Coalitia nu-si poate mobiliza senatorii la vot [1]

La Senat, coalitia de guvernare e într-o situatie extrem de delicata din cauza lipsei unei majoritati confortabile

. Teoretic, daca la sedinte ar veni toti senatorii Puterii, inclusiv ministrii si euroobservatorii, s-ar contabiliza 71 de voturi, cu doar doua mai mult decat e nevoie pentru adoptarea unei legi organice. Coalitia are sase ministri- senatori si tot atatia euroobservatori. In total, 12 senatori ai Puterii lipsesc constant de la sedinte, fie ca sunt la Guvern, fie la Parlamentul European. Asadar, pentru a-si vota propriile legi organice, coalitia ar trebui sa aiba în sala 65 de parlamentari, fara obligatii guvernamentale sau europene, si sa mai cheme la Senat patru ministri sau euroobservatori. Chiulul traditional, pricipala cauza
Principalul motiv al respingerii legilor organice este însa chiulul repetat al unor parlamentari ai puterii. De multe ori, opozitia a votat masiv în favoarea unor legi, si totusi ele au fost respinse din cauza absentilor coalitiei. PNL, PD, PC si UDMR nu reusesc sa-si mobilizeze oamenii la vot , în ciuda amenintarilor cu sanctiuni, care, e drept, nu s-au aplicat niciodata.  Senatorii coalitiei fie nu vin pe la Parlament, fie vin, dar stau la bufet sau vegeteaza în sala de sedinta si nu sunt atenti cand se voteaza legile. ? Domnul Carlan nu a votat fiindca era prin sala si nu a mai ajuns sa bage cartela?, explica pedistul Radu Berceanu cum ?a contribuit?, zilele trecute, colegul sau la respingerea ordonatei privind Departamentul National Anticoruptie.
Sase legi organice picate la Senat în patru luni
Absentele sau neatentia au facat ca, la Senat, sa pice din noiembrie anul trecut si pana acum nu mai putin de sase legi organice. Intr-o situatie similara cu ordonanta DNA a fost legea privind calitatea educatiei, trantita la Senat din lipsa de cvorum, dar retrimisa de presedintele Basescu în Parlament, asa cum i se cere sa procedeze acum si cu actul normativ privind DNA. Daca era dupa senatori, Romania ramanea acum doua luni si fara Cod Vamal, respins tot din cauza cvorumului insuficient. In acest caz, Puterea a ajuns  la mila Opozitiei, si votul s-a reluat într-o sedinta ulterioara. Pe langa Codul Vamal, în decembrie au mai picat trei organice. La respingerea ordonantei privind Departamentul Anticoruptie, Puterea a avut 24 de absenti, iar dintre cei prezenti, cateva personaje controversate nici n-au votat!
Solutiile coalitiei
?Trebuie sa ne organizam mai bine pe viitor?, promitea, pe un post de televiziune, presedintele PD Emil Boc, dupa repingerea ordonantei privind DNA. ?A fost un incident de parcurs?, se scuza si vicele liberal Teodor Melescanu. Solutiile pentru problema majoritatii fragile din Senat sunt destul de limitate. Pentru a-si trece propriile legi, coalitia poate fixa o zi în care sa se dea votul final pentru cele mai importante acte normative. S-ar sti din timp despre ce e vorba si ar fi adusi la vot inclusiv ministrii. O alta varianta, mai putin ortodoxa, este racolarea mai multor parlamentari ai Opozitiei, începuta la Camera Deputatilor de Partidul Democrat. La Senat, operatiunea e mai greu de derulat. Pana acum, la Putere au dezertat doar doi peremisti, Mihai Lupoi, la liberali, si Dorel Onaca, la conservatori. Alti doi pesedisti, Neculai Apostol si Ioan Talpes, au devenit independenti. In schimb, Puterea l-a pierdut pe liberalul Stefan Antonie, care nu s-a înscris înca în nici un partid.
Publicat de : Doroteea VOICU
Data publicării: 11 Feb 2006 - 08:15
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=14481&titlu=Coalitia_nu_si_poate_mobiliza_senatorii_la_vot