SENATUL EVZ: Dresorul Geoana si animalul PSD [1]

Andrei Postelnicu analizeaza cum ii poate folosi lui Mircea Geoana experienta de sef al diplomatiei in reformarea PSD

.

Cand se afla la carma Ministerului de Externe, Mircea Geoana a inceput efortul de reforma al institutiei cu un chestionar in care angajatii isi puteau exprima perceptia asupra MAE. Intre altele, chestionarul urmarea sa dezvaluie daca angajatii cred ca promovarile se faceau pe pile, daca percep ca meritele le erau recunoscute, daca ministerul ii trata cum trebuie.Acel proiect devine semnificativ in contextul eliminarii din fruntea Partidului Social-Democrat a lui Adrian Nastase. Mazilirea fostului premier si nu numai ar putea marca adevaratul inceput al efortului dlui Geoana de a reforma PSD. Intrebarea este ce va face dl Geoana cu partidul. In lipsa globului magic de cristal, cea mai buna indicatie in acest sens o ofera precedentul - experienta pe care o are ca sef de organizatie, nu ca soldat de campanie electorala sau presedinte cu functie, dar fara putere. Asa intra in discutie chestionarul angajatilor MAE, care prelua o metoda consacrata de management din Occident pentru a evalua moralul si starea unei organizatii cu scopul de a-i identifica problemele. Alte proiecte de acest gen au inclus o lege menita sa profesionalizeze corpul diplomatic, marind salarii jenant de mici in unele cazuri, oferind asigurari medicale, atragand tineri in minister si in general urmarind transformarea acestuia dupa modele vestice.

Inainte de a intra in bucataria interna a MAE, trebuie insa mentionat bilantul vizibil de sef al diplomatiei al dlui Geoana. Alaturi de Teodor Melescanu, a fost singurul ministru de externe care a stat in functie patru ani, timp in care Romania a condus Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, a intrat in NATO si a incheiat negocierile de aderare la Uniunea Europeana. Nu in ultimul rand, romanii au castigat dreptul de a calatori in Europa fara vize. Evaluat astfel, mandatul dlui Geoana il face cel mai eficace sef al diplomatiei romane de la 1989 incoace, chiar daca imparte unele dintre realizari cu altii.Acesta nu este insa singurul unghi din care trebuie evaluat dl Geoana. Mostenirea lasata la MAE da mai multe indicii asupra capacitatii sale de a reforma o organizatie. In cei patru ani petrecuti in Aleea Modrogan, dl Geoana a avut un cabinet dominat de oameni tineri si bine calificati, pe care a reusit sa-i convinga sa munceasca cel putin 12 ore pe zi pe salarii de birocrat, cu promisiunea ca vor ajunge la posturi bune si cu motivatia ca au un impact asupra reformei Romaniei. In afara cabinetului insa, tinerii recrutati de dl Geoana deseori ajungeau sa fie tiranizati in directiile ministerului. Entuziasmul initial era aproape inevitabil urmat de dezamagire. Dl Geoana nu a reusit sa scape de dinozaurii cu spate politic si indivizii strecurati in sistem prin pile. Aprobarea plecarii la post a unui diplomat roman era si ramane inca un proces care poate dura luni intregi si asupra caruia departamentul de personal al MAE poate exercita o influenta excesiva, franandu-l dupa chef. Odata ajuns la post, diplomatul roman descopera ca secretara - adesea ajunsa acolo cu pile - nu stie engleza, daramite limba tarii in care se afla. In prea multe cazuri, ea nu stie sa faca prezentari pe computer in PowerPoint si cu greu foloseste si Word. Reteaua informatica nu merge, misiunea are un site internet jalnic sau absent. Au fost cazuri de diplomati romani care au gatit sarmale  pentru receptiile de 1 Decembrie la care erau gazdele omologilor de la alte ambasade.

Aceste metehne nu sunt unice in cazul MAE sau al mandatului dlui Geoana. Dar existenta si, in unele cazuri, agravarea lor reflecta prezenta unui mod de gandire inrudit cu cel pe care dl Geoana spune ca vrea sa-l elimine din PSD: aceeasi lipsa de profesionalism, acelasi "las’ ca merge si-asa", aceeasi tolerare a nonvalorilor. Toate acestea arata ca scoala americana nu l-a ajutat pe dl Geoana sa mute din loc muntii unor vechi structuri, si asta intr-un sistem pe care-l stapanea foarte bine. Or, PSD-ul este cu totul alt animal, pe care dl Geoana inca trebuie sa arate ca stie sa-l controleze.

Andrei Postelnicu este jurnalist la "Financial Times"

Andrei Postelnicu - postelnicu.jpg


Publicat de : ---
Data publicării: 20 Mar 2006 - 07:14
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=15966&titlu=SENATUL_EVZ__Dresorul_Geoana_si_animalul_PSD