Jocuri politico-religioase in numele lui Gojdu [1]

Camera Deputatilor urmeaza sa discute astazi soarta Acordului romano-ungar privind bunurile Fundatiei “Gojdu”

.

Rezultatul este nesigur, dat fiind ca textul, promovat prin ordonanta de urgenta, a declansat reactii contradictorii in randul partidelor si un lobby intens din partea Bisericii Ortodoxe Romane. Acordul, incheiat anul trecut si ratificat de parlamentul de la Budapesta prevede infiintarea Fundatiei Publice Romano-Ungare “Gojdu”, cu sediul in imobilele numite “Curtile Gojdu”. Cum respectivele cladiri au fost nationalizate si ulterior vandute, fiind acum in posesia unei firme private, statul roman si cel ungar vor contribui in comun cu fonduri pentru cumpararea acestora si pentru restaurarea lor. Potrivit unor surse guvernamentale, partea ungara a rascumparat deja o parte din imobile. Fundatia va acorda burse, va infiinta un muzeu memorial si o biblioteca. Guvernul sustine ca aceasta este o solutie mai usoara de a recupera o parte din bunuri, apreciind ca sansele de a capata despagubiri sau chiar imobilele sunt extrem de reduse, intrucat statul ungar nu are o lege a retrocedarilor decat in cazul bunurilor cultelor religioase.

Goana dupa capital electoral

Atat semnarea Acordului, cat si emiterea ordonantei au intrunit consensul partidelor coalitiei. Jumatate de an mai tarziu, in parlament, PNL si UDMR s-au trezit insa in fata unei alte coalitii, formate din PD, PC, PRM si PSD. Acestea obiecteaza ca acest acord reprezinta o cedare a bunurilor lui Gojdu catre statul ungar, dat fiind ca fundatia romano-ungara infiintata intra sub incidenta legilor statului vecin. Executivul a explicat ca nu se pune problema, pentru ca statul roman nu are cum sa cedeze bunuri care apartin unei institutii private, cum era Fundatia “Gojdu”. Totodata, in ciuda asigurarilor guvernului ca acest demers nu vizeaza substituirea Fundatiei “Gojdu” din Sibiu cu o alta entitate si ca aceasta poate continua demersul de revendicare a mostenirii Gojdu in justitie, coalitia ad-hoc se teme de contrariu. Ca urmare, ordonanta a fost avizata negativ la Comisia juridica si sansele sale in plen stau sub semnul intrebarii. Potrivit unor surse din coalitie, presedintele Emil Boc le-a sugerat aliatilor ca el reprezinta electoratul din Ardeal, o atitudine similara imbratisand si PC. Nimic surprinzator, dat fiind ca ambele partide incearca, de cateva luni, sa cucereasca electoratul PRM din Transilvania, fapt ce a devenit vizibil odata cu opozitia conservatorilor si democratilor fata de Statutul minoritatilor. De cealalta parte, liberalii au de aparat in fata Ungariei, care a ratificat deja acordul, obrazul premierului Calin Popescu-Tariceanu si pe cel al ministrului de externe, Mihai Razvan Ungureanu, a carui semnatura se afla pe document.

Lupta pentru putere in Biserica

Biserica Ortodoxa Romana a protestat si ea fata de adoptarea acordului. Saptamana trecuta, printr-o scrisoare adresata guvernului, parlamentului si presedintiei, IPS Bartolomeu Anania, Arhiepiscop de Cluj si IPS Sofronie de Jula, conducatorul Episcopiei Romane Ortodoxe din Ungaria, au cerut respingerea ordonantei. Conform testamentului lui Gojdu, de bursele de studiu instituite din mostenire ar fi urmat sa beneficieze tinerii romani de religie ortodoxa, iar reprezentantii Bisericii se plang ca orice altceva ar reprezenta o deturnare a mostenirii Gojdu de la cei in drept. Un alt motiv este ca, in virtutea testamentului, Fundatia ar fi urmat sa fie administrata cu participarea capilor bisericii ortodoxe din Romania si Ungaria. In zadar a argumentat guvernul ca, prin semnarea acordului, obiectivele Fundatiei Gojdu din Sibiu, continuatoarea operei lui Gojdu, nu sunt periclitate. “Nu pot exista doua fundatii Gojdu paralele, asta inseamna ca una nu se justifica”, este de parere IPS Bartolomeu Anania. El a anuntat ca reprezentantii Bisericii se vor adresa, daca este cazul, forurilor internationale, pentru a revendica mostenirea. Surse guvernamentale sustin insa ca implicarea lui Bartolomeu Anania are legatura cu lupta acestuia cu Laurentiu Streza, pentru suprematia in Transilvania si, cu bataie lunga, pentru scaunul patriarhal pe care-l vizeaza. De altfel, unul dintre cei mai inversunati opozanti in Camera Deputatilor a fost deputatul Aurelian Pavelescu, avocatul lui Anania impotriva lui Streza.

Cine a fost Emanoil Gojdu

Istoric si avocat de seama al Imperiului Austro-Ungar, de origine macedo-romana, Emanoil Gojdu (1802-1870) s-a nascut la Oradea si a studiat la Budapesta. A fost comite de Lugoj, deputat in dieta de la Pesta si jude la Curtea Suprema din Ungaria.

A militat pentru emanciparea romanilor din Transilvania. Prin testament, a cerut ca averea sa-i fie administrata de o fundatie care sa-i poarte numele. Fundatia, aflata sub patronajul reprezentantilor Bisericii Ortodoxe din Transilvania si Ungaria, avea ca scop acordarea de burse de studiu pentru tinerii romani ortodocsi. Prima reprezentanta a fundatiei a fost condusa de Andrei Saguna. Printre cei 3.300 de bursieri s-au numarat Octavian Goga, Victor Babes sau Traian Vuia.

Negocieri tensionate

Dupa primul razboi mondial si formarea Romaniei Mari, Ungaria este obligata, prin Tratatul de la Trianon, sa puna fundatia la dispozitia statului roman. In 1912 aceasta isi mutase oricum sediul la Sibiu. Ungaria nu isi respecta obligatiile si astfel debuteaza o serie de negocieri. In 1927 statul ungar blocheaza conturile Fundatiei “Gojdu”, aflate in bancile din Budapesta.

In 1937, Ungaria se obliga, printr-un acord, sa predea intreg patrimoniul statului roman. Din cauza evolutiilor politice, acest lucru nu se petrece. In 1952 “Curtile Gojdu” sunt nationalizate. Negocierile sunt reluate abia 1988, dupa mai multe solicitari ale partii romane. Intre timp, in ianuarie 2000, Fundatia “Gojdu” de la Sibiu, infiintata cu patru ani mai devreme, introduce actiune in justitie, la Budapesta, cerand imobilele. Actiunea este respinsa pentru vicii de forma. Negocierile sunt continuate de guvernele urmatoare, iar acordul este semnat pe 25 octombrie 2005. 

 

IPS Bartolomeu Anania - 07Bartolomeu Anania_EOlariu.jpg


Publicat de : ---
Data publicării: 06 Mar 2006 - 06:48
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=15387&titlu=Jocuri_politico_religioase_in_numele_lui_Gojdu