Foiala traseistilor politici a schimbat componenta grupurilor parlamentare [1]

Intr-un an si doua luni, rezultatul alegerilor din 2004 a fost denaturat de miscarile traseistilor parlamentari

. Structura grupurilor politice din Camera si Senat s-a modificat vizibil, fiind, la un moment dat, chiar pe punctul de a dezechilibra balanta Putere ? Opozitie.
La Camera, PD ? cel mai mare castigator, PRM ? sleit de migratii

PD este cel mai mare beneficiar al fenomenului migratiei politice. Grupul pedist de la Camera Deputatilor s-a îmbogatit, în luna februarie, cu nu mai putin de 5 parlamentari, toti facand ?transferul? de la PRM. De altfel, PRM este partidul care a pierdut cei mai multi deputati din 2004, de la începutul actualei legislaturi: 18, în total. Pe langa cei care s-au afiliat grupului PD, un peremist a plecat la PSD (Anghel Stanciu), doi la PC (Petru Calian si Liviu Almasan), iar alti doi au ramas independenti (Nati Meir si Leonida Lari), ei nereusind înca sa convinga vreo formatiune parlamentara sa-i accepte. PSD si PC au facut un schimb reciproc avantajos: pesedistii l-au ?dat? conservatorilor pe Constantin Tudor si l-au primit de la acestia pe Florea Voinea. PSD l-a mai pierdut si pe Petre Lificiu, actual independent. PNL a primit si el doi pesedisti, pe Traian Dobre si Mihai Malaimare, fara a pierde însa nici un deputat. Un numar impresionant detine grupul independentilor. Celor enuntati deja li se adauga doi reprezentanti ai PIN, Cozmin Gusa si Lavinia Sandru, precum si Aurelian Pavelescu, care a parasit de curand acest partid. Ei au fost membri PD pana în luna februarie a anului 2005. Restul de opt deputati independenti provin de la PRM. Dintre acestia, fostii reprezentanti ai Blocului National Democrat au devenit recent membri PPCD (PNȚCD). Ceilalti, în frunte cu Corneliu Ciontu, înca aspira sa intre în randurile unui partid puternic.

Doar 5 senatori si-au schimbat culoarea politica

La Senat, cinci dintre alesi au parasit pana acum formatiunile pe listele carora au intrat în Parlament. In mai 2005, doi pesedisti au plecat din partid. Senatorul Ioan Talpes a plecat din PSD, imediat dupa Congresul partidului, nemultumit de felul în care a fost tratat de social-democrati fostul presedinte Ion Iliescu. Talpes nu s-a înscris înca în nici un partid, dar trecerea sa în randul taranistilor lui Ciuhandu este iminenta. PNȚCD va discuta, în zilele care urmeaza, cererea lui Talpes de a intra în partidul lor. Dupa Talpes, PSD a mai pierdut un senator. Neculai Apostol, de la Iasi, a demisionat din PSD, acuzandu-i pe liderii partidului ca s-au îndepartat de social-democratie si ca nu au promovat valorile în partid. Apostol nu s-a înscris în nici o alta formatiune.

In iunie anul trecut, Dorel Onaca a demisionat si el, din PRM. Gestul a venit dupa pierderea functiei de prim-vicepresedinte, detinuta în mandatul lui Corneliu Ciontu. Odata cu întoarcerea lui Vadim Tudor în fruntea PRM, Onaca a fost, practic, nevoit sa plece, mai ales ca refuzase sa voteze pentru excluderea lui Corneliu Ciontu din partid. Onaca s-a înscris la conservatori, detinand acum un loc fruntas în partidul lui Dan Voiculescu. Surse parlamentare spuneau, în urma cu cateva saptamani, ca Onaca s-ar afla în negocieri avansate cu democratii, pentru a trece la PD. El a fost, se pare, convins de Dan Voiculescu sa ramana ?conservator? si  este înca membru PC.

Senatorul PNL Mihai Antonie a demisionat, în decembrie 2005, din partid, în urma unui diferend cu actualul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Ministrul a tinut sa ocupe functia de presedinte al PNL Mures, post vizat si de Antonie. Liberalul nu s-a înscris în nici un partid, deocamdata. 

Senatorul Viorel Duca Senior a plecat, luna aceasta, din PRM. El sustine ca si-ar fi dat demisia pe 8 februarie, în timp ce seful partidului, Corneliu Vadim Tudor, afirma ca l-a demis întrucat nu i-ar fi respectat ordinele de a interveni în cazul Teo Peter. Duca Senior are dubla cetatenie, romana si americana.


Publicat de : Raluca DUMITRIU, Dor
Data publicării: 06 Mar 2006 - 06:50
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=15409&titlu=Foiala_traseistilor_politici_a_schimbat_componenta_grupurilor_parlamentare