Stolojan combate legea pensiilor private [1]

Stolojan combate legea pensiilor privateStolojan combate legea pensiilor private

Intazierea promulgarii legii pensilor private "obliga pensionarii sa traiasca cu o pensie minima pentru a un cadea In saracie“, a avertizat ieri consilierul prezidential Theodor Stojan

. El a criticat nou formata Comisie de Supraveghere a Pesiilor Private (CSPP) ca nu este activa si ca deruleaza bani publici fara rost.

CSPP deruleaza la momentul de fata fonduri, printr-un credit al Bancii Mondiale, In valoare de 1,6 milioane de dolari, bani care vor fi returnati din impozitele platite de contribuabili. De la Infiintare si pana acum Comisia a angajat un numar de 20 de oameni, din care doar 11 sunt specialisti.

Motivul deficitului de specialisti este explicat de Mircea Oancea, directorul executiv al CSPP, prin salariile mici pe care le primesc angajatii comisiei de la stat In comparatie cu salariile din piata. Rolul comisiei este acela de elaborare a normelor de aplicare a legii pensiilor private si cel de autorizare al administratorilor viitoarelor fonduri de pensii private.

"Noi Incercam sa introducem In Pilonul I (n.r. fondul de pensii pubice) oameni care nu au ce cauta aici, iar fondul de pensii este nevoit sa asigure o pensie minima pentru ca beneficiarii sa nu cadea In saracie. Fiecare gurup social din Romania va lupta sa aiba legi proprii de pensii dar sa ramana In Pilonul I. Nu se poate acest lucru. Trebuie sa se Inteleaga faptul ca Pilonul I functioneaza doar Impreuna cu Pilonul II (n.r. fondurile de pensii publice administrate privat - obligatorii) si Pilonul III (n.r. fondurile de pensii facultative). Noi am preluat o reteta de la Banca Mondiala si ne-am oprit la mijlocul drumului. Nu am mai implementat Pilonul II si III“, a marsat Stolojan.

El a mentionat ca Pilonul III nu ar trebui sa se aplice firmelor cu monopol de stat deoarece angajatorii ar plati contributiile la fondurile de pensii din bani publici.

Pilonul II anul viitor

Daca fondurile de pensii facultative se vor putea Infiinta peste trei luni, dupa ce proiectul de lege va fi promulgat, fondurile de pensii publice administrate privat cu participare obligatorie nu vor intra decat la jumatatea anului viitor.

Motivul pentru care Pilonul III Incepe Inaintea Pilonului II este acela ca sistemul de fonduri de pensii obligatorii "trebuie sa urmeze niste proceduri de implementare care i-au timp. Daca asteptam sa se introduca Pilonul II o sa mai dureze un an si jumatate si ar aduce un prejudiciu celor care vor sa Inceapa plata la fondurile de pensii facultative“, considera Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale.

Responsabilul a mai adaugat ca deschiderea fondurilor de pensii publice administrate privat – obligatorii, vor aduce In cinci ani un deficit sistemului public de pensii de 1,5 – 2 miliarde de lei, deficit care se poate acoperi prin emisiune de titluri de stat.

O alta temere In privinta fondurilor de pensii private vine din partea administratorilor de fonduri care sunt de parere ca nu se poate vorbi de un fond de pensii private fara a avea un canal de distributie pus la punct.

"Comisia de Supraveghere ar trebui sa se preocupe acum de rezolvarea problemei canalelor de distributie si de asemenea de aspectele privind impozitarea. Noi cerem ridicarea cotei TVA de la 70% la 100%“, a subliniat Bram Boon, directorul general ING Asigurari de Viata.

Alexandru URZICA

Publicat de : ---
Data publicării: 24 Mar 2006 - 06:55
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=16136&titlu=Stolojan_combate_legea_pensiilor_private