Adoptarea bugetului a surprins si puterea [1]


  Opozitia ridica semne de întrebare asupra modului în care a fost adoptat bugetul de stat în Parlament,
în absenta parlamentarilor PSD si PRM

.
Presedintele Camerei DeputaȚilor, Adrian Nastase (PSD), a criticat, ieri, adoptarea legii bugetului într-o sedinta foarte rapida a Parlamentului si a sustinut ca acest lucru se repercuteaza asupra credibilitatii Parlamentului.
"Nu cred ca o astfel de formula ajuta în ceea ce priveste parlamentarismul din România si credibilitatea Parlamentului", a afirmat Nastase. El a precizat, totodata, ca proiectul de buget pentru 2006 reprezinta "aproape o ordonanta de urgenta a Guvernului", din cauza faptului ca nu a fost dezbatut în Parlament. El a afirmat ca s-a creat o presiune publica în privinta bugetului, deoarece exista riscul ca pâna la sfârsitul anului cele aproximativ o mie de amendamente sa nu fie examinate si sa nu se poata lua o decizie în timp util.
Puterea a reusit sa adopte bugetul de stat pe 2006, fara amendamente, în absenta parlamentarilor opozitiei, care s-au retras de la dezbateri.
Adoptarea în numai doua ore a legii bugetului, dupa ce mai bine de doua saptamâni dezbaterile au fost tergiversate din cauza absenteismului parla-mentarilor puterii, i-a luat prin surprindere chiar si pe unii senatori si deputati ai coalitiei.
Ieri, varianta unei negocieri secrete între putere si opozitie nu era exclusa printre parlamentari ai PNL. Acestia suspectau o întelegere între premierul Calin Popescu-Tariceanu si PSD, în ciuda faptului ca seful Executivului negase cu vehementa ipoteza negocierii.
Legea privind bugetul de stat pe 2006 va merge la promulgare, la Palatul Cotroceni, unde va fi supus unui filtru final de catre presedintele Traian Basescu. El a amenintat în urma cu mai bine de o luna de zile ca nu va promulga acest proiect de lege daca proiectia bugetara pe 2006 nu va respecta promisiunile din campanie ale Aliantei D.A.
Infrastructura, educatia, sanatatea si agricultura sunt prioritatile stabilite de liderii Aliantei D.A. în proiectul de lege privind bugetul de stat pe 2006.
Dupa demisia ministrului învatamântului Mircea Miclea si negocierile cu sindicatele de învatamânt, bugetul Ministerului Educatiei a fost suplimentat cu 1,1 miliarde de euro pentru investitii, astfel încât sa fie atins echivalentul a 5% din PIB pentru acest minister, iar salariile tuturor angajatilor din învatamânt au fost majorate. Aceste modificari nu au fost însa incluse în legea bugetului la dezbaterile din parlament, întrucât toata proiectia ar fi fost data peste cap, urmând ca majorari sa fie acordate la anul prin rectificari bugetare. Conform indicilor bugetari pentru anul viitor, produsul intern brut al României se va ridica la 316 miliarde RON. Ponderea bugetului în PIB va fi de 31,3%, în timp ce totalul veniturilor va fi de 100.836,9 mld. RON, iar totalul cheltuielilor de 102.448,9 mld. RON. Deficitul bugetar prognozat este de 0,5%, iar cresterea economica va fi de 6% din PIB.


Publicat de : Doina Anghel
Data publicării: 01 Dec 2005 - 05:37
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=10658&titlu=Adoptarea_bugetului_a_surprins_si_puterea