A început hora candidaturilor pentru fotoliul lui Nastase la Camera Deputatilor [1]


  Anuntul demisiei lui Adrian Nastase de la presedintia Camerei Deputatilor a deschis portile pentru noi negocieri privind desemnarea succesorului

.
Atât Alianta D.A. PNL-PD, cât si PSD revendica dreptul de a numi un candidat la sefia Camerei, în timp ce lista propunerilor s-a îmbogatit cu un nou candidat din partea Partidului Conservator.
Desemnarea viitorului presedinte al Camerei va avea loc la începutul saptamânii viitoare. Nastase a anuntat ca îsi va prezenta în aceasta dimineata demisia în fata deputatilor.
PSD nu va renunta însa la presedintia Camerei Deputatilor si îsi va pregati un candidat propriu, a anuntat ieri presedintele social-democrat Mircea Geoana.
"Luni este votul si sunt convins ca exista premise suficient de favorabile ca sa putem avea o sansa pentru a pastra aceasta pozitie pe care am câstigat-o prin votul pesedistilor si al simpatizantilor nostri si pe care avem obligatia sa ne luptam sa o pastram", a spus Geoana.
In PSD sunt vehiculate numele lui Valer Dorneanu, Miron Mitrea si Victor Ponta, ca succesori ai lui Nastase. Geoana nu a comentat însa asupra nominalizarilor. O mâna de ajutor pentru PSD ar putea întinde Partidul Conservator, care a anuntat ieri ca o va nominaliza pe Daniela Popa drept candidat la presedintia Camerei, invocând o hotarâre a Curtii Constitutionale, care ar sustine obligativitatea pastrarii configuratiei politice initiale a Biroului Permanent la alegerea unui nou presedinte al acestui for. PC a intrat în Parlament cu ajutorul social-democratilor, pe o lista comuna, ceea ce le-a facilitat social-democratilor obtinerea presedintiei Camerei Deputatilor si a Senatului la sfârsitul lui 2004. Insistând cu aceasta argumentatie, PC le-ar putea strica la vot planurile partenerilor de guvernare din Alianta, care au convenit deja asupra unui candidat propriu în toamna anului trecut, când coalitia a încercat sa îi înlocuiasca pe presedintii celor doua camere, prin modificarea regulamentelor interne.
In toamna, ministrul pentru Relatia cu Par-lamentul, Bogdan Olteanu, fusese desemnat de deputatii liberali drept candidat, în timp ce senatorii PNL-PD (în aceasta Camera Alianta are grup comun) îl alesesera pe Radu Berceanu. Ieri, PNL si PD au reconfirmat candidatura lui Olteanu, care are cele mai mari sanse întrucât Alianta are cei mai multi deputati.

Ce spune regulamentul Camerei Deputatilor
* Art. 20 - (4) Calitatea de presedinte al Camerei Deputatilor (...) înceteaza în urma demisiei, a revocarii sau a pierderii calitatii de deputat.
* Art. 21. - (1) Presedintele Camerei Deputatilor este ales (...) prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordine alfabetica, numele si prenumele tuturor candidatilor propusi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singura propunere.
(2) Este declarat ales presedinte al Camerei Deputatilor candidatul care a întrunit votul majoritatii deputatilor.
* Art. 28. - (1) Functia de presedinte al Camerei Deputatilor, devenita vacanta în timpul legislaturii din alte motive decât revocarea, se ocupa cu respectarea dispozitiilor art. 21.


Publicat de : Doina Anghel
Data publicării: 16 Mar 2006 - 06:27
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=15791&titlu=A_inceput_hora_candidaturilor_pentru_fotoliul_lui_Nastase_la_Camera_Deputatilor