Prietenul serviciilor secrete [1]

Traian Basescu a decis sa aniverseze un an de la investirea ca sef al statului cu noi sefi la serviciile secrete

. Dupa serioase insistente din partea unor membri ai Aliantei D.A., dupa ce au circulat zeci de liste cu nume favorite pentru conducerile tuturor serviciilor, Basescu a taiat firul de la radacina. A ignorat listele cu sprijin politic, lansate de grupuri de interese democrate si liberale. A batut palma cu reprezentantii de varf ai sistemului apararii si sigurantei nationale si a acceptat variantele propuse de varfurile serviciilor.
Numirea generalului Sergiu Medar, un profesionist al muncii de informatii, fara culoare politica, a dat un semnal cunoscatorilor.
Doua miscari au fost extrem de transante in cele doua sedinte ale Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, care au avut loc la doar o saptamana distanta.
Prima, infiintarea Comunitatii Nationale de Informatii, un „brat armat” al presedintelui in lupta pentru suprematie in cadrul puterii. Cu toate consecintele ce au urmat. Adica mutarea strategica a sefului informatiilor militare, generalul Medar, la Cotroceni. Dupa ce a fost 7 ani la Washington si 6 ani sef al aripii externe a serviciului de informatii al armatei (DIM), Medar este un personaj cu relatii influente la Washington. La capatul axei adica.
Dislocarea sa din MApN a creat premisele reincalzirii unui razboi rece, declansat de Teodor Atanasiu odata cu numirea sa in fruntea armatei. Liberalul a adus cu sine un personaj important, colonelul in rezerva Vasile Paun, plecat in 2004 din MApN, chiar din Directia Generala de Informatii a Apararii. Paun, un apropiat al cercurilor liberale, fusese numit in luna martie ca sef adjunct al ramurii interne a DGIA. Si spera din tot sufletul sa ajunga seful cel mare al acestei institutii. Plecarea lui Medar l-a determinat pe Atanasiu sa faca o numire-surpriza, fara aprobarea CSAT. L-a uns pe Paun adjunct la DGIA, sperand ca asta va fi solutia. Si ca apropiatul sau va ramane la comanda serviciului de informatii al armatei. Generalii din MApN, in frunte cu seful Statului Major General, Eugen Badalan, s-au opus din rasputeri.
Traian Basescu a batut palma cu ei si a numit un general din SMG in fruntea DGIA. E o noua infrangere a liniei liberale din guvern, reprezentata la MApN de cuplul Tariceanu-Atanasiu.
Prin aceasta miscare bine studiata, seful statului a castigat simpatia majoritatii conducatorilor militari ai armatei. Institutie aflata in topul increderii populatiei, care joaca un rol fundamental atat in planul securitatii nationale, cat si in orice miscare politica, interna sau externa. Inclusiv in campanie electorala. Cand vor pune stampila pe buletinul de vot, militarii vor sti cine a fost de partea lor si cine nu.
Pana si schimbarile de la Serviciul de Informatii Externe (toti cei patru adjuncti), Serviciul de Protectie si Paza si Serviciul de Telecomunicatii Speciale s-au facut cu avansarea in grad a celor schimbati.
Traian Basescu se dovedeste a fi un cunoscator al fenomenului militar. Se misca natural cand vine vorba despre serviciile secrete. Are propriile evaluari, propriile decizii, dar asculta cu interes sfaturile care vin din aceasta zona.
Cineva ar putea spune ca Basescu e un captiv al serviciilor secrete. Parca aud deja aceasta acuza venita din partea unor liberali pursange. Mai degraba decat dinspre PSD, marele dusman.
Deciziile din cele doua sedinte CSAT demonstreaza un fapt indubitabil. Sigur pe mandatul sau, Traian Basescu se departeaza incet de clasa politica. De propriii sai aliati,liberali si chiar democrati. Care sunt intr-o scadere vizibila de popularitate.
Erodarea politica nu te cuprinde atunci cand esti prietenul serviciilor secrete.
Publicat de : Radu Tudor 
Data publicării: 12 Dec 2005 - 05:38
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=12711&titlu=Prietenul_serviciilor_secrete