POLITICA E IN CALDURI [1]

Basescu moale, Blaga aporte!
Din motive necunoscute, Traian Basescu, dupa ce a venit din Statele Unite, nu si-a torpilat dusmanii, iinsa, ieri, Vasile Blaga a acuzat monstruoasa Coalitie PNL-PSD-PRM-UDMR-PC

. Efectul: democratii au lipsit de la sedinta de aseara a actualei Coalitii muribunde!

Sezi, culcat, suntem consecventi
Dupa ce reusisera sa-l faulteze pe Basescu prin decizia de a retrage trupele din Irak, liberalii mai deschid un front. Vestitul Atanasiu vrea iin Liban, Flutur se mai gåndeste, iar pompierul de serviciu al PNL, Ludovic Orban, nu vrea sa auda

Atentie, câine rau!
Deputatul PSD Ion Stan iil tine din scurt pe seful statului si spune ca decizia CSAT cu privire la desecretizarea unor dosare considerate de siguranta nationala ar putea fi ilegala. Prin hotarårea CSAT, presedintele spera sa controleze Parlamentul care-i este deja ostil

Si ma cheama Cutu Schiop
Calin Popescu-Tariceanu, desi lovit, joaca tare. Premierul restructureaza Guvernul prin telefon si da interviuri iin exclusivitate jurnalistilor. El sustine ca va face restructurarea chiar daca aceasta nu este dorita de partenerii din Coalitie

Bogdan Apostolescu

Seful statului mai primeste o lovitura sub centura Cotroceniului
Basescu poate pierde. Decizia desecretizarii, la mana Parlamentului
Haos total iin politica romaneasca. Situatia este fara precedent iin politica damboviteana de dupa 1989. Totul functioneaza haotic. Traim iin tara interimatelor. Mai lipsea ca la Palatul Victoria sa avem un premier interimar. Stolojan asteapta la colt!

Alexandru Mihai

Decizia CSAT cu privire la desecretizarea unor dosare cu privire la siguranta nationala ar putea fi ilegala. Secretarul Comisiei parlamentare de control asupra SRI, deputatul PSD Ion Stan, a declarat ca, astazi, Comisia comuna de control asupra SRI studiaza legatitatea deciziei CSAT. „Rolul nostru este de a vedea daca aceasta hotarare este conforma cu o serie de acte normative ce se refera la protectia informatiilor clasificate“, a completat Stan.

In acest sens, el a precizat ca membrii Comisiei vor analiza urmatoarele legi: 16/1996, 182/2002, 51/91 si14/1992. „Aici este vorba despre desecretizarea unui numar de peste 100.000 de dosare considerate de siguranta nationala, care trebuie desecretizate“, a mai precizat Stan.
La randul lui, vicepresedintele Comisiei, senatorul UDMR Verestoy Attila, a precizat ca membrii comisiei vor cauta o cale de legalitate din perspectiva deconspirarii fostilor colaboratori ai Securitatii.
El a precizat ca, daca membrii comisiei vor hotarii ca decizia CSAT este ilegala, atunci CSAT trebuie sa se supuna legii.

Supararea lui Basescu, atuul inamicilor
Dupa ce Radu Timofte (seful SRI), Gheorghe Fulga (seful SIE ) si Virgil Ardelean (seful DGIPI) si-au dat demisiile din cauza disparitiei lui Omar Hayssam, Basescu a lansat un atac dur la adresa unor grupuri de interese ce viza direct sau indirect atat unele partide aflate la putere, cat si Opozitia.

El i-a acuzat pe liberali ca din cauza lor nu avem o noua strategie de siguranta nationala, iar pe de alta parte a torpilat anumite grupuri din Opozitie care ar avea legatura cu fuga lui Hayssam. De suparare, seful statului a luat anumite decizii ce l-ar putea costa cariera politica.

„Am mai cerut CSAT desecretizarea arhivei Dunarea. S-a adoptat totodata o hotarare, la propunerea mea, ca toate dosarele de securitate nationala care apartin oamenilor politici din Parlament si pana la nivel local sa fie desecretizate“, a mai spus Basescu.

Ca urmare…
Liberalii si partidele din Opozitie au iinceput sa-l faulteze pe Basescu pe culoarele Parlamentului cu legea-n mana. In replica, Basescu spune ca exista politicieni care vor suspendarea lui din functie.

Inceputul hartuirii si reactia
Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului au hotarat ca directorii SRI si SIE nu-si post parasi posturile pâna la eliberarea din functie de catre Parlament, în sedinta comuna. Presedintia invoca art. 79 din Codul muncii, conform caruia „demisia este un act unilateral de vointa, al celui care, printr-o notificare scrisa, comunica încetarea contractului individual de munca, dupa împlinirea unui termen de preaviz de cel mult 30 de zile de la data demisiei“.

Comunicatul precizeaza ca „Parlamentul este obligat sa elibereze din functie, ca urmare a demisiei, pe cei doi sefi ai SRI si SIE numai daca acestia, în mod expres, nu doresc sa revina asupra cererilor de demisie“.

Basescu, amenintat cu suspendarea
Scandalul din interiorul coalitiei iintre democrati pe deoparte si PNL,UDMR, PC pe de alta parte a luat amploare. Presedintele Traian Basescu este amenintat cu suspendarea din functie pentru ca, spun adversarii sai politici, a iincalcat legile tarii.

Democratul Blaga acuza monstruoasa Coalitie PSD-PNL-PRM-UDMR-PC
Democratii s-au suparat pe partenerii liberali de Alianta pentru atitudinea lor „nesincera“ manifestata la votul din Birourile Permanente referitoare la invalidarea demisiilor sefilor de servicii secrete. Secretarul general al PD, Vasile Blaga, a remarcat ca atitudinea liberalilor a mers pana acolo iincat saptamana trecuta s-au raliat cu PSD, PRM ,UDMR si PC, constituind o „monstruoasa coalitie“. Liderii PNL,UDMR, PSD si PC au raspuns imediat acuzatiilor PD si au negat existenta oricarei aliante la care au facut referire democratii.





Luminita Castali
Democrati - care au facut opinie separata iin sedinta Birourilor Parlamentului - considera ca votul dat de celelalte partide politice este lipsit de orice valoare juridica si ca nimic nu poate justifica decizia de saptamana trecuta a opozitiei la care au subscris si celelalte partide din arcul guvernamental - PNL,UDMR si PC. „Nici orgoliul, nici lipsa de scrupule, nici ura unor colegi din coalitie fata de presedintele Basescu nu pot duce la o asemenea abordare, a fost de parere Vasile Blaga, secretar general al PD, aratand ca Parlamentul nu are instrumentele constitutionale necesare pentru a se opune iin vreun fel deciziei directorilor de la SRI si SIE de a demisiona. PD considera de neiinteles atitudinea liberalilor de a se ralia opozitiei, dat fiind faptul ca de un an si jumatate PNL i-a criticat sistematic pe sefii celor doua institutii.

„Nu poate decat sa ne surprinda atitudinea usor nesincera a colegilor liberali care vin acum si cer sa-i mai mentinem iin functie pe directorii pe care pana mai ieri iii contestau... Acum cand cei doi vor sa plece, PNL s-a coalizat cu PSD,UDMR si PC iintr-o monstruoasa coalitie“- a remarcat Blaga.

Inconsecventa liberala
De altfel, liderul PD nu s-a dat iin laturi sa arate cu degetul spre aliatii liberali si sa le aminteasca de inconsecventa cu care au tratat diferite aspecte politice. Blaga i-a criticat pe liberali ca s-au aventurat sa anunte retragerea trupelor romanesti din Irak, iinainte ca iin Alianta sa se adopte o decizie politica.

Tot de imaturitate politica au dat dovada liberalii si la dezbaterea legilor privind siguranta nationala, Blaga fiind de parere ca „PNL a facut atunci spectacol“. Mult anuntata restructurare a Guvernului constituie un alt subiect tratat cu neseriozitate de catre liberali. Liderul PD precizeaza ca partidul sau este primul care a cerut restructurarea si a renuntat la postul de vicepremier, pentru ca ulterior PNL sa-si aroge paternitatea acestei idei si sa-i invite pe democrati la negocieri.

Sperietoarea sondajelor
„Eu stiu ca ultimele sondaje si raportul de forte dintre PD si PNL iii cam sperie pe liberali, dar nu asa se castiga puncte, lovind iin colegii de Alianta...“ a fost de parere Blaga. Cåt despre termenul-limita pe care liberalii l-au dat sefului statului pentru a anunta succesorii la conducerea SRI si SIE, Blaga a punctat cu ironie ca „presedintele va fi foarte emotionat de acest termen“(...).

PNL: Si Basescu e dator sa respecte legile
„PNL nu iii poate sustine nici pe seful statului, nici pe democrati iin iincalcarea legilor sau iin ignorarea Constitutiei“ a venit replica secretarului general al PNL, Dan Motreanu.

El crede ca democratii lanseaza tot felul de idei care nu se afla pe agenda guvernului, doar pentru a mai puncta putin la capitolul imagine. „Îmi este foarte clar ca PD a folosit tema restructurarii guvernamentale doar ca pe un mijloc de a puncta la capitolul imagine.

„Democratii trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca si presedintele Traian Basescu este dator sa respecte legile tarii, inclusiv în ceea ce priveste serviciile secrete“, a mai spus Motreanu.

Politicienii comenteaza urmarile vizitei prezidentiale iin SUA

Presedintele Traian Basescu a fost singurul sef de stat român care a fost primit de doua ori în Biroul Oval de la Casa Alba.

Relu Fenechiu (PNL): O vizita disperata
„Consider ca vizita presedintelui Traian Basescu în SUA a fost una disperata. S-a dus sa ceara ajutorul presedintelui George W. Bush pentru a iesi din impasul în care este. Sunt convins ca majoritatea românilor nu vor ca trupele militare românesti sa ramâna în Irak“.

Titus Corlatean (PSD): Presedintele nu stie politica externa
„Constat ca, din majoritatea vizitelor presedintelui Traian Basescu facute în strainatate, putine la numar, într-un an si jumatate, rezultatele economice lipsesc aproape cu desavârsire. Nu sunt contracte cu partenerii straini, nu sunt semnate acorduri importante. Nu pot sa nu remarc inabilitatile în politica externa ale presedintelui Basescu. Dincolo de relatiile bune prezente la nivel declarativ, în realitate lucrurile stau cu totul si cu totul altfel“.

Cozmin Gusa (PIN): Presedintele, ineficient
„Orice întâlnire dintre un presedinte SUA si unul al României este benefica. Din punct de vedere al eficientei, însa aceasta vizita nu a marcat absolut nimic. Traian Basescu putea macar sa vina cu promisiunea eliminarii vizelor. El nu se gândeste la eficienta actiunilor sale, ci la potentialul propriei imagini. Si, în al treilea rând, el a facut niste afirmatii aberante cu privire la prezenta militara româneasca în Liban, atât timp cât nimeni nu i-a cerut asa ceva“. (AM Press)

Unanimitate in PNL
Atanasiu: Mergem in Liban! Flutur: Ne mai gandim! Orban: Nu!

Angelica Nestor
Liberalii nu renunta la temele fierbinti din ultima vreme. Astfel, conducerea PNL reunita ieri a anuntat la sfarsitul sedintei Comitetului Executiv ca va continua campania de strangere de semnaturi pentru retragerea trupelor romanesti din Irak, a cerut presedintelui Basescu sa urgenteze numirea sefilor de servicii secrete care sa-i inlocuiasca pe demisionari si de asemenea s-a pronuntat asupra temei deschise de seful statului – trimiterea de trupe in Liban. Insa liderii liberali, „in dulcele stil clasic“, au reusit iar sa aiba opinii contradictorii, in asa fel incat mesajul lor nici macar sa nu mai conteze pentru opinia publica. Asadar, am fost martorii unui Atanasiu care a precizat ca am putea merge in Liban, unui Flutur care a spus ca mai trebuie sa analizam situatia si a unui Orban care a precizat ca este exclus.



Traian Basescu a cåstigat batalia din Irak.Liberalii au mutat frontul in Liban

Liberalii îsi mentin pozitia de a retrage trupele românesti din Irak, a declarat, ieri, dupa sedinta Comitetului Executiv al PNL, presedintele organizatiei Bucuresti a partidului, Ludovic Orban. „Noi ne mentinem pozitia clara de a retrage trupele românesti din Irak si, de asemenea, de a privi cu maxima circumspectie orice implicare a trupelor românesti pe alte teatre de razboi“, a afirmat Orban. Referitor la demersul initiat de PNL privind strângerea de semnaturi pentru retragerea trupelor din Irak, vicepresedintele liberal Gheorghe Flutur a precizat ca au fost centralizate pâna în acest moment situatiile înregistrate în 30 de filiale din tara, ca s-au strâns peste 100.000 de semnaturi si ca actiunea continua. Orban a mentionat ca la nivelul Capitalei s-au strâns pâna acum aproximativ 25.000 de semnaturi, iar obiectivul este sa se ajunga la cel putin 300.000 de semnaturi.

Orban: Razboiul din Liban nu ne priveste!
Orban a mai spus ca în sedinta conducerii PNL s-a discutat si „chestiunea prezumtiva referitoare la eventuala trimitere a unor trupe în Liban“. „Pozitia Comitetului Executiv a fost foarte clara: sa nu punem carul înaintea boilor. Pâna acum nu s-a discutat în nici un for international aceasta tema pâna la declaratia presedintelui Traian Basescu pe aceasta tema, care suntem convinsi ca nu i-a fost solicitata nici de presedintele SUA, nici de secretarul general al ONU, nici de vreo alta organizatie internationala“, a adaugat el. „Razboiul din Liban nu este un conflict care ne priveste si nu vad de ce România ar trimite trupe în aceasta zona“, a declarat, pentru A.M. Press, Ludovic Orban. „Noi vrem sa ne retragem efectivele din alte teatre de operatiuni, precum Irak si Afganistan. Nu vrem ca si alti militari români sa-si piarda viata în misiuni care nu au nici o legatura cu siguranta nationala“, a mai spus Orban.
Atanasiu:

Mergem pe banii ONU!
La rândul sau, raspunzând unei întrebari, ministrul liberal al apararii, Teodor Atanasiu, a precizat ca România nu a primit nici o solicitare pentru a trimite trupe si ca nu exista nici o decizie politica în acest sens. „Daca va fi o solicitare si daca va fi o decizie politica, armata României are oameni pregatiti, dar nu are fondurile necesare, de aceea, am prefera, daca va fi vreo decizie, cândva, pentru a trimite trupe, sa fie doar pe mandat ONU“, a continuat el. Atanasiu a sustinut ca România are fortele militare necesare pentru a participa la misiuni de mentinere a pacii în Liban.

Flutur: Sa mai analizam!
Vicepresedintele liberal Gheorghe Flutur, prezent si el la sedinta Comitetului Executiv al partidului, a vorbit asemenea colegilor sai despre o eventuala initiativa de trimitere a unor trupe romanesti in Liban. Flutur a adoptat o pozitie diferita atat de cea a ministrului apararii, dar si de cea a presedintelui PNL Bucuresti. Acesta a decis sa se autopozitioneze intre ceilalti doi liberali, ca nivel de fermitate. Asadar, cu diplomatie, Flutur a precizat ca PNL mai poate analiza aceasta propunere si ca inca nu a fost luata o decizie in acest sens. Flutur a mai adaugat ca inca nu a venit momentul adoptarii unei hotarari, deoarece declaratia presedintelui Basescu nu a fost una de natura sa oblige statul roman.

Declaratie buclucasa
Presedintele Traian Basescu a deschis noi teme de discutii aprinse. Aflat in SUA si intrebat despre eventualitatea in care Romania va trimite trupe in zonele de conflict din Liban si Israel, seful statului a afirmat ca este asteptata o decizie la nivelul Consiliului de Securitate al ONU, iar Romania isi va indeplini toate obligatiile ca membru NATO sau viitor membru UE. „Comunitatea internationala se poate baza pe angajamentul Romaniei de a restabili pacea si de a garanta securitatea Israelului, acest ultim lucru fiind important nu doar in baza unor principii, ci pentru ca Romania este direct interesata de situatia din regiune, aproximativ jumatate de milion de cetateni romani locuind in Israel“, a declarat presedintele. Si uite asa PNL s-a inflamat...

Ministrii PD tin cu dintii de secretarii de stat
In cursul saptamanii trecute, premierul Calin Popescu Tariceanu a propus reducerea numarului de secretari de stat în medie cu 30 la suta. Aceasta propunere de restructurare a starnit multe controverse, insa raspunsurile au inceput sa apara. Astfel, ministrul justitiei, Monica Macovei, nu vrea sa renunte la vreun secretar de stat, considerând ca eliminarea acestor posturi din ministere nu trebuie sa se faca „aritmetic“, ci sa se tina cont de activitatea fiecaruia, transmite Mediafax. Macovei apreciaza ca sunt necesare cele trei posturi de secretari de stat în Ministerul Justitiei, însa, daca va exista o hotarâre a Executivului în eliminarea unuia dintre posturi, se va supune. De asemenea, ministrul educatiei Mihail Hardau spera sa pastreze formula actuala de conducere a institutiei, din care fac parte patru secretari de stat, întrucât structura sistemului de învatamânt este foarte complexa si cuprinde multi angajati. Pe de alta parte, ministrii liberali sunt mai ingaduitori. Asadar la Agricultura lui Flutur va fi redus numarul secretarilor de stat de la patru la trei iar Sanatatea deja de un an, functioneaza cu trei secretari, asa cum a cerut acum Executivul.
PNL ii da termen lui Basescu pentru servicii

Conducerea PNL i-a cerut presedintelui Basescu sa demareze, pâna joi, procedurile de eliberare din functie a lui Gheorghe Fulga si Radu Timofte si, în câteva zile, sa numeasca sefii SRI si SIE, aceasta fiind o solicitare ultimativa în comparatie cu cea a conducerii Parlamentului. Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a declarat ca liberalii asteapta un raspuns din partea sefului statului. Orban nu a invocat termenul folosit în acest caz în momentul retragerii lui Timofte si Fulga, demisia din functie, transmite NewsIn. De asemenea, conducerea PNL nu a precizat care este pozitia formatiunii în legatura cu solicitarea presedintelui Basescu referitoare la adoptarea grabnica a legilor sigurantei. Orban a mai spus ca PNL nu este implicat în nici un fel în numirea noilor sefi ai serviciilor secrete, însa pledeaza pentru selectarea unor persoane provenind din societatea civila. „Asteptam propunerile presedintelui si suntem deschisi discutiilor pe acest subiect“, a mai spus liderul liberal, insistând asupra faptului ca partidul sau doreste continuarea reformei serviciilor secrete, în sensul demilitarizarii acestora, al neimplicarii în viata politica si al întaririi controlului civil. Liderul liberal nu crede ca presedintele Traian Basescu va nominaliza persoane cunoscute, afiliate unui partid politic.

Stolojan si Musca, printre liberalii care merg la CNSAS
PNL va transmite CNSAS, în cursul acestei saptâmani, o lista cu 156 de liberali carora ar urma sa li se verifice dosarele pentru a se vedea daca au facut sau nu politie politica. „Zilele urmatoare vom face oficial acest demers“, a precizat vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur. Presedintele organizatiei Bucuresti, Ludovic Orban, a mentionat, la rândul sau, ca, probabil, tabelele vor fi transmise CNSAS în cursul zilei de joi. Potrivit lui Flutur, este vorba de 156 de demnitari ai partidului - parlamentari, ministri, secretari de stat, presedinti de organizatii judetene, membri ai Biroului Permanent Central si ai Comitetului Executiv. Flutur a mai spus ca aceasta este prima etapa a demersului PNL si ca va urma o alta, vizându-i pe cei care au functii în PNL, inclusiv la nivel local. „Speram într-un gest asemanator si din partea celorlalte partide“, a mai spus el. Pe lista liberala se afla atat actualul consilier prezidential Theodor Stolojan, cat si Mona Musca.

Calin Popescu Tariceanu: Daca voi nu va vreti, eu va vreu... restructurati!
Restructurarea Guvernului va mentine raportul de forte în Coalitie si va presupune inclusiv reducerea numarului de agentii guvernamentale, proces care va fi decis de catre primul-ministru, daca ministrii nu vor avea curajul sa adopte astfel de masuri, a declarat Agentiei Mediafax premierul Tariceanu.

Premierul i-a avertizat pe ministri ca îsi va impune din nou punctul de vedere în cazul în care va constata ca propunerile acestora de restructurare reprezinta doar „o usoara cosmetizare“. Seful Guvernului a precizat ca este dispus sa cedeze altor institutii o parte dintre agentiile guvernamentale pe care le coordoneaza, daca va fi posibil. El a aratat ca agentiile aflate în subordinea Guvernului nu formeaza aparatul de lucru al premierului, prin intermediul Cancelariei, si ca vrea sa elimine aceasta impresie. El a amintit însa ca exista ministere în subordinea carora functioneaza mai multe agentii sau autoritati decât în coordonarea Cancelariei.

Legile sigurantei si numirea sefilor SRI si SIE, separate
Aprobarea pachetului de legi privind siguranta nationala nu trebuie sa fie o conditie pentru numirea sefilor serviciilor de informatii, a mai declarat premierul Tariceanu, precizând ca aceasta problema face parte din atributiile Presedintiei si ale Parlamentului. „Este o problema pe care presedintele trebuie sa o rezolve, pentru ca este de resortul lui si al Parlamentului“, a spus Tariceanu. El a precizat, însa, ca a fost surprins de lipsa unor observatii din partea ministrului justitiei asupra acestui pachet de legi, în conditiile în care cele mai multe critici formulate se refereau la îngradirea drepturilor si libertatilor individuale, si ca se astepta ca cel putin ministrul Monica Macovei sa prezinte observatii consistente în acest sens. În sedinta de saptamâna trecuta, Tariceanu i-a atentionat pe ministri ca pachetul de legi privind siguranta nationala va fi aprobat de Guvern si trimis Parlamentului fara observatiile lor, daca nu primeste propuneri din partea acestora. El a lansat acest avertisment dupa ce a constatat ca noua ministri nu i-au prezentat observatiile lor referitoare la acest pachet, desi solicitase acest lucru în urma cu aproximativ doua luni, la 24 mai.

Guvernul va lucra pe cazul Hayssam
Guvernul va verifica daca disparitia lui Omar Hayssam a fost determinata de eventuale defectiuni interne ori suprapuneri de atributii la nivelul serviciilor de informatii sau de lacune legislative „ori de comportament“ ale unor institutii, a declarat Tariceanu. Comisia înfiintata de Guvern va verifica si modul în care Parchetul si alte institutii cu atributii în domeniu au utilizat informatiile pe care le-au primit în legatura cu omul de afaceri sirian. „Daca într-o astfel de situatie nu încercam sa avem niste concluzii, care sa fie în fond niste lectii, s-ar comite o grava greseala“, a spus Tariceanu. Dupa finalizarea cercetarilor, comisia guvernamentala va propune masuri pentru remedierea eventualelor lipsuri constatate. Guvernul a decis, saptamâna trecuta, constituirea unui grup de lucru pentru analizarea lacunelor legislative care au facut posibila plecarea din tara a lui Omar Hayssam. (Claudia Cristofan)


Publicat de :
Data publicării: 01 Aug 2006 - 05:51
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=19802&titlu=POLITICA_E_IN_CALDURI