Deputatii amana rezolvarea problemei interceptarilor [1]

Capitolul privind interceptarile din proiectul noului Cod de procedura penala a fost din nou trimis la comisie, dupa ce deputatii nu au cazut de acord asupra prevederilor

. Desi legea este prioritate legislativa pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si se afla in procedura de urgenta, punctele 5-21 din lege vor intra din nou in dezbaterea comisiei, ce are termen de prezentare a raportului pana luni. Propunerea reanalizarii controversatelor articole prin care s-a marit termenul de inregistrare a telefoanelor la 180 de zile si s-a aprobat posibilitatea folosirii convorbirilor avocat-client ca proba in proces a venit din partea reprezentantului UDMR, Marton Arpad. "Si noi cerem retrimiterea la comisie. Este ridicol sa ceri interceptarea prin Internet", a adaugat deputatul independent Varujan Pambuccian. Persoana deranjata de aceasta hotarare a fost ministrul justitiei, Monica Macovei, care a acuzat ca decizia s-a luat fara consultarea ei. Propunerea de retrimitere a pornit chiar de la sesizarea lui Macovei ca ar exista deficiente in textul legii. Cu toate ca nu au reusit sa dea un vot asupra legii, deputatii au adoptat un amendament al pesedistului Eugen Nicolicea, respins initial de comisie. Amendamentul facea referire la sanctionarea judecatorilor pe tema instrumentarii cazului cu rea-vointa sau cu neglijenta.

Dezbateri de prisos

Nici in privinta modificarilor aduse Codului penal parlamentarii nu au cazut de acord, proiectul introducand institutia raspunderii penale pentru persoanele juridice. Reprezentantii opozitiei au criticat, in plenul Camerei Deputatilor, "haosul legislativ" din domeniul juridic. Deputatul PRM Lucian Bolcas a deschis seria nemultumirilor, sustinand ca, daca vor fi adoptate, aceste modificari vor intra in vigoare in septembrie, odata cu noul Cod penal, si ca aceste prevederi nu isi au rostul. "Sa carpim ceva ce trebuie sa dispara, asta ni se cere, in detrimentul noului", a spus Bolcas. El s-a aratat nemultumit de faptul ca Romania are, la ora actuala, doua coduri penale si un Cod penal din 1968, care este in vigoare.

Reprezentantii puterii si-au exprimat insa parerea ca modificarile pentru reformarea Codului penal sunt necesare si ca trebuie gasita o metoda legislativa prin care articolele adopate sa intre in vigoare mai devreme. Pentru ca o parte din articole au fost retrimise la comisie, deputatii nu au putut da un vot final pentru intreg proiectul.

Socotelile parlamentarilor s-ar putea sa fie date peste cap chiar de catre ministrul justitiei, Monica Macovei. Dupa cum relateaza Mediafax, aceasta le-a spus ieri deputatilor din Comisia juridica si liderilor de grup ca Ministerul Justitiei lucreaza la un nou proiect de Cod penal, pe care intentioneaza sa-l aduca in septembrie la parlament. Potrivit surselor citate, Monica Macovei a recunoscut ca intentioneaza ca noul Cod penal, care ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 septembrie, sa nu mai intre in vigoare niciodata, pentru ca a primit semnale ca acesta nu este bun si nu se poate aplica.

Ministrul justitiei si liderii grupurilor au ajuns la concluzia ca o solutie ar fi ca membrii Comisiei juridice sa discute maine subiectul si sa prevada in proiectul de modificare a Codului penal o amanare a intrarii in vigoare a noului Cod penal, lucru cu care este de acord si presedintele Comisiei juridice a Camerei, Sergiu Andon (PC). Exista vehiculate doua termene pentru aceasta amanare a intrarii in vigoare a noului Cod penal: fie 1 ianuarie 2007, fie 31 iulie 2007.


Publicat de : Mihaela Dinca
Data publicării: 31 Mai 2006 - 05:58
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=18226&titlu=Deputatii_amana_rezolvarea_problemei_interceptarilor