Declaratiile lui Zsolt Nagy risca sa scoata UDMR din Parlament [1]

Tema lansata de ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy cu privire la transformarea UDMR in partid politic, in contextul in care UCM vrea sa faca aceeasi miscare, risca sa plaseze Uniunea in afara scenei politice

.  Ramane de vazut cum va vota comunitatea maghiara!

UDMR risca sa-si piarda electoratul maghiar, care i-a asigurat ascensiunea in Parlament in ultimii 16 ani. Ajunsa aproape la limita pragului electoral, UDMR trebuie sa faca fata unei posibile dezintegrari care ar putea rezulta prin transformarea Uniunii in partid politic, cat si prin aparitia unei alte formatiuni  a comunitatii maghiare - UCM.

Liderul senatorilor  UDMR Verestoy Attila declara ca aparitia unui nou partid care se autodeclara reprezentantiv pentru comunitatea maghiara nu este in masura sa afecteze credibilitatea Uniunii. „Multi au dorit si pana acum sa provoce o ruptura in cadrul Uniunii, cu scopul ca poate vor reusi sa rupa o parte din voturile electoratului nostru si sa le  directioneze catre ei...  Sper totusi ca inregistrarea UCM-ului ca partid nu va influenta electoratul dezorientat si debusolat care ar putea sa creada povestile spuse de unii si de altii“ a declarat Verestoy Attila.  Liderul UDMR a admis insa ca Uniunea va trebui sa faca eforturi pentru a rezolva cerintele comunitatii maghiare si a nu lasa loc acumularilor de tensiuni.

Schimbarea la fata
Unii lideri ai UDMR au anuntat si intentia de a schimba fata Uniunii, transformand-o in partid politic.Timp de 16 ani, UDMR a beneficiat de un dublu standard - pe de o parte, a incasat subventii de la buget, asemeni celorlalte partide politice, iar pe de alta parte, si-a declarat statutul de uniune culturala si nationala, in care sa se regaseasca diferite orientari doctrinare. Ideea trecerii cu acte in regula in randul partidelor politice a fost relansata saptamana trecuta. „Este o noua conceptie pentru ca functionarea noastra ca Uniune este destul de greoaie si anumite mecanisme caracteristice partidelor politice ar trebui preluate si de noi. Nu inseamna ca vom renunta la caracterul de Uniune, astfel incat toti maghiarii sa-si simta reprezentate interesele“, a tinut sa precizeze senatorul UDMR.

UCM si jocurile politicianiste  
Liderul UDMR critica demersurile anuntate de „rivalii“ de la UCM de a se inregistra ca partid. „Eu cred ca este un pas care nu a fost gandit suficient, nu e rezultatul unor analize facute in interesul comunitatii maghiare, ci doar al unor doritori de jocuri politicieniste ...“ a mai spus Verestoy.

Trei mandate la guvernare
UDMR a fost constituita imediat dupa evenimentele din 1989 si a reusit performanta de a avea reprezentare parlamentara inca de la primele alegeri, din 1990. Uniunea si-a bifat si trei mandate la guvernare din 1996 pana in prezent. Alaturandu-se cand in coalitie de dreapta, cand de stanga, UDMR a fost luata in carti ca o solutie de stabilitate a echipei guvernamentale.

Pro si contra, statutului de partid
Nu toti liderii UDMR agreeaza ideea transformarii in partid politic. Parlamentarii de Mures Gyorgy Frunda si Kerekes Karoly au declarat pentru NewsIn ca îl sustin pe liderul Marko Bela, care considera ca  „UDMR trebuie sa ramâna Uniune“, pentru ca altfel „s-ar sparge unitatea de monolit“ a maghiarilor si s-ar permite infiintarea si a altor partide. Senatorul Frunda a admis ca e necesara transformarea formatiunii  intr-un partid european, dar „UDMR reprezinta toata comunitatea maghiara si trebuie sa ramâna uniune, cu componente politice si culturale“. Si vicepresedintele UDMR Marton Arpad respinge posibila schimbare la fata, dar subliniaza ca „trebuie gasit un compromis prin care sa avem o organizatie functionala, nu un partid“. Marton Arpad a precizat de asemenea ca „Uniunea trebuie sa-si pastreze structura de umbrela in care sa se regaseasca toata comunitatea maghiara“. Pentru schimbarea statutului UDMR este nevoie, potrivit Legii partidelor politice, de strangerea a cel putin 15.000 de semnaturi din minimum 16 judete ale tarii. Discutia despre reformarea UDMR a fost lansata in urma cu o saptamana de Szolt Nagy, care ulterior a fost sustinut si de  presedintele UDMR Cluj, Laszlo Attila. El a declarat ca „ar fi mai  bine sa  ne transformam în partid politic, sa adoptam o disciplina de partid, sa avem o delimitare foarte clara a componentelor si o clarificare stricta a mecanismelor de luare a deciziilor si raspunderilor“.

Dezmintiri din partea serviciilor secrete ungare
Serviciile secrete ungare dezmint informatia lansata de deputatul PC Petru Calian potrivit careia adjunctul directorului Oficiului pentru Siguranta Nationala s-ar fi întâlnit zilele trecute cu presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), episcopul reformat Laszlo Tokes. „Adjunctul directorului nu s-a întâlnit nici la Tarnita, nici în vreo alta locatie cu Laszlo Tokes“, a declarat, pentru Új Magyar Szó, Peter Vajda, purtatorul de cuvânt al Oficiului pentru Siguranta Nationala de la Budapesta.

Publicat de : Luminita Castali
Data publicãrii: 03 Aug 2006 - 05:34
 

Link ºtire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=19891&titlu=Declaratiile_lui_Zsolt_Nagy_risca_sa_scoata_UDMR_din_Parlament