tatulici, Rãzvan Dumitrescu, înarmati cu dosare, cu carnete de note ni se înfãtisau „gata de atac". Sã vezi ce n-ai vãzut – ne-am spus, frecându-ne mâinile. Când camera de luat vederi a schimbat unghiul, am constatat cã primul-ministru lipsea si cã, speriati parcã de „bombe" se aflau în fata temutilor moderatori doar ministrul Muncii, Gheorghe Barbu si vice-premierul Adriean Videanu.
Explicatiile date în legãturã cu notabilele absente au fost atât de ridicole încât Mircea Dinescu „a bãtut obrazul" distinsilor demnitari. Ce a urmat este lesne de ghicit. Vajnicii moderatori n-au avut cu cine sã se lupte. Mircea Dinescu a dat recitalul sãu clasic, iar ceilalti, dupã cum le sunt firea si felul, au pus întrebãri mai mult sau mai putin pertinente. Dar, cine sã le dea (sã ne dea) rãspunsurile asteptate?
Domnii ministri au avut o prestatie sub orice criticã. Pânã la un punct este de înteles; colegii lor absenti i-au pus într-o situatie mai mult decât penibilã. Dar, nici „resursele" proprii nu le-au fost de folos ca sã iasã din chingi.
Am aflat oare ceva interesant, relevant despre primele 30 de zile ale existentei Guvernului Bãsescu-Tãriceanu? Sã fim seriosi!

Dacã facem, totusi, un efort deosebit constatãm cã reprezentantii Executivului au adus unele date si fapte din care ar putea rezulta concluzia cã au fost trei „succese" de seamã: introducerea cotei unice de impozitare, trecerea la recalcularea pensiilor si ofensiva fãrã precedent împotriva coruptiei. Teme importante, categoric. Dar, atât cât ne mai îngãduie spatiul, sã le luãm pe rând.
În legãturã cu introducerea cotei unice sunt atâtea controverse (multe gãzduite si de ziarul nostru) încât a devenit clar cã mãsura n-a fost bine gânditã si, în consecintã, se contureazã efecte contrare scopului enuntat de oficialitãti. Recalcularea pensiilor, la dimensiunile preconizate, este contestatã de Misiunea FMI. Chiar dacã s-ar aplica, atunci celor aproximativ 5,5 milioane de pensionari ar urma sã li se aloce suplimentar, în medie pe lunã, pentru fiecare „beneficiar" uriasa sumã de circa 120.000 de lei, cei cu pensii mai mici urmând sã primeascã si mai putin. Dar, se pare, suma totalã, pentru 2005, se va reduce la jumãtate. În ceea ce priveste combaterea coruptiei nu constatãm nimic semnificativ, nimic radical în afarã de câteva actiuni demonstrative, cele mai multe cu un evident caracter de revansã. Asa cã, emisiunea s-a dovedit, pânã la urmã, un fâsss rãsunãtor. Trebuie sã recunoastem, însã, cã a fost o emisiune de exceptie. Asa ceva nu s-a mai vãzut. O exceptie care, din pãcate, tinde – prin prestatiile guvernantilor – sã devinã regulã.


(1387 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la Valentin Stãn


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Un mare fâsss... | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65710997581482 seconds.