Primăria Oradea, Garda Financiară și Finanțele acuzate de colaborare cu infractori [1]

Trei instituții publice importante din Oradea sunt acuzate de către procurorii DNA de colaborare cu infractorii. Astfel, la o percheziție efectuată acasă la Gelu Mudura și Papp Sandor Istvan, au fost găsite dosare întregi cerute de procurori primăriei Oradea, Gărzii Financiare și Finanțelor Bihor.

În ianuarie 2006, cei doi au fost arestați de procurorii Departamentului Național Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Oradea, fiind acuzați de dare de mită, evaziune fiscală și spălare de bani pentru sume de ordinul milioanelor de euro.

Cei doi au dat mită unui funcționar al Ministerului Industriei, pentru obținerea unei autorizații. Niculae Dinculeasa, șef serviciu la Comisia Națională pentru Reciclarea Materialelor, a încasat peste 500 de milioane lei prin mandat poștal. Procurorii bănuiesc că suma este mult mai mare, dar pentru banii primiți „în mână” nu există dovezi.

Dinculeasa a recunoscut tot la anchetă. De asemenea, Papp și Mudura nu au înregistrat în contabilitate venituri de miliarde de lei. Ei au înregistrat în contabilitate peste 200 de miliarde lei, dar acestea erau cheltuieli fictive, obținând o rambursare de TVA în valoare de circa 1.500.000 USD. Cei doi sunt acuzați și de spălare de bani, transferând zeci de miliarde lei prin diferite conturi bancare ale altor firme cu scopul de a li se pierde urma.

Acesta este cel mai mare dosar de fraudă din istoria Tribunalului Bihor. Surpriza a fost dezvăluită însă abia acum de către șeful DNA Oradea. La percheziția făcută acasă la Mudura s-au găsit toate dosarele și actele cerute de către parchet unor instituții publice. “Vă dau un exemplu: am cerut Direcției de Control Financiar un dosar despre învârtelile lui Mudura. Dosarul a ajuns la noi pe jumătate, iar acasă la inculpatul Mudura l-am găsit mult mai complet. Probabil ca să-și ia măsurile de precauție necesare”, a declarat procurorul Ioan Moldovan, șeful DNA Oradea.

De asemenea, procurorii au insistat foarte mult timp ca Primăria Oradea să pună la dispoziție documente referitoare la contracte de vânzare-cumpărare sau alte acte efectuate de Gelu Mudura. Municipalitatea a tergiversat la nesfârșit transmiterea documentelor, iar procurorii au rămas cu gura căscată să le găsească acasă la Mudura.

Ioan Moldovan crede că toate aceste instituții publice se fac vinovate de favorizarea infractorului. „Am lucrat foarte prost cu justiția, cu instanțele, care le-au dat drumul în libertate lui Mudura și Papp. Am demonstrat că infractorii s-au internat în spital cu o zi înainte de a fi arestați, pentru ca apoi să părăsească spitalul a doua zi, dar n-a fost de ajuns pentru a-i aresta”, a mai adăugat Moldovan.

Acasă la Gelu Mudura a mai fost găsit un calculator în care erau notate cu minuțiozitate toate șpăgile date, cui și cât anume. Gelu Mudura a mai fost arestat la sfârșitul anilor ’90, tot pentru diferite operațiuni financiare ilegale. Prieten cu protipendada Oradei, apropiat de anumite cercuri ale PD, el a scăpat mereu printre degetele justiției.


Publicat de : Mircea STROE
Data publicării: 03 Mar 2006 - 08:14
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=15289&titlu=Primaria_Oradea__Garda_Financiara_si_Finantele_acuzate_de_colaborare_cu_infractori