PNL a intrat din nou in crizaRazboiul serviciilor secrete mai decapiteaza un liberal [1]

Inca un liberal pare sa faca pasul spre aripa Musca-Stolojan din PNL si sa dea semne de prea multa simpatie fata de  presedintele Basescu

. Dupa ce in sedinta Birourilor Permanente, liderii PNL s-au raliat pozitiei celorlalti lideri (cu exceptia PD) de a critica modul in care seful statului a informat Parlamentul asupra demisiilor sefilor de servicii secrete, liberalul Nicolae Vlad Popa face opinie separata. El a afirmat pentru NewsIn ca decizia de invalidare a demisiilor directorilor SRI si SIE este neconstitutionala si ca ar trebui sa se revina asupra ei. Pentru ca nu e prima data cand se abate de la linia oficiala a partidului,  nu ar fi exclus ca Nicolae Vlad Popa sa ingroase numarul „penalizatilor“ din PNL.

Conducerea Camerei si Senatului impreuna cu  liderii grupurilor parlamentare au reclamat zilele trecute incalcarea Constitutiei si a legilor de organizare a SRI si SIE si au decis ca directorii celor doua institutii ar trebui sa ramana in functii pana la validarea demisiilor de catre Parlament. Ieri insa hotarårea  conducerii Parlamentului a fost contestata de catre liberalul Nicolae Vlad Popa, care a declarat pentru NewsIn ca decizia Birourilor Permanente - votata inclusiv de colegii sai din PNL - se situeaza in afara legii. El a cerut public birourilor reunite sa revina asupra acestei decizii, aratand ca demisiile nu pot fi supuse votului, iar o astfel de procedura ar fi  „o ineptie“.  In plus, Popa crede ca hotararea  votata joi nu face decat sa sprijine  politica PSD si PRM, care oricum nu pot avea vreun interes in schimbarea conducerii celor doua servicii. Potrivit senatorului PNL, Parlamentul trebuie doar sa ia act de demisiile celor doi, si nicidecum sa decida mentinerea lor, pe motiv ca mandatul inceteaza doar cand plenul Camerei si Senatului decide acest lucru. Pe de alta parte, Popa este nemultumit ca decizia  referitoare la demisiile de la SRI si SIE nu a fost discutata mai intai la nivelul fiecarui partid si al Aliantei, pentru a se contura un punct de vedere unitar care sa previna situatia ca partidele coalitiei sa voteze umar la umar cu opozitia.

Si un rege poate abdica
Senatorul PNL a tinut sa-l contrazica pe Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului pentru ca a afirmat ca directorii au un mandat care nu poate inceta cand vor ei. “Asta nu face decat sa reflecte o gandire de tip comunista, conform careia prim-secretarii nu puteau pleca decat atunci cand hotara partidul comunist (...) Si un rege poate abdica, fara sa fie conditionat de cineva“. Popa a mai precizat ca prevederile Constitutiei nu fac referire la procedura de demisie a directorilor SRI si SIE, ci doar la numirea lor. Liberalul i-a transmis parerea sa si colegului de la conducerea Camerei, Bogdan Olteanu, dar nu a reusit sa-l convinga.

Se lasa cu sanctiuni
Oficial, PNL nu a dorit sa raspunda criticilor formulate de Popa. Neoficial insa, surse din partid nu au exclus posibilitatea sanctionarii senatorului Popa, pentru abateri repetate de la pozitia exprimata de conducerea centrala a PNL. Senatorul liberal a pierdut conducerea filialei PNL Brasov anul trecut, iar ulteriror si sprijinul colegilor din grupul PNL pentru postul de chestor al Senatului. Se pare ca de atunci, Popa a inceput sa nu se mai conformeze deciziilor partidului. In aprilie 2006, Nicolae Vlad Popa, euroobservator nu a respectat decizia PNL de a boicota o intalnire cu presedintele Basescu, dupa ce seful statului ii criticase pe europarlamentari pentru ineficienta in activitatea de lobby. Din cei sapte europarlamentari PNL, la Cotroceni au fost doar Nicolae Vlad Popa si Mona Musca.

Liberalii au facut deja un obicei de a-si sanctiona colegii rebeli, iar la ultima Delegatie Permanenta au primit avertisment public cinci liberali - Raluca Turcan, Cristian Boureanu, Mircea Cinteza, Sebastian Vladescu si Mihai Razvan Ungureanu.

Antonescu : Totul este legal
Crin Antonescu, liderul grupului PNL din Camera a sustinut la sedinta Birourilor reunite ca „nu este nici un dubiu, în raport cu Constitutia României si cu celelalte legi în vigoare, ca  SRI si SIE se afla sub controlul Parlamentului,si nu a altcuiva (...) Avem o situatie practica, pentru care avem prevederi legale foarte clare si nu e cazul sa  mai comentam si sa rastalmacim pe întelesul tuturor legile si Constitutia, asa cum doreste sa faca domnul presedinte Basescu“...

PPCD: Decizia Parlamentului, ingrijoratoare
Vicepresedintele PPCD (PNTCD), Dan Lucian Balan, a declarat, ieri,   ca partidul pe care il reprezinta a luat act cu ingrijorare de decizia Birourilor Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului in legatura cu pastrarea in functii a directorilor SRI si SIE.  „PPCD (PNTCD) considera ca schimbarea celor doi din functie ar fi trebuit sa se faca imediat dupa alegerile din 2004. Inlocuirea unor persoane fidele lui Ion Iliescu si PSD cu profesionisti neinregimentati politic ar fi asigurat independenta serviciilor si ar fi evitat scandaluri de genul celui care l-a avut protagonist pe Omar Hayssam, scandaluri care afecteaza credibilitatea institutiilor  statului si a Romaniei fata de partenerii externi“, a mai spus Balan.

Publicat de : Luminita Castali
Data publicării: 31 Iul 2006 - 05:40
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=19798&titlu=PNL_a_intrat_din_nou_in_crizaRazboiul_serviciilor_secrete_mai_decapiteaza_un_liberal