Partidele au "mainile legate" [1]


Crin Antonescu (PNL), unul dintre initiatorii proiectului prin care incompatibilitatile pentru judecatori sunt extinse si la Curtea Constitutionala, a declarat ca au fost consultari pe tema aceasta cu cei de la PD

. Pe masura ce relatiile dintre cele doua partide s-au deteriorat, comunicarea s-a intrerupt. Liberalul a adaugat ca lipsa de dialog pe tema Curtii Constitutionale dintre PD si PNL ar putea fi datorata si unei schimbari de pozitii a presedintelui Traian Basescu in privinta statutului Curtii.

Conservatorii resping varianta PNL

Conservatorul Sergiu Andon a respins categoric proiectul PNL, care ar avea drept consecinta blocarea Curtii. Conform spuselor sale, incompatibilitatea are un regim similar cu recuzarea sau abtinerea: "Pentru asta trebuie un organism care sa judece cererea de recuzare. Cine judeca? Nici o instanta nu este deasupra Curtii". In plus, cererea ca membrii CC sa nu fi fost membri ai unui partid politic este deocamdata inaplicabila pentru ca vechimea necesara ca magistrat pentru a deveni judecator al Curtii este de 18 ani. Or, aproape toti judecatorii au fost membri PCR. Andon a etichetat proiectul deputatilor PNL drept expresie a ranchiunei: "O copilarie din zona liberala fara prea mult simt juridic".
Deputatul, presedinte al Comisiei juridice, nu crede ca PNL ar putea ameninta serios pozitia actualilor judecatori ai institutiei vizate sau sa forteze mana acesteia sa ia decizii convenabile pe viitor. Piedica principala ar fi chiar Constitutia. Modificarea vizata ar putea fi facuta doar prin revizuirea Constitutiei. Andon ar prefera ca judecatorii Curtii Constitutionale sa fie numiti pe viata, dupa modelul american. Pe moment, deputatul PC nu ar exclude nici posibilitatea ca Parlamentul sa poata trece peste o decizie a Curtii, cu votul a doua treimi dintre parlamentari. Adica situatia dinainte de reforma constitutionala din 2003.

O solutie doar pentru viitorii membri

Proiectul democratului Stelian Dutu a primit acordul conducerii PD, dar a fost avizat negativ de Comisia juridica. Similar legii propuse de liberali, Dutu viza depolitizarea Curtii, insa numai pentru desemnarea viitorilor membri ai acesteia. "Nu se putea interveni in cazul actualilor judecatori", a spus deputatul PD. Conform proiectului sau, numai magistratii ar fi putut ajunge judecatori la Curte, accesul profesorilor de drept fiind blocat datorita proliferarii necontrolate a facultatilor cu specific juridic, uneori in defavoarea profesionalismului. In schimb, magistratii ar fi avut nevoie de o vechime de numai 12 ani pentru a candida.

Pozitii divergente in PSD

Senatorul PSD Cristian Diaconescu este de acord cu principiul depolitizarii Curtii Constitutionale, dar numai pentru viitorii judecatori ai acesteia. O aplicare retroactiva ar fi neconstitutionala si ar crea un precedent periculos pentru independenta Curtii. PSD urmeaza sa stabileasca un punct de vedere oficial de abia dupa ce proiectul PNL va intra in dezbaterea Senatului. O pozitie aparte o are senatorul Antonie Iorgovan, care a apreciat initiativa liberala ca expresie a "primitivismului, revansei politice si incapacitatii de a judeca fenomenul politic" a acestui partid.
Iorgovan sustine ca judecatorii Curtii Constitutionale nu au acelasi regim cu cei de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. CC este un organism politico-jurisdictional. In consecinta, membrii sai "ar trebui sa fie oameni cu vechime in politica". Iorgovan crede ca este normala influenta politicului asupra acestora, din moment ce judecatorii Curtii sunt desemnati de presedinte si cele doua Camere ale Parlamentului, in functie de majoritatea politica de la un moment dat. Si in tari democratice situatia este la fel. Iorgovan a dat exemplul Germaniei, unde organismul similar a fost condus de fostul presedinte Roman Herzog, care provine din randul crestin-democratilor, iar acum de o simpatizanta a social-democratilor.


Publicat de : Adrian Ilie
Data publicării: 06 Mar 2006 - 06:48
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=15384&titlu=Partidele_au_&_quot_mainile_legate&_quot_