Marți, 08 Februarie 2005 - 10:25 AM Aleg.RO: PSD isi spala oglinda

Publicat de: Carmen EPURAN

ziua Adrian Nastase a recunoscut ca perceptia de partid corupt a fost principala cauza a esecului electoral din 2004 Presedintele PSD Adrian Nastase a lucrat la un Raport privind rezultatul alegerilor si strategia politica a Partidului Social Democrat. Documentul, care are 59 de pagini, va fi prezentat maine, in sedinta Biroului Executiv Central al PSD. Dupa ce analizeaza cauzele care au dus la situatia ca PSD sa ajunga partid de opozitie, Nastase gaseste si cateva solutii, insirate pe aproximativ opt pagini.

Astfel, Nastase a ajuns la concluzia ca este necesara "mai multa democratie interna si autonomia organizatiilor". El considera ca "problema reformei PSD nu este o problema de oameni, ci una de organizare si de management. Discutia despre oameni este menita sa ascunda exigentele politice ale schimbarii viitoare a partidului. La viitorul Congres trebuie sa ne preocupe proiectul de schimbare pentru democratizarea si descentralizare, optimizarea relatiei de reprezentare si formalizarea unui mecanism de decizie colectiva imposibil de pus in paranteze de catre lider, indiferent care va fi acesta".

Nastase considera, de asemenea, ca "demiterea unor presedinti de filiale judetene a fost de natura a sustine imaginea unei puteri care actioneaza discretionar, in cautarea unor tapi ispasitori. Pornind de la nerespectarea regulilor interne de partid, adversarii politici au propagat ideea ca liderii PSD si mai ales cei cu functii importante in stat nu respecta nici o regula: tema partidului-stat ce actioneaza discretionar a fost una din principalele teme de atac in campania electorala".

Desi a fost criticat, experimentul alegerilor preliminare apare in viziunea lui Nastase ca fiind "singura modalitate prin care partidul isi desemneaza membrii in toate structurile de reprezentare, precum si candidatii la alegerile locale - primarii, consilii locale si judetene - si parlamentare". De data aceasta el promite ca "rezultatul alegerilor preliminare va fi respectat si ca in cazul alegerilor parlamentare, locurile alocate reprezentantilor conducerii centrale vor fi cunoscute inainte de organizarea preliminarelor".

In ceea ce priveste relatia cu filialele teritoriale, Nastase crede ca se impune ca "deciziile strategice si aliantele sa fie luate doar dupa o consultare a tuturor organizatiilor judetene ale partidului". In plus, "candidatul la Presedintia Romaniei din partea PSD ar putea fi ales prin vot secret in cadrul unor pre-alegeri la care pot participa toti membrii de partid si simpatizantii inscrisi cu cel putin 6 luni in cadrul tuturor organizatiilor teritoriale".


Racolarile de primari
Un capitol important din documentul semnat de Nastase vizeaza modernizarea comportamentului local al partidului. Astfel, "comportamentul local al partidului trebuie modernizat, europenizat. Printre cauzele care au condus la scorul nostru electoral se numara si reprezentarea PSD in teritoriu. Principalele critici formulate pe aceasta tema au fost legate de: racolari de primari sau consilieri de la alte formatiuni politice, prin diferite metode; existenta unor grupuri de interese locale care directioneaza abuziv resursele locale; comportament abuziv fata de media sau societatea civila a unor lideri locali PSD. Pana la urma, toata aceasta problematica a fost subsumata simbolic celei a baronilor locali." Propunerile din teritoriu pentru presedinti executivi al partidului la nivel de judet au aratat cel mai bine modalitatea in care conducerea organizatiilor judetene intelege sa-si construiasca reprezentarea la varful partidului. S-a vazut atunci ca se propun formule de lideri secundari, aducand in prim plan oameni de fatada, asociati diferitelor grupuri de interese sau prea slabi sa poata constitui o alternativa". Nastase considera ca este necesara si "debirocratizarea rapida a PSD, atat la nivel central cat si la celelalte nivele".


Vicepresedinti puturosi
"Comportamentul partidului in alegerile 2004 impune raspunsul la urmatoarele intrebari: Din numarul mare de vicepresedinti ai partidului, cati au luat pozitii publice consistente si constructive in timpul sau dupa alegerile locale? Raspuns: foarte putini. Ce zone ale electoratului nostru trebuie sa fie reprezentate de vicepresedinti?", se intreaba Adrian Nastase. Si tot el raspunde ca se impune "simplificarea structurilor de decizie centrale; reducerea numarului de vicepresedinti si consolidarea principiului de reprezentare teritoriala pentru vicepresedinti; reducerea numarului de departamente de la nivelul Consiliului National astfel incat ele sa aiba o functionare reala, nu sa reprezinte fictiuni pe hartie. Trebuie facuta o analiza a documentelor si proiectelor produse de aceste departamente si stabilita utilitatea lor".

In consecinta, "PSD trebuie sa raspunda acestei provocari: sa organizeze, la nivelul structurii o oferta diversificata pentru aceste cereri multiplu diferentiate ale electoratului nostru potential. Viitorii nostri electori nu se vor mai identifica total cu partidul si cu un singur lider. Pentru acest electorat, mai degraba autonom, partidul trebuie sa ofere suficiente temeiuri pentru atasamente si preferinte. De aceea, programele politice ale PSD trebuie sa castige in pragmatism si aplicabilitate".

Astfel, PSD trebuie sa mentina formula apropierii politicienilor de cetatean, in slujba cetateanului deciziile nu sunt luate doar pentru cetatean, el trebuie sa participe la luarea deciziilor; este nevoie de o revitalizare a dialogului la nivel local, cu cetateanul; PSD trebuie sa fie mai dinamic in proiectele de anvergura locala (de la educatie pana la sanatate) - proiecte aplicate; dialogul politic cu cetatenii trebuie sa fie purtat intr-un cadru descentralizat; trebuie sa operam o distinctie intre administratia locala si partid, in sensul profesionalizarii si depolitizarii; viitorii membri si simpatizanti ai partidului pot fi atrasi mai usor nu prin manifestari doctrinare, ci prin proiecte concrete.


Marea problema a PSD, coruptia
Adrian Nastase arata, de asemenea, ca "actiunile politice au fost substantial compromise prin esecul utilizarii comunicarii publice ca instrument persuasiv. Alarmanta este remanenta acestei atitudini a presei si dupa ce PSD a devenit partid de opozitie, simptom al unui esec cronic in relatia cu presa. Pierderile inregistrate in marile aglomerari urbane sunt o consecinta directa a consumului de media, a recursului la surse de informatii alternative, dar si a accesului la Internet. Comunicarea prin SMS, prin formule neconventionale, de la sloganul publicitar la refrenul muzicii rap, au consolidat convingeri politice mai solide decat informatia, in special in cazul segmentului tanar. Presa lucreaza cu stereotipuri, iar in cazul PSD acestea sunt demonizante si cu termen de valabilitate neexpirat inca: cripto-comunismul, coruptia, baronii locali, partid stat al fostilor comunisti care controleaza presa si justitia". Presedintele PSD a ajuns la concluzia ca "marea slabiciune a imaginii PSD este coruptia. Dincolo de cauzele, mai mari sau mai mici, ale esecului electoral al anului 2004, este necesar sa admitem ca, in ecuatia generala a infrangerii, rolul determinant l-a avut perceptia de partid corupt. De aceea, este necesar sa gasim acum un raspuns la intrebarea: cum poate scapa PSD de imaginea de partid corupt? Principalul atu al opozitiei in campania electorala a fost demascarea coruptiei in randurile PSD, care s-a consolidat pe baza curentului tot mai puternic anti-coruptie din randurile populatiei. Din pacate, raspunsul PSD a fost slab si neconvingator. Fara a nega existenta coruptiei si responsabilitatea PSD pentru o parte din amploarea fenomenului, trebuie sa respingem abordarea generalizatoare. Nu putem accepta ca toti ce peste 700.000 de membri PSD sunt corupti. In legatura cu aceasta imagine a unui PSD corupt, va trebui sa actionam foarte rapid si foarte decis. Este o perceptie ce afecteaza imaginea tuturor membrilor nostri si, prin inactivitate, riscam sa o permanentizam".


(729 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Carmen EPURAN


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

PSD isi spala oglinda | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59164905548096 seconds.