Demersuri impotriva retrocedarilor dubioase [1]

Demersurilor prefecturii si Primariei Oradea li s-au alaturat si cele ale primarului din comuna Sanmartin

Reprezentantii Prefecturii Bihor si ai Primariei Oradea au decis sa sesizeze impreuna comisia speciala de retrocedare asupra abuzurilor comise de unele ordine si culte religioase

.

"Am pregatit o serie de acte juridice si documente istorice pe care le vom prezenta, in cursul saptamanii viitoare, comisiei speciale de retrocedare, pentru ca deciziile acesteia sa fie facute in cunostinta de cauza", ne-a declarat Ioan Campan, consilierul prefectului de Bihor.

"Ne alaturam demersului prefecturii. Nu putem privi pasivi la pierderea imobilelor din patrimoniul orasului prin trecerea acestora in proprietatea unor persoane, juridice sau nu, carora nu le-au apartinut niciodata", ne-a precizat Marcel Bolos, seful Directiei Imobiliare din cadrul Primariei Municipiului Oradea.

Demersurilor prefecturii si Primariei Oradea li s-au alaturat si cele ale primarului din comuna Sanmartin in administrarea careia se afla statiunile balneare Baile Felix si 1 Mai.

Primarul Lucian Popus sustine ca va sesiza comisia, pentru ca sefii unor culte si ordine calugaresti fac presiuni pentru a-i improprietari cu sute de hectare de padure si terenuri, fara sa poata prezenta vreo decizie legala in acest sens. Cel mai elocvent caz de preluare a unei cladiri fara nicio decizie legala are ca protagonist Ordinul Mizericordian.

Singurul reprezentant al ordinului din Bihor, Fodor Joszef, vicar general al Episcopiei Romano-Catolice din Oradea a pretins ca imobilul, in care functioneaza Directia de Sanatate Publica, Ambulanta, si Spitalul de Boli Infectioase si Hepatice, i-a fost retrocedat inca din 2000. Or, intr-o adresa din 7 martie 2006, comisia speciala de retrocedare informeaza Prefectura Bihor ca nu a emis o decizie care sa aiba ca obiect imobilul revendicat de ordinul calugaresc Mizericordian.

Preluare abuziva

Cu toate astea, actionand in numele respectivului ordin, Episcopia Romano-Catolica din Oradea a inceput, din ianuarie 2005, sa perceapa chirii de la institutiile „gazduite”, sumele variind intre 600 si aproximativ 2.000 de euro pe luna.

Spatiul spitalului de hepatita a fost evacuat si concesionat pe 49 de ani Fundatiei maghiare „Helping Right” contra sumei de 1 euro pe an.

Episcopia si-a justificat actiunile printr-o incheiere judecatoreasca, care prezinta doar doua semnaturi indescifrabile, emisa in 2000 de Judecatoria Oradea pe baza unei simple note de constatare a comisiei de retrocedare. Lucrurile au fost lamurite abia dupa sase ani.


Publicat de : ---
Data publicării: 17 Mar 2006 - 06:20
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=15846&titlu=Demersuri_impotriva_retrocedarilor_dubioase