Nici o decizie ce priveste minoritatile nationale nu va fi luata fara voia acestora [1]

Unul dintre obiectivele prioritare ale UDMR, imposibil de indeplinit in legislaturile 1996-2000 si 2000-2004, deoarece nu a existat vointa politica din partea partenerilor, este pe punctul de a se materializa. Comisia UDMR de elaborare a Legii minoritatilor nationale si-a incheiat treaba, stabilind principiile fundamentale ale acestui act normativ.

Legea-cadru va reglementa statutul minoritatilor - elemente constitutive ale statului - si creeaza posibilitatea obtinerii autonomiei culturale, dupa cum a declarat sambata la Cluj-Napoca vicepremierul Marko Bela, seful Uniunii. Conform spuselor sale, cel mai important capitol se refera la cadrul juridic al exercitarii autonomiei culturale. "Este vorba nu numai de institutii de invatamant si culturale de sine statatoare, ci si de dreptul comunitatilor minoritatilor de a decide in legatura cu functionarea acestor institutii. Dreptul de decizie presupune constituirea unor foruri de reprezentarea minoritatilor, desemnate prin alegeri interne, foruri recunoscute prin hotarari de guvern", a explicat vicepremierul maghiar. De asemenea, se va stabili cum vor fi reprezentate minoritatile in institutiile Executivului si modul in care vor participa la alegerile locale si generale, dupa principiul reprezentativitatii, nediscriminarii, al egalitatii de sanse. L-am chestionat pe Marko Bela daca "institutii de sine statatoare" inseamna "institutii paralele, finantate din bugetul statului", iar presedintele UDMR a raspuns ca nu. El a explicat ca este vorba despre instituirea unor mecanisme care sa permita ca, in toate problemele ce privesc minoritatile - identitatea culturala, lingvistica, religioasa - comunitatea respectiva sa aiba un cuvant determinant. "Reprezentantii minoritatilor sa aiba drept de decizie, cu consultarea organelor statului", a punctat presedintele UDMR. Neclar este insa aspectul utilizarii limbilor materne. Marko Bela a vorbit de necesitatea ca functionarii sa cunoasca limba vorbita de o anumita comunitate, insa daca legea-cadru se refera la 20 de minoritati, ar fi interesant de stiut pana la ce nivel si in ce conditii se va putea folosi limba materna. Aici, liderul nu a fost foarte explicit. Legea va fi definitivata intr-o saptamana, dupa care va fi discutata cu reprezentantii minoritatilor din Camera Deputatilor si va fi dezbatuta de reprezentantii societatii civile maghiare. Marko Bela spera ca actul normativ sa fie depus la Parlament in luna aprilie.

Publicat de : Calina BERCEANU
Data publicării: 28 Feb 2005 - 13:24
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=1553&titlu=Nici_o_decizie_ce_priveste_minoritatile_nationale_nu_va_fi_luata_fara_voia_acestora