Basescu se vede Tony Blair [1]

Presedintele a sugerat cu insistenta ca vizita in SUA este de lucru, nu oficiala, si ca discutiile dintre el si George W

. Bush au fost "ca intre aliati".

La  Washington si la Bucuresti, Traian Basescu a insistat sa-si numeasca vizita in SUA de lucru, si nu oficiala, asa cum scrie in documente.

Nu intamplator: o vizita de lucru, presupune o obisnuinta, o apropiere, intalniri destinate rezolvarii unor chestiuni curente in relatia dintre cele doua state. Indirect, Basescu a facut trimitere la relatia pe care Marea Britanie o are cu SUA si la premierul Tony Blair, care face periodic vizite de lucru la Casa Alba.

Intr-o vizita de lucru, miza problemelor din agenda este mai mica pentru ca, asa cum sugereaza si presedintele Romaniei, va fi urmata de altele.

Cu toate ca a dorit sa imprime deplasarii un caracter de firesc, „ca intre aliati”, Basescu a fost puternic emotionat in Biroul Oval, altfel un simplu livingroom de casa sudista.

 El a fost implicat atat la intalnirea cu George W. Bush, cat si ulterior, la pranzul luat impreuna cu omologul sau si cu vicepresedintele Dick Cheney, in discutiile privind dosarele arzatoare, la propriu, ale momentului.

I s-a cerut parerea despre situatia din Liban, iar partea americana a fost interesata de viziunea celei romane asupra rezolvarii conflictului. Ceea ce si pentru un sef de stat chiar si fara complexe - cel putin declarativ, vezi „eu nu merg in SUA ca elevul la profesor” - este mult.

Ce a obtinut Basescu

Traian Basescu a primit de la seful Casei Albe sustinerea privind Transnistria, importanta, in primul rand, din perspectiva relatiilor Romaniei cu Moldova, pe de o parte, si cu Rusia, pe de alta.

In ciuda dorintei lui Traian Basescu de a forta evolutia raporturilor cu Moldova, vorbindu-i presedintelui Vladimir Voronin despre unire, acestea s-au mentinut ambigue.

Ca dovada, lipsa unei solutii privind tratatul bilateral, intr-o negociere continua de cativa ani. Faptul ca Romania a pledat la Casa Alba pentru integritatea Moldovei nu e putin lucru pentru Chisinau, care, de voie-de nevoie, merge cu jalba in bat, tot la „fratele mai mare” de la Kremlin.

 Semnalul este transmis si catre Rusia, cea care detine de facto sforile Tiraspolului si care trateaza Romania ca pe vremea URSS, in cel mai bun caz cu suficienta, daca nu cu ostilitate.

Semnalul transmis de George Bush de la Casa Alba a fost ca Romania trebuie tratata in regiune ca un aliat al SUA avand un rol vital. Este important, pentru ca tara noastra poate deveni un fel de lobbyst pentru alte state din regiune, nemembre UE sau NATO, cum ar fi Serbia.

 De altfel, vizita in SUA a lui Traian Basescu a fost precedata de o alta, la Cotroceni, a presedintelui sarb Boris Tadic, care a ridicat problema provinciei Kosovo.

Subiectul a fost abordat si la Casa Alba, dar cu mai putin succes pentru partea romana, care sustine, ca si Serbia, insa din alte motive, respectarea principiului nemodificarii frontierelor de stat. Independenta Kosovo obtinuta in urma unor conflicte militare ar putea crea un precedent in regiune, care ar putea sa le dea idei celor de la Tiraspol.

Doar promisiuni

In categoria „mai vedem” intra scutirea de vize pentru cetatenii romani. Basescu nu a obtinut un angajament ferm din partea Statelor Unite.

Cererea de despagubire de un milion de dolari solicitata armatei americane de familia lui Teo Peter, pentru plata careia seful statului roman a pledat la Pentagon, nu a primit „verde” de la secretarul de stat Donald Rumsfeld.

Si majorarea asistentei financiare pentru armata romana cu 50% va fi, deocamdata, analizata de partea americana, care a cazut de acord totusi cu o marire de 20%. In aceasta suma intra echipamentele militare de care trupele au nevoie, cum ar fi schimbarea masinilor ARO cu Hummer-uri.

Este posibil ca Traian Basescu sa fi solicitat si asistenta in lupta anticoruptie, sistemul american de depistare a banilor negri in orice banci din lume s-ar afla acestia fiind unul redutabil.

Americanii vin cu Ford si cu Elicoptere Bell

Ca si cu ocazia vizitei precedente in SUA, intalnirea cu oamenii de afaceri americani s-a dovedit mai fructuoasa. Acolo unde sunt bani, nu politica, lucrurile se misca repede.

Anul trecut, dupa discutiile cu reprezentantii firmei Smithfield, cel mai important producator de alimente din carne de porc din lume „s-a infiintat” la Timisoara.

Achizitia si modernizarea Comtimului inchis acum cativa ani la cererea Uniunii Europene s-au produs foarte rapid. Smithfield a anuntat si ca va dezvolta o retea de ferme de porci in judetele din vestul tarii, salvand astfel si micile gospodarii de la care vor cumpara porci pentru a suplimenta capacitatile combinatului.

Compania Ford a anuntat vineri delegatia Romaniei ca este, in continuare, interesata de privatizarea uzinei de automobile de la Craiova, pentru care va intra in competitie cu General Motors.

Astazi vor sosi la Bucuresti, ca urmare a discutiilor de la Washington, si expertii Bell Helicopter care produc elicopterele Bell, pentru a evalua Romaero Baneasa, fabrica de avioane de la Craiova si IAR Ghimbav.

Ultima insa are incheiat un parteneriat cu firma Eurocopter, si, pentru a nu intra in conflict cu francezii inainte de integrarea in UE, ramane cumva pe lista de rezerva a partii romane.

Ministrul economiei, Codrut Seres, care a facut parte din delegatie, a mai afirmat ca au avut loc discutii si cu mari companii din domeniul petrolier pentru o eventuala participare la realizarea conductei Constanta-Trieste.

Suveniruri cu George W. Bush

Ironiile crude la adresa presedintelui George W. Bush sunt profitabile nu numai pentru micii comercianti de suveniruri, in ale caror magazine poti viziona din nou si din nou „Toti oamenii presedintelui”, ci si pentru insusi presedintele.

Integrate de sistem, ele devin maligne si pot chiar atrage simpatie pentru republicani. Cel care se amuza pe seama inscriptiei „daca poti citi aceste randuri inseamna ca nu esti presedintele” reprezinta un potential vot pentru Partidul Republican in virtutea principiului „e mai bine sa fii crezut prost decat ticalos”.

De altfel, George W. Bush imparte zambete, ca o vedeta de la Hollywood. Dupa declaratiile din Biroul Oval de joi, indreptandu-se spre locul de intalnire cu Basescu, George W. Bush a traversat curtea Casei Albe prin fata centrului de presa.

I-a salutat amical pe ziaristii romani si americani, stransi ciorchine in fata ferestrelor, facandu-le cu mana si cu ochiul.

Viata in institutiile americane

O buna parte din populatia DC lucreaza in administratie. Imbracati in costume inchise la culoare si pana la ultimul nasture, truditorii din institutiile americane dezbat pe holuri si in birouri politicile interne si internationale ale Statelor Unite, pornind de la principiile exprimate de parintii fondatori.

 Nu trebuie sa fii mirat daca la intersectia a doua culoare auzi numele lui Thomas Jefferson sau al lui James Madison, ca si cum acestia ar avea urmatorul birou.

America este construita din ideile lor, la care orice administratie americana se raporteaza ca la Biblie. De altfel, parintii fondatori si pastorii sunt omniprezenti in institutiile americane, fiecare dotata cu o capela de rugaciune.

Traian Basescu si George W. Bush


Publicat de : ---
Data publicării: 31 Iul 2006 - 05:40
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=19788&titlu=Basescu_se_vede_Tony_Blair