De la venin la vin [1]

    Presedintii Traian Basescu si Vladimir Voronin s-au intalnit in acest an de trei ori

. Cifra-re-cord in cronologia anuala a intalnirilor la varf dintre cele doua state. Liderul de la Chisinau a elogiat eforturile omologului sau de la Bucuresti pentru dezghetarea relatiilor bilaterale, iar acesta a apreciat ca aceste relatii au intrat intr-o faza noua, salutara.
E adevarat ca in cele doua capitale nu se mai emit declaratii oficiale reciproc suparatoare, unele considerate de-a dreptul veninoase, dar dialogul peste Prut nu e inca scaldat doar in lapte si miere. Zilele trecute, presedintele Romaniei i-a reafirmat, mai clar ca oricand, oaspetelui sau disponibilitatea tarii noastre de a ajuta cu gaze si energie Republica Moldova, daca aceasta ar intampina greutati din cauza cresterilor excesive ale preturilor aplicate de Rusia. Iar presedintele Voronin a apreciat pozitia si sprijinul international al Romaniei pentru solutionarea rezonabila a conflictului de pe Nistru. La noua orientare proeuropeana a Chisinaului nu s-a referit, public, nici unul dintre cei doi. Posibila - si fireasca - filiera romaneasca de apropiere a Republicii Moldova de UE a fost un lapsus cu parfum de precautie in discursurile ambilor. N-au adus vorba cei doi nici despre NATO si SUA - ca potentiali actori majori ai rezolvarii conflictului de pe Nistru, dar nici despre Rusia -, care nu are de gand sa-si retraga trupele si armamentul din zona. Constienti ca solutia conflictului nu sta in putinta celor din regiune, ci la Washington si Moscova, liderii statelor vecine pe Prut n-au vrut, probabil, sa agite inutil problema. Au salvat totusi aparentele, napustindu-se asupra tot mai anacronicei OSCE, institutia ciudata in care Rusia are un rol de prim rang si al carei reprezentant la Chisinau este un oficial american. Daca dai in OSCE, dai in toata lumea si in nimeni.
Mai atipica este viziunea presedintelui Basescu asupra modului de gestionare a conflictului de pe Nistru. De la o vreme, domnia sa pledeaza pentru o solutionare dupa tipicul celei din Kosovo. Lasa ca, vorba reprezentantului OSCE, “deosebirile dintre cele doua situatii sunt la fel de mari ca cele dintre un mar si o portocala“, dar pentru Kosovo nu se prea stie deocamdata cum se va proceda, cu ce sanse si cu ce consecinte.
Nu s-au referit, in ce-au spus pentru toata lumea, nici la acordul privitor la facilitatile militare acordate de Romania Statelor Unite. Va facilita el o sporire a interesului SUA fata de retragerea militara a Rusiei de pe Nistru ori, dimpotriva, va furniza Moscovei un atu in plus pentru a se eterniza in zona? In sfarsit, la capitolul Despre-ce-nu-se-vorbeste mai e de amintit traditionalul-deja-proiect de Tratat de baza intre cele doua state, care ramane la o distanta constanta de orizontul finalizarii. Prilejuita, pudic, de Festivalul Vinului din Republica Moldova la Bucuresti, noua runda de discutii Basescu-Voronin a fost, cu certitudine, mult mai consistenta decat ce stie si scrie presa. Cert e si faptul ca, in loc de a-si servi venin, cele doua parti au degustat, impreuna, vin.
Publicat de : Corneliu Vlad
Data publicării: 12 Dec 2005 - 05:38
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=12743&titlu=De_la_venin_la_vin