O sarbatoare altfel! [1]

    Vremea mohorata de ieri nu i-a tinut in case pe bucuresteni

. Acestia au venit cu mic, cu mare pentru a lua parte la manifestatiile organizate la Arcul de Triumf cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei. Pentru prima data, Armata romana a defilat in pasul NATO.
Inca de la primele ore ale diminetii, atmosfera de sarbatoare se simtea in toata Capitala.Toate mijloacele de transport in comun erau gatite cu stegulete, oamenii deja isi arborasera steaguri la geam, iar la colt de strada vanzatorii ambulanti expuneau cu succes insemnele drapelului national. Cu toate ca inceperea manifestatiilor de la Arcul de Triumf a fost anuntata pentru ora 11.00, bucurestenii s-au grabit sa ajunga inca de la ora 8.00, pentru a fi siguri ca nu vor pierde nici un moment important si ca vor prinde “un loc in fata“.

Locuri bune in copaci

Ca niciodata, anul acesta oamenii s-au calcat in picioare pentru un loc in fata. Au venit multi tineri, parinti si copii, bunici cu nepotii in brate; toti erau dornici sa vada defilarile Armatei romane, dar mai ales sa-l vada “ in carne si oase“ pe presedintele statului, Traian Basescu. Unii mai nervosi ca nu puteau ajunge sa vizualizeze ce se petrece in “tarcul“ amenajat au plecat acasa injurand. Altii mai inventivi s-au catarat in copacii din jur, facand adevarate acrobatii pentru a avea scena deschisa. Jandarmii au fost nevoiti sa prelungeasca gardul, pentru a-i putea tine pe oameni la distanta. Pe toata durata ceremoniei, o ambulanta a fost prezenta, insa din fericire nu s-a semnalat nici un incident.

“Ia cazanul, neamule!“

La Arcul de Triumf nu au venit doar cei dornici sa vada paradele, ci si cei care sperau sa faca niste bani. Pe marginea trotuarului, un grup de rromi caldarari vindea tot soiul de ibrice, tigai, cazane de facut tuica si ceaune din cupru si alama. Care mai de care se intreceau in a oferi reduceri, astfel ca un cazan de facut tuica il puteai lua la un pret cuprins intre 4-5 milioane de lei vechi, un ceaun cu 2.500.000 de lei vechi si un ibric cu 700.000 de lei vechi. Pentru a avea succes, comerciantii de ocazie isi laudau marfa din toti plamanii: “Ia ceaunul, neamule. Marfa de calitate. Nu mai gasiti preturi ca aici. Hai, oferta de 1 Decembrie“, racnea un caldarar infierbantat de spiritul patriotic.

Opozitia si Puterea, in aceeasi “barca“

La defilarea de la Arcul de Triumf, reprezentantii Puterii s-au amestecat cu cei ai Opozitiei. Trei presedinti de stat s-au intalnit in acelasi loc. Este vorba despre actualul sef al statului, Traian Basescu, dar si de predecesorii sai: Emil Constantinescu si Ion Iliescu. La manifestatii au mai venit Mircea Geoana, presedintele Partidului Social Democrat, Nicolae Vacaroiu, seful Senatului; vicepremierii George Copos si Gheorghe Pogea, printul Paul de Romania impreuna cu sotia si multi alti reprezentanti ai misiunilor diplomatice la Bucuresti. Pentru inceput, s-au tinut cateva discursuri referitoare la eveniment finalizate cu focuri de arma, manifestatia culminand cu parada militara.

Te Deum oficiat la Catedrala Patriarhala

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist, a oficiat ieri, de Ziua Nationala, un Te Deum la Catedrala Patriarhala, pomenind inaintasii care au contribuit la implinirea actului Unirii din 1918. “Marea Unire din 1918 reprezinta o coroana a luptelor seculare si a jertfelor care s-au adus in fata lui Dumnezeu“, a subliniat Patriarhul Teoctist. Inaltul ierarh a afirmat ca in aceasta zi “sfanta pentru neamul nostru“ romanii trebuie sa-si aduca aminte de cei care au implinit Marea Unire. Patriarhul BOR a evocat personalitatea Patriarhului Miron Cristea si pe cea a Episcopului Bisericii Greco-Catolice Iuliu Hossu, care, impreuna cu alti fruntasi si intelectuali ai Transilvaniei, au adus la Bucuresti “hotararea lor care pecetluia adevarul unitatii nationale“. Parintele Patriarh a indemnat credinciosii sa “participe cu gandul, cu inima si cu faptele la aceasta zi insorita de soarele dreptatii“.

Basescu, “inghitit de multime“

La final, presedintele Basescu a fost asaltat de multime. Spre disperarea sepepistilor, oamenii doreau sa-l atinga si sa-i transmita un mesaj sefului de la Cotroceni. In stilul caracteristic, Basescu a strans sute de maini si s-a fotografiat cu doritorii de amintiri. Apoi, cu greu s-a urcat in masina. Automobilul prezidential a fost pe punctul de a se ciocni cu o masina care venea din spate din cauza haosului creat. Spre deosebire de Basescu, Ion Iliescu nu a avut prea mare succes. Fostul locatar de la Cotroceni a salutat si el multimea, dar nu prea au fost doritori de imbratisari sau strangeri de mana.

Defilari in pasul NATO

Anul acesta, pentru prima data, Armata romana a defilat “in stil NATO“. Noul pas de defilare este mult mai simplu, usurand munca soldatilor. Pe sub Arcul de Triumf au trecut aproximativ 800 de militari cu tehnica de lupta aferenta. Parada a fost deschisa de noua drapele de epoca ale unor unitati militare cu traditie in Armata romana, urmate de defilarea drapelelor Statului Major General si ale tuturor categoriilor de forte. Cel dintai bloc de parada a fost format din primele unitati operationalizate ale Armatei romane apartinand fortelor terestre - Batalionul 26 Infanterie, Batalionul 2 Calugareni si Batalionul 21 Vanatori de munte. Alaturi de acestia au defilat 50 de elevi ai Colegiului Militar “Dimitrie Cantemir“ de la Breaza. Blocul al doilea de parada a fost alcatuit din 50 de militari ai Fortelor aeriene, iar blocul al treilea - din 50 de reprezentanti ai Fortelor navale. Ministerul Administratiei si Internelor a participat la defilare cu un detasament de jandarmi si cu unul apartinand Inspectoratului General pentru Interventii in Situatii de Urgenta. Totodata, la parada militara de la Bucuresti a fost prezent si un detasament de interventie al Serviciului Roman de Informatii. Alaturi de militari, cu prilejul paradei au fost prezentate si unele dintre ultimele dotari ale Armatei romane in materie de tehnica de lupta. La defilare au fost “prezente“ mai multe Transportoare Amfibii Blindate “Zimbru“ si Transportoare Amfibii Blindate de Cercetare, precum si mijloace mobile ale Jandarmeriei, SRI si Inspectoratului pentru Interventii in Situatii de Urgenta si, in premiera, mai multe masini apartinand Serviciului de Protectie si Paza, avand la bord lucratori ai acestui serviciu in tinuta de parada, dar si de interventie. Cerul a fost brazdat de noua avioane MiG 21 Lancer si de alte noua elicoptere IAR 330 SOCAT.

Trupele din Irak, Afganistan, Bosnia si Kosovo nu au uitat de 1 Decembrie

Ziua de 1 Decembrie a fost sarbatorita si de trupele romanesti aflate in misiuni in diferite colturi ale lumii, unde sub egida diferitelor organisme internationale participa la mentinerea pacii si securitatii in aceste zone. Astfel, in Irak, membrii Batalionului 20 Infanterie, cunoscuti sub denumirea de “Scorpionii negrii“, au inceput ziua de 1 Decembrie in mod obisnuit, adica au efectuat misiunile ce le sunt incredintate, intrucat situatia din teren este destul de tensionata. Numai cei liberi au putut participa la o serie de manifestari, la care au fost invitati si militari ai coalitiei. Acelasi lucru s-a intamplat si in Afganistan, unde militarii Batalionului 151 Infanterie au ascultat mesajele transmise din tara, dupa care le-a fost prezentat un material privind semnificatia acestei zile.
Ca un semn distictiv, toti soldatii romani au purtat ieri un ecuson pe care se putea citi 1 Decembrie. Comandantii Batalionului s-au gandit si la colegii lor din coalitie si au pregatit pliante in care explicau ce s-a intamplat acum 87 de ani.

Patru steaguri pentru presedinte

Generali ai fortelor armate i-au prezentat sefului statului, Traian Basescu, in cadrul unei ceremonii, drapelele Statului Major General (galben), al Statului Major al Fortelor Terestre (rosu), al Statului Major al Fortelor Aeriene (bleu) si pe cel al Statului Major al Fortelor Navale (bleumarin). Ceremonia desfasurata la Palatul Cotroceni reprezinta o premiera si are loc la initiativa presedintelui Traian Basescu, care a dorit ca, alaturi de Drapelul Romaniei, de steagul NATO si de steagul Uniunii Europene, la sediul Administratiei Prezidentiale sa se afle, incepand de la 1 Decembrie 2005, si steagurile Armatelor Romaniei. “Mie mi se parea nedrept ca la institutia cu cea mai mare responsabilitate pentru securitatea si apararea nationala sa fie doar drapelul NATO. Este o reparatie a unui element de protocol militar pe care Administratia Prezidentiala trebuie sa si-l insuseasca“, a explicat Traian Basescu.

Coroane la Mormantul Ostasului Necunoscut

Tot ieri, reprezentanti ai vietii politice, sociale si culturale din Romania au asistat la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul “Carol“ la un ceremonial militar si religios in amintirea celor care si-au dat viata pentru unitatea si suveranitatea nationala. S-au depus coroane de flori din partea Presedintiei, a Parlamentului, a Guvernului, a Corpului Diplomatic, a organizatiilor neguvernamentale, a asociatiilor veteranilor de razboi si ale revolutionarilor. Manifestarea s-a incheiat cu o parada militara a Regimentului de Garda si Protocol “Mihai Viteazul“.
Publicat de : Violeta Mutei
Data publicării: 02 Dec 2005 - 05:40
 

Link ştire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=10912&titlu=O_sarbatoare_altfel_