Senatul a dezbatut 1.000 de proiecte [1]


Anul acesta, prin Camera superioara a Parlamentului au trecut 1

.003 proiecte de lege si propuneri legislative, 443 initiate de Guvern si 560 de senatori si deputati. Conform sintezei realizate de catre Departamentul legislativ al Senatului, Guvernul a trimis Senatului spre aprobare 187 de proiecte de lege si 256 de ordonante. Au fost adoptate 485, 325 fiind deja promulgate.
Comisiile de specialitate au intocmit rapoarte la 841 de proiecte din 1.013 primite si au dat aviz consultativ unui numar de 997 de proiecte din 1.149 analizate.
Au fost inaintate patru motiuni simple, semnate de senatorii PSD si PRM, toate fiind respinse dupa dezbaterea in plen. Doua dintre aceste motiuni au avut ca tema agricultura, una - preturile, iar alta - situatia sinistratilor in urma inundatiilor. La Parlament a fost inregistrata si o motiune de cenzura, respinsa, de asemenea, in sedinta comuna a celor doua Camere. Aceasta a fost inaintata de grupurile PSD din Senat si Camera Deputatilor, care au acuzat Guvernul Tariceanu de actiuni contrare interesului Romaniei privind integrarea europeana.

Nou sediu si nou Regulament

Cele mai importante evenimente la Senat au fost, in 2005, adoptarea noului Regulament intern si mutarea in sediul de la Palatul Parlamentului. Senatorii s-au mutat in casa noua incepand cu sesiunea din aceasta toamna, desi situatia spatiilor nu a fost rezolvata nici pana la aceasta ora.
La jumatatea lunii septembrie, senatorii au inceput dezbaterile in plen asupra proiectului noului Regulament, articolul privitor la posibilitatea revocarii presedintelui Camerei superioare a Parlamentului determinand dezbateri lungi si aprinse.
Peste mai bine de o luna, plenul a trecut peste textul respectiv, votand apoi, in numai cateva ore, toate cele aproape 200 de articole ale Regulamentului. Criza care a blocat saptamani intregi procesul legislativ al Senatului, prin sedinte interminabile si sterile, a fost dezamorsata de o singura runda de negocieri intre reprezentantii puterii si cei ai opozitiei.
Articolul referitor la posibilitatea revocarii presedintelui Camerei superioare a fost adoptat in varianta propusa de senatorii puterii. Grupurile PSD si PRM au sesizat insa Curtea Constitutionala, acuzand neconcordanta dintre noua varianta a Regulamentului si legea fundamentala, si au primit raspuns favorabil.
Cea mai grava problema cu care s-au confruntat senatorii in procesul legislativ a fost absenta la lucrarile in plen. Sedinta a fost suspendata, numai in sesiunea din toamna, de patru ori din cauza lipsei de cvorum, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, declarand ca nu s-a mai confruntat niciodata cu aceasta situatie. Cateva proiecte de lege cu caracter organic, unele privind reglementari in domeniul social, au fost respinse in urma exprimarii votului, din cauza ca in sala nu erau destui senatori pentru a le sustine. In vederea rezolvarii situatiei, unii senatori au propus chiar sanctionarea pecuniara a colegilor lor cu multe absente nemotivate. Insa initiativa, in afara faptului ca a generat noi dispute si un suvoi de declaratii si "intepaturi" politice, nu a avut nici o finalizare, deoarece Regulamentul nu permite taierea indemnizatiei in astfel de cazuri.


Publicat de : Mihai Lazarescu
Data publicării: 29 Dec 2005 - 06:50
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=13303&titlu=Senatul_a_dezbatut_1_000_de_proiecte