Fara intrebari incomode [1]

In drum spre Bruxelles, venind de la Bucuresti, secretarul de stat american, Condoleezza Rice, a facut o escala la Kiev, singura oprire unde, mai mult ca sigur, seful diplomatiei de la Casa Alba nu va fi intrebat despre inchisorile secrete ale CIA

. Va fi ca un respiro pentru Rice inaintea altei confruntari "fierbinti", cea din capitala belgiana, unde va trebui, din nou, sa ofere raspunsuri pe aceasta tema. Oricum, la Bruxelles spera sa schimbe cateva vorbe cu Rice si ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, aflat, culmea coincidentei, "in trecere" pe acolo.

De ce se duce Rice la Kiev? "Vizita in Ucraina subliniaza sprijinul acordat de Statele Unite reformelor politice si economice care continua la un an de la <revolutia portocalie>", explica un comunicat al Departamentului de Stat de la Washington. Suna excelent, suna perfect diplomatic, dar ce inseamna asta in limbajul firesc? Poate insemna, in egala masura, multe si nimic. Mai zilele trecute, presa de la Kiev afisa o indiferenta cel putin ciudata pentru apropiatul eveniment. E adevarat, ziaristii au avut alte "puncte de maxima atractie". Nu trebuie uitat ca, in chiar primele zile ale lunii decembrie, capitala ucraineana a gazduit lucrarile forumului Comunitatii optiunii democratice, printre cei noua sefi de stat prezenti numarandu-se si presedintele Romaniei, Traian Basescu. Cu acel prilej au fost puse bazele constituirii unei organizatii considerata de majoritatea expertilor locali si occidentali o contrapondere la Rusia, un anti-CSI, o axa a democratiei impotriva Moscovei. Si este, prin urmare, logic ca subiectul sa figureze printre temele abordate. Cum, din ce punct de vedere, din ce unghi? Cu siguranta din perspectiva avantajelor pe care noua structura ar putea sa le aduca Statelor Unite inainte de toate si Ucrainei, nu in ultimul rand. Nu trebuie, de altfel, uitat ca unii comentatori au estimat ca noua Comunitate reprezinta o "varianta imbunatatita si extinsa a GUAM", acel cvartet fantoma, format din initiativa si pe banii Washingtonului ca instrument de lupta impotriva influentei Rusiei in spatiul fost-sovietic. Lasat in suspans o lunga perioada de timp, "proiectul GUAM" si-a pierdut din actualitate, depasit fiind de contextul mondial. Se cerea, prin urmare, forme noi de lucru.

Ce ar putea spune Rice in acest sens? Inainte de toate va cere lamuriri referitoare la planurile organizatiei. Daca ele exista, normal. Pentru ca nu este exclus ca Ucraina sa astepte niste indicatii, cateva idei. Politologii de la Kiev afirma, aproape la unison, ca rolul-cheie in nou infiintata Comunitate a optiunii democratice (COD) va fi incredintat liderului de la Kiev, Viktor Iuscenko. Dar orice sef are "maini drepte si maini stangi", consilieri si adjuncti. Care dintre ceilalti presedinti vor primi "partituri" in noul joc de strategie geopolitica? Sa fie georgianul Mihail Saakasvili? Sau moldoveanul Vladimir Voronin? Depinde de intentiile SUA vizavi de COD. Nu, Condoleezza Rice nu va da raspunsuri la toate aceste intrebari. Ea va cere detaliil, amanunte, va cere lucruri concrete. De asemenea, se va interesa de situatia politica si va incerca sa afle cat mai multe amanunte vizand campania electorala pentru legislativele de anul viitor. Dupa toate probabilitatile, Rice va dori sa afle care sunt sansele reale ale fortelor politice implicate in cursa si care va fi soarta reformei politice, in virtutea careia de la 1 ianuarie Ucraina devine republica parlamentara.


Publicat de : Simona Haiduc
Data publicării: 07 Dec 2005 - 06:14
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=11990&titlu=Fara_intrebari_incomode