Coalitia ineaca restructurarea guvernului in vorbe



Flancati de liderii UDMR si beneficiind de sprijinul tacit al conservatorilor, liberalii resping scenariul democrat al unei restructurari in regim fulger pana la sfarsitul acestei luni

. Atat PNL, cat si reprezentantii Uniunii sustin ca restructurarea ar afecta eforturile de integrare in UE, propunand luarea in calcul a unei posibile remanieri si mai putin a unei restructurari, abia dupa ultimul raport de tara din 26 septembrie. Presedintele PD, Emil Boc, s-a pronuntat sambata, in cadrul unui interviu acordat Rompres, pentru finalizarea procesului  de restructurare pâna la sfârsitul lunii iunie, "pentru a putea fi trecuta prin parlament". Presedintele democrat a reafirmat necesitatea eliminarii din structura Executivului a ministrilor de stat si delegati fara portofoliu, alaturi de unii secretari de stat, si reducerea numarului de agentii guvernamentale. "În privinta ministrilor delegati, clar nu au ce cauta în guvern pentru ca nu se justifica. În privinta vicepremierilor, la fel, nu au ce cauta în structura guvernului, pentru ca, în afara de rolul de simbol politic, fara portofoliu concret, mentinerea lor în continuare nu se justifica", a afirmat Boc. El a oferit o singura alternativa pentru mentinerea locurilor de vicepremieri în cadrul unui guvern cu 15 ministere: desemnarea acestora cu portofoliu în cabinet.

PNL si UDMR asteapta raportul
PNL se gândeste la cel mult o remaniere pentru luna iulie, în timp ce ideea restructurarii e aruncata înspre toamna. Potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, remanierea, ca prerogativa a premierului, "trebuie sa pluteasca tot timpul deasupra capului celor care fac parte din guvern" pentru ca "ministrii sa stie permanent ca, daca nu îsi fac treaba, pot fi schimbati". Deputatul PNL George Scutaru a spus ca restructurarea poate fi facuta în doua etape: una pe perioada verii, care sa vizeze secretarii de stat si agentiile guvernamentale, si alta dupa raportul de tara din 26 septembrie. "Altfel exista riscul blocajului la nivelul administratiei centrale", crede Scutaru. UDMR împartaseste punctul de vedere liberal.
"Nu ne este frica de o restructurare sau o remaniere, dar credem ca acest lucru mai poate astepta pâna la toamna", a afirmat Laszlo Borbely, vicepresedintele executiv al Uniunii, avertizând asupra posibilelor consecinte negative ce le-ar implica o restructurare de vara asupra pregatirilor de aderare.

Liberalii îi critica pe ministrii PD
Liberalul Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, recunoaste ca actuala guvernare are serioase probleme si ca o remaniere ar putea fi posibila în luna iulie. În opinia lui, cei mai slabi ministri sunt cei ai Partidului Democrat, la polul opus fiind reprezentantii liberalilor. Într-o conferinta de presa sustinuta sâmbata la Galati, Olteanu a declarat ca remanierea guvernamentala nu va avea loc pâna în iulie, singurul care trebuie sa se pronunte în aceasta chestiune fiind doar primul-ministru. Întrebat care sunt ministerele slabe, presedintele Camerei Deputatilor s-a grabit sa nominalizeze Transporturile si Educatia, ambele conduse de reprezentanti PD. "Dupa parerea mea, la Ministerul Transporturilor lucrurile merg foarte rau. Proiectele sunt mult întârziate, de ani de zile, anul trecut au ramas bani, ceea ce este inadmisibil. Un alt minister unde lucrurile merg rau este Ministerul Educatiei. Sindicatele sunt nemultumite de modul în care se pune în aplicare acordul încheiat la sfârsitul anului si cred ca nemultumirea sindicatelor este în buna masura justificata", a spus Olteanu. La polul opus, al performantei, presedintele Camerei Deputatilor vede Agricultura si Sanatatea conduse de liberali. "Despre Ministerul Agriculturii am o parere buna, iar despre ministru am o parere foarte buna. Pacat ca ministerul merge mai prost decât ministrul. În ce priveste activitatea Ministerului Sanatatii, apreciez pachetul de legi, consider ca este un pachet de legi bun si curajos, iar efectele lui le vom judeca în toamna", a mai spus Olteanu.

Nicolaescu, Flutur si Barbu, în topul remaniabililor
Aproximativ 40% din români, subiecti ai ultimului sondaj Insomar, se declara pentru restructurarea guvernamentala, în timp ce doar 18% sunt total împotriva unei asemenea masuri. 38% din repondenti sunt "total de acord" ca acum ar fi necesara schimbarea unor ministri pentru ca situatia din tara si cea personala sa se îmbunatateasca. În topul remaniatilor se numara ministrul sanatatii, liberalul Eugen Nicolaescu, cu 32% din optiuni, urmat de colegul sau de la agricultura, Gheorghe Flutur, cu 16 procente, si democratul Gheorghe Barbu, ministru al muncii, cu 13 procente.  
Publicat de : ---
Data publicării: 12 Iun 2006 - 05:36
 

Link știre