Primarul Iasiului, un manager prost [1]

Un raport de audit al Curtii de Conturi releva ca Primaria Iasi neglijeaza unele surse de venit, rezultand incasari scazute la bugetul local

.

Un raport al Curtii de Conturi Iasi scoate in evidenta serioase probleme manageriale la nivelul primariei. Controlul a vizat perioada 2002-2006, inspectorii avand nevoie de trei luni pentru a face verificarile. Au fost luate in vizor patru dintre activitatile care intra in atributiile municipalitatii: administrarea pietelor, a locurilor de parcare, a iluminatului stradal si  publicitatea stradala.

"Este vorba despre un audit al performantei pe serviciile pe care le-am considerat importante atat pentru primarie, cat si pentru contribuabili. Concluzia raportului este ca trebuie lucrat pentru eficientizarea acestor activitati", a declarat Constantin Iatco, directorul Curtii de Conturi Iasi.

Mafie in piete

Incasarile primariei in aproape toate cele 12 piete existente in municipiul Iasi au inregistrat o scadere vertiginoasa in intervalul verificat. "Veniturile sunt foarte mici deoarece evaziunea fiscala este foarte mare. Nu se taie bonuri nici la piete, nici la parcari. E o intreaga mafie care se ocupa de aceste lucruri", crede consilierul local Tiberiu Brailean.

Pe de alta parte, doar in doua dintre pietele din Iasi, situate central, s-au investit bani in ultima perioada, aspect care a generat dublarea veniturilor in 2005, fata de 2002. Pentru toate celelalte, inspectorii Curtii de Conturi au constatat o scadere dramatica a numarului comerciantilor interesati sa vina acolo sa-si vanda marfa.

"E foarte greu. Trebuie sa dam bani si-n stanga, si-n dreapta ca sa prindem o taraba. In felul acesta nu avem cum supravietui", s-a plans un producator dintr-o piata ieseana.

Nichita, grijuliu cu taximetristii

Locurile de parcare constituie o problema veche in Iasi, o statistica recenta aratand ca, la 90.000 de masini inmatriculate, exista 30.000 de locuri de parcare. Municipalitatea pune in acest moment la dispozitia iesenilor doar 588 de locuri de parcare cu plata, cu 35 mai mult fata de 2002. Faptul genereaza o supraaglomerare a  parcarilor centrale.

Deficienta manageriala cea mai grava in aceasta privinta a fost identificata in raport prin lipsa unei taxe impuse taximetristilor care parcheaza in locuri special amenajate pentru ei. Daca fiecare din cele 9.400 de taximetre inregistrate din 2002 si pana astazi ar fi platit un abonament anual de 2,5 milioane de lei vechi, primaria ar fi putut  incasa in fiecare an in jur de sase miliarde de lei vechi.

"Nu am investit in parcari pentru ca nu avem fonduri. In acest moment, exista un proiect de hotarare pentru a le ceda in sistem privat", a precizat primarul Gheorghe Nichita.

Publicitate stradala pe ochi frumosi

Din concluziile raportului rezulta ca iluminatul public prost administrat conduce la mentinerea unui disconfort si al unui pericol pentru cetateni. Niciuna dintre cele doua firme carora primaria le-a incredintat aceasta activitate nu detine licenta si nu intervine in timp util pentru remedierea avariilor.

Aici, primaria ar putea avea o scuza. Din cercetarile inspectorilor ieseni a rezultat ca in tara nu exista nicio firma licentiata care sa activeze pe acest segment.

Publicitatea stradala a fost cedata conform unui contract-cadru redactat defectuos. "Problema cea mai mare este ca trebuie urmarita relatia dintre firma care detine panoul de publicitate si consiliul local. Primaria trebuie sa primeasca bani si de la firma care a comandat publicitatea, nu doar de la cea care detine panoul".

In plus, inspectorii au gasit prin oras foarte multe panouri si bannere fara autorizatie de la primarie. "Avem foarte putini inspectori si de aceea problema a scapat de sub control", s-a justificat Nichita.

Primaria a amenajat sute de locuri de parcare rezervate taximetristilor, de la care insa nu a perecput nicio taxa


Publicat de : ---
Data publicării: 01 Aug 2006 - 05:52
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=19814&titlu=Primarul_Iasiului__un_manager_prost