Miercuri, 31 August 2005 - 06:51 AM Aleg.RO: „România nu face cadouri de contracte în politica externă“

Publicat de: Alin BOGDAN

Gândul Mai bine de o oră le-a vorbit președintele Traian Băsescu ambasadorilor României, aduși cu autocarele, ieri, la Palatul Cotroceni. Șeful statului a readus în discuție controversata temă a contractelor pentru construirea de autostrăzi. Laitmotiv de atac anti-PSD, în campania electorală, al candidatului Traian Băsescu, chestiunea contractelor pentru autostrăzi continuă să facă obiectul atenției președintelui, care a dorit să-și precizeze poziția și în fața zecilor de ambasadori prezenți la Cotroceni. „România nu face cadouri de contracte în politica externă. Acest tip de politică externă eu îl refuz, nu sprijin diplomația cu lobby de la firme, pentru că acest tip de politică externă nu rezistă în timp”, a spus Băsescu, arătând că metoda folosită de fosta guvernare în cazul autostrăzii Brașov-Borș (contractul cu firma Bechtel) este păguboasă pentru statul român. El i-a sfătuit, apoi, pe diplomați să nu stea la discuții cu reprezentanții firmelor care calcă pragul ambasadelor României pentru un contract-chilipir: „Chiar dacă vă bat la ușă firme care vor spune că au promisiuni de contracte, spuneți-le să aștepte să revină la putere cei care le-au promis acele contracte. Noi le dăm pe bază de licitație, nu pe alte criterii. Actuala putere nu-și asumă erorile de prioritate ale fostei guvernări”. O altă sarcină trasată ambasadorilor de președinte a avut în vedere informarea statelor membre ale UE cu privire la faptul că „România este extrem de interesată” în realizarea mult discutatului Culoar european de transport IV, abandonat de executivul pesedist.


Deși nici unul dintre diplomați nu a exprimat, public cel puțin, vreo îngrijorare pentru relația președinte-premier, Traian Băsescu a simțit nevoia să-i liniștească, bun prilej pentru „number one” de a-și reafirma poziția de apărător al poporului în raport cu instituțiile statului: „Eu am noroc că sunt primul președinte cu mandatul decalat de cel al guvernului, și acest lucru mă face să nu fiu deloc legat de guvern. Potrivit Constituției, eu reprezint societatea în relația cu instituțiile statului și, spre deosebire de ceilalți președinți, care exercitau această prerogativă în relația cu toate instituțiile, mai puțin cu guvernul, eu o exercit, ori de câte ori este nevoie, și în raport cu guvernul”. Președintele a adăugat că se va manifesta critic la adresa executivului cu fiecare prilej, pentru că, a spus el, „decât susținerea guvernului, este mai importantă susținerea punctelor de vedere ale societății”. Băsescu i-a îndemnat pe ambasadori să nu se „emoționeze” la fiecare ieșire critică, pentru că observațiile șefului statului la adresa oamenilor de la Victoria nu trebuie tratate drept crize sau războaie între palate.

Cea mai mare parte a speech-ului prezidențial a fost alocată definirii priorităților de politică externă. Șeful statului le-a explicat ambasadorilor că, în următorul an, diplomația românească trebuie să se concentreze pe patru direcții principale, de prioritate „zero”: desăvârșirea procesului de integrare în UE, cu accentul pus pe ratificarea tratatului de aderare de către toate parlamentele statelor membre ale Uniunii, consolidarea poziției României în NATO și dezvoltarea parteneriatului strategic cu SUA și Marea Britanie, implementarea strategiei pentru zona extinsă a Mării Negre (favorita președintelui), precum și implicarea activă în soluționarea definitivă conflictelor din zona Balcanilor de Vest (statutul provinciei Kosovo și viitorul Federației Serbia-Muntenegru).

La primul punct, președintele a anunțat că, atât el cât și premierul, o vor lua la picior prin Europa în această toamnă, în turnee de promovare a aderării României în parlamentele naționale. Cât despre Marea Neagră, președintele și-a explicat interesul față de această regiune nu numai prin faptul că ea este un „furnizor de riscuri asimetrice“, ci mai ales prin acela că oferă 50 la sută dintre resursele energetice ale Europei.

În finalul întâlnirii, Traian Băsescu l-a contrazis, ușor, pe Călin Popescu Tăriceanu, care, luni, denunța, sub expresia „diplomație tip Ștefan Gheorghiu” , practicile vechii gărzi a ambasadorilor, încă numeroasă în organigrame. „Am stat și am numărat: de la Revoluție, au trecut 15 ani. Pentru mine cinșpe-i tot 15, așa că nu sunt neapărat de acord cu cei care spun să aducem în diplomație oameni care nu au nici legătură cu vechea societate... Nu putem să-i aducem, că n-au decât 15 ani, sunt minori”, a spus președintele, avertizând, totuși, că vor fi schimbări în sistem.

Ședința publică de lucru s-a încheiat cu o șampanie și cu ceremonia de decorare a ambasadorului României în Irak, Mihai Stuparu, cu Ordinul „Steaua României”, în principal pentru felul în care s-a mișcat în timpul așa-numitei crize a ostaticilor.


(1137 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Alin BOGDAN


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

„România nu face cadouri de contracte în politica externă“ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58937788009644 seconds.