Motiune cu emotii pentru Nicolaescu [1]


Puterea a fost la un pas de un esec major in Senat, acolo unde s-a dezbatut textul motiunii simple depuse de PSD si PRM intitulata "Reforma Sanatatii: marea pacaleala"

. Scaunul lui Eugen Nicolaescu s-a clatinat din cauza neseriozitatii cu care senatori ai puterii au tratat problema acestei motiuni. Scorul final a fost de 57 de voturi "pentru", 57 "impotriva" si o abtinere. Liderii de grup din tabara puterii au trebuit sa ceara o pauza de consultari pentru a-si aduna senatorii in sala plenului inainte de votul final.
Conform Constitutiei, programul si cererile incluse intr-o motiune simpla ce a trecut la Parlament devin obligatorii pentru Guvern. In acest caz, Sorin Oprescu si ceilalti semnatari ai motiunii n-aveau decat o singura dorinta, sa-l demita pe ministrul Sanatatii. Totusi, motiunea a avut nevoie de majoritatea calificata in Senat pentru a trece. Oricum, rezultatul de luni seara a fost intampinat de opozitie cu aplauze. "Ca aceasta motiune sa treaca, avea nevoie de 69 de voturi. Cu 57 de voturi este departe de a putea sa treaca, iar voturile Puterii sunt de palmares, nu au nicio importanta din punct de vedere procedural sau politic", a comentat Nicolaescu mimand relaxarea.

Cinteza s-a abtinut

Radu Berceanu (PD) a reprosat neglijenta si atitudinea ambigua a unor senatori din celelalte partide. "Imi pare rau ca ceilalti colegi nu s-au mobilizat asa cum trebuie, dar, dupa stiinta mea, au fost 62 in sala si sunt patru sau cinci care probabil ca nu au votat sau au votat altfel. Ceea ce este un lucru care trebuie sa ne atraga atentia in legatura cu echilibrul din Senat intre majoritate si opozitie", a spus Berceanu.
Liberalul Dan Motreanu a anuntat ca euroobservatorii PNL, Adrian Cioroianu si Alexandru Mortun, vor fi sanctionati pe linie de partid pentru ca au plecat din tara, desi fusesera avertizati sa fie prezenti la sedinta. Predecesorul lui Nicolaescu, senatorul liberal Mircea Cinteza, a admis ca el a fost cel care s-a abtinut. Cinteza a precizat insa ca nu si-a dorit ca Nicolaescu sa-si piarda functia. "Am cerut in Biroul Permanent sa avem o discutie, eventual in contradictoriu, politica, asupra punctelor care trebuie sa fie facute, pentru ca, dupa parerea mea, lucrurile au stagnat", a spus fostul ministru.
In plen insa, criticile opozitiei au fost mult mai dure. Acum, opozitia pare sa fi renuntat la epitetul de "contabil portocaliu" cu care Nicolaescu a fost gratulat la precedenta motiune in favoarea unui apelativ mult mai dur: Mengele. Gaselnita apartine senatorului PSD Serban Nicolae. Liberalul Nicolae Vlad Popa a pretins scuze de la Nicolae. "Acest domn senator a pronuntat un nume de criminal de razboi, de doctor recunoscut al unui regim totalitarist fascist. Este de neconceput sa se foloseasca in plenul Senatului de asemenea nume pentru a insulta", a spus Popa, dar pesedistul s-a aparat spunand ca a citat din "folclorul recent". "Eu imi cer scuze ca nu am folosit toate poreclele care circula in folclorul recent la adresa domnului Nicolaescu", a mai spus "etnologul" de la PSD.


Publicat de : Adrian Ilie / adrian
Data publicării: 14 Iun 2006 - 05:33
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=18649&titlu=Motiune_cu_emotii_pentru_Nicolaescu