Joi, 29 Septembrie 2005 - 10:00 PM Aleg.RO: Diaconescu (PSD): Implicarea Romaniei in problema transnistreana - doar cu Europ

Publicat de: A.M.

gardianul Senatorul PSD Cristian Diaconescu, fost secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, apreciaza ca este ingrijoratoare lipsa de profesionalism si viziune strategica atunci cand autoritatile de la Bucuresti se refera la perspectivele relatiilor bilaterale cu Republica Moldova. "Dupa disolutia URSS, negocierile in format cvadrilateral privind aplicarea principiilor vizand stabilitatea regionala au debutat de o maniera extrem de incurajatoare. Intalnirile intre presedintii Romaniei, Federatiei Ruse, Moldovei, precum si implicarea directa a ministrilor de externe in elaborarea unui proiect strategic ambitios pentru pacificarea zonei, dar si constituirea Organizatiei Economice de Cooperare la Marea Neagra au generat asteptari enorme privind perspectiva unor evolutii pozitive, democratice in statele de la nordul Marii Negre", a declarat, ieri pentru Mediafax, diplomatul Cristian Diaconescu.


Proces oprit in mod brutal

Potrivit lui Diaconescu, tot acest proces "a fost oprit brutal prin razboiul declansat in Moldova, in vara anului 1992". Ulterior, criza deschisa s-a transformat intr-un conflict inghetat, Transnistria a devenit o enclava secesionista, generatoare de tensiuni, o problema care depaseste capacitatea de gestiune politica atat a Moldovei, dar, mai grav, si a OSCE, sustine diplomatul. "Sigur ca este important ca Romania sa se implice in orice proiect vizand rezolvarea corespunzatoare a situatiei din Moldova, dar este tot atat de important sa discutam caile si procedurile pentru realizarea acestui scop. Ca stat membru NATO, Romania trebuie sa faca dovada faptului ca are o strategie coerenta vizand intarirea securitatii si stabilitatii la frontierele Aliantei", a spus Diaconescu.


Cooperare stabila cu Federatia Rusa

Totodata, sustine Cristian Diaconescu, Romania are nevoie de un mecanism de cooperare stabila cu Federatia Rusa, dar si sa gestioneze, in mod adecvat, relatiile cu Moldova, "care au fost, sunt si vor ramane speciale". "Este bine de stiut ca intre Romania si Moldova nu s-a incheiat pana acum un Tratat politic de baza pentru ca solicitarile Chisinaului - privind precizarea clara a separatiei intre limba romana si cea moldoveneasca, intre popoarele roman si moldovean, negarea identitatii culturale comune - nu au fost acceptate la Bucuresti", a declarat Diaconescu.


Dictionare interzise

Diplomatul ii sugereaza presedintelui Traian Basescu sa-i propuna omologului sau de la Chisinau sa dezavueze public Dictionarul romano/moldovean aparut, in 2003, la Chisinau si apoi sa evalueze - daca mai este cazul - afirmatiile de genul "Dl.Voronin, reprezentant al poporului sau". "si competitia usor ridicola - cine participa sau nu la negocieri privind Transnistria - este cu atat mai ingrijoratoare", considera Diaconescu. In primul rand - a afirmat senatorul - trebuie spus ca formele actuale de negocieri sunt total discreditate. Transnistria este o enclava puternic militarizata, unde nu se aplica dreptul suveran al Republicii Moldova, dar nici deciziile luate in format pentagonal. "Initiativele Rusiei, Ucrainei sau chiar ale OSCE sunt considerate «interesate politic», dar oricum sunt lipsite de rezultate practice mai ales cand se pune problema verificarii situatiei armamentului conventional depozitat la cateva zeci de kilometri de granita cu Romania. Daca vrea cineva sa ajute Moldova trebuie in primul rand sa inteleaga jocul de interese din zona, dar si sa promoveze regulile democratiei si ale statului de drept", a afirmat Diaconescu. El sustine ca aceasta este si solicitarea intregii societati civile din Moldova, asa cum a fost exprimata public la 25 iulie 2005. Daca Romania se implica in clarificarea zonei transnistrene, trebuie sa evite orice cooperare, de orice forma, cu asa-zisele autoritati transnistrene, mai spune senatorul. In 2003, Uniunea Europeana a initiat un proiect pentru constituirea unei forte internationale de mentinere a pacii, implicand, mai ales, componente civile si un mic contingent militar. Autoritatile de la Bucuresti - sustine Diaconescu - au datoria de a-si coordona eforturile de politica externa cu cele ale partenerilor europeni.


Suport european

"Inainte de a cere constituirea unor forte de reactie rapida sau implicarea Consiliului de Securitate, ii sugerez cu tot respectul presedintelui Basescu sa solicite partenerilor europeni si UE sa preia conducerea pentru inlocuirea formelor discreditate de negociere si sa-si exercite intreaga influenta politica in regiune prin sprijinul privind reconstructia post-conflict si stabilizare regionala. Daca dorim sa implicam Romania in problema transnistreana, trebuie sa o facem in numele Europei si cu mijloace europene", a conchis diplomatul. Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, dupa intalnirea cu omologul moldovean, Vladimir Voronin, ca regreta eroarea pe care a facut-o Romania in 1992, cand s-a retras de la masa tratativelor. "Atunci diplomatia noastra a gandit prost, iar in prezent nu avem de ce sa fim suparati ca nu participam la negocieri. Nu avem frontiera cu Transnistria si nici trupe acolo, cum au altii. Vom sustine pozitia Republicii Moldova in acest proces de negociere. Romania nu concepe Transnistria in afara autoritatii si suveranitatii Chisinaului", a spus Basescu. O noua runda de consultari in problema transnistreana a inceput, luni, la Odesa, in Ucraina, cu participarea reprezentantilor Republicii Moldova, Transnistriei, Ucrainei, Rusiei si OSCE, care se vor pronunta cu privire la includerea Statelor Unite si UE in formatul negocierilor, conform BASA-press.Toate partile implicate in tratative au declarat ca accepta extinderea formatului de negocieri, dar deocamdata nu s-a ajuns la un acord privind statutul noilor reprezentanti. O conferinta internationala pe tema conflictului transnistrean, programata sa se desfasoare in perioada 28 - 30 septembrie, a fost anulata, la solicitarea UE si a Rusiei, a anuntat, miercuri, Vasili Sova, ministrul moldovean al reintegrarii, citat de BASA-press.

Conferinta, la care erau asteptati reprezentantii tuturor partilor incluse in formatul extins al negocierilor pentru solutionarea diferendului transnistrean, urma sa se axeze pe examinarea planului ucrainean de reglementare a conflictului din regiune. Potrivit unor surse bine informate, amanarea conferintei a fost solicitata de UE la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce Valerii Nesteruskin, ambasador cu misiuni speciale al Rusiei, a efectuat o vizita la Bruxelles, unde a avut consultari in problema transnistreana cu oficiali europeni si cu presedintele in exercitiu al OSCE. Initiativa organizarii acestei conferinte a apartinut Statelor Unite.


(1049 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la A.M.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Diaconescu (PSD): Implicarea Romaniei in problema transnistreana - doar cu Europ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54400396347046 seconds.