Dosariada - dirijata de la Cotroceni [1]

    Psihoza dosarelor de colaboratori ai Securitatii, declansata in ultimele zile, este pusa de Opozitie in carca presedintelui Traian Basescu

. Mai mult, inamicul sau din cadrul Coalitiei guvernamentale, liderul conservator Dan Voiculescu, sustine sus si tare ca seful statului a fost si el informator al Securitatii, desi nu are probe in acest sens.
Senatorul PSD Sorin Oprescu a lansat ieri un "apel la ratiune" adresat clasei politice din Romania, de a nu cadea in capcana intinsa de presedintele Traian Basescu, initiatorul campaniei declasificarii dosarelor de siguranta nationala. "Senzatia este aceea a unei imense manipulari orchestrata de la Cotroceni de presedintele Basescu, folosirea drept pretext a dosarelor fostei Securitati, pentru atingerea unor scopuri nemarturisite". In opinia lui Oprescu, Traian Basescu a ratat toate demersurile incepute. "A vrut alegeri anticipate, a vrut sa-l indeparteze din functie pe prim-ministrul, a vrut Parlament unicameral, a vrut sa schimbe Constitutia, a vrut sa castige popularitate prin scenariul ziaristilor rapiti regizat in Bucuresti, a vrut sa preia PNL prin unificarea cu PD, a incercat sa se substituie Parlamentului. Nu a reusit nimic. S-a simtit in largul lui doar in mijlocul crizelor initiate tot de domnia sa", spune Oprescu.
Oprescu este de parere ca "amenintarea cu publicarea a 100 de nume de parlamentari, care au avut legaturi cu fosta Securitate a fost lansata pe piata subterana a zvonurilor de un fost colaborator al presedintelui, Cozmin Gusa. Acum, cand SRI a dat drumul la CNSAS la dosarele selectate, amenintarea a devenit realitate. Pentru ca efectul mediatic sa fie amplificat, numele celor 100 este dat publicitatii in transe".

Un conservator acuza

Pe de alta parte, liderul PC, Dan Voiculescu, a sustinut ca presedintele Basescu are dosar de colaborare cu fosta Securitate, desi CNSAS a primit raspuns negativ de la toate Serviciile secrete in ceea ce il priveste pe seful statului. "Presedintele ar trebui sa aiba onorabilitatea sa se prezinte la CNSAS, pentru ca poporul care l-a votat are dreptul sa cunoasca dosarul de colaborator al Securitatii al lui Traian Basescu. Traian Basescu a fost colaborator al Securitatii", a declarat Dan Voiculescu. Fara a aduce dovezi in acest sens, el a afirmat ca, in calitate de "colaborator al Securitatii", Traian Basescu "are datoria de primul cetatean al tarii sa-si prezinte dosarul". "M-a surprins raspunsul CNSAS la intrebarea pe care a adresat-o tuturor Serviciilor. Raspunsul a fost ca Traian Basescu nu are niciun dosar. Este imposibil sa nu aiba pentru ca el a declarat ca a scris tone de informari si nu pot sa nu-l cred pe presedinte", a spus presedintele PC, lasand sa se inteleaga ca aceste dosare "pierdute" ar putea fi la Palatul Cotroceni.

Pelerinajul continua la CNSAS

In tot acest timp, pelerinajul de politicieni la CNSAS continua. Astfel, senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, la iesirea de la CNSAS, ca a refuzat colaborarea cu Securitatea si ca a dat in trecut doua declaratii, intr-una exprimandu-si refuzul, iar in alta fiind obligat sa scrie ca nu va face publica incercarea de racolare, doar cea de-a doua figurand la CNSAS. Frunda a constatat la CNSAS ca are cinci dosare de Securitate, dintre care doua sunt de retea, dar ca a refuzat colaborarea, nu are angajament si nici nu a scris note informative, in situatia sa fiind toti liderii UDMR.
Potrivit lui Frunda, cele doua dosare de retea au aparut "pentru ca s-a incercat racolarea, ceea ce nu s-a reusit". El a aratat ca Securitatea a incercat sa-l exmatriculeze in studentie si ulterior sa il racoleze, in 1982-1983, cand era avocat si apara "prea constiincios" martorii lui Iehova si persoanele acuzate ca ar fi facut avorturi.
De asemenea, deputatul PNL Dragos Ujeniuc a declarat ca are dosar de urmarit, el refuzand colaborarea cu Securitatea, gest care l-a costat schimbarea din functia de presedinte al Judecatoriei Giurgiu.
El s-a prezentat la CNSAS pentru a-si consulta dosarul de Securitate, declarand la iesire ca are un dosar de urmarire si ca a constatat ca "se cheltuiau o groaza de bani ca niste maimutoi de urmaritori si de securisti sa culeaga date" care nu il intereseaza nici macar pe el, cu atat mai putin pe altcineva.

Doar SRI l-a verificat pe presedinte

CNSAS a demarat procedurile prin care s-au solicitat detinatorilor de arhive ale fostelor organe ale statului materiale referitoare la presedintele Traian Basescu, in urma cererii depuse de fostul presedinte Emil Constantinescu, SRI fiind singura institutie care a raspuns solicitarii Colegiului. Conform unei scrisori primite de Constantinescu ieri din partea presedintelui CNSAS, Claudiu Secasiu, Colegiul a dispus solutionarea cererii de verificare a presedintelui Basescu si a solicitat "detinatorilor de fond arhivistic provenind de la fostele organe represive ale statului (SRI, SIE si Serviciul Arhive si Documentare Militare) toate materialele mentionate in cererea depusa de fostul presedinte la 13 decembrie 2005". "Pana la momentul redactarii prezentei, singura institutie care a dat curs adreselor noastre (CNSAS - n. red.) a fost Serviciul Roman de Informatii. Acesta ne-a transmis raspunsul sau doar ca "nu au fost identificate documente ale Arhivei Comitetului PCR al Flotei Maritime sau ale Arhivei Comitetului Central al PCR", se arata in scrisoarea primita de Constantinescu. (A.M.)

Patru infirmari de dosare

Mircea Dinescu si Constantin Ticu Dumitrescu, membri ai Colegiului CNSAS, au infirmat cele patru nume de politicieni, invocate in doua ziare, care ar aparea in dosarele pe care SIE trebuie sa le trimita catre CNSAS, respectiv Theodor Stolojan, Teodor Melescanu, Adrian Severin si Mircea Geoana. Mircea Dinescu a precizat ca lista cuprinzand cele patru nume aparuta in presa este eronata, pentru ca SIE nu a trimis inca cele patru dosare si, ca atare, membrii Colegiului nu puteau sti care sunt politicienii in cauza. De asemenea, Ticu Dumitrescu a declarat ca "nu a auzit" de cele patru nume ca ar fi fost in dosarele pe care SIE trebuie sa le trimita CNSAS. Pentru a elucida problema dosarelor trimise de SIE catre CNSAS, presedintele Colegiului, Claudiu Secasiu, Mircea Dinescu si Cazimir Ionescu au fost la sediul central al Serviciului de Informatii Externe. Dupa intalnire, Secasiu nu a confirmat cele patru nume, adaugand ca informatiile nu au relevanta pana cand nu se pronunta CNSAS. Tot ieri, s-a stabilit ca membrii CNSAS sa nu se mai poata abtine, ci sa voteze numai cu "da" sau "nu", iar votul va fi secret, a anuntat marti purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu. Eliminarea abtinerilor a fost ceruta luni de Constantin Ticu Dumitrescu, care a reclamat vicierea verdictelor, din cauza abtinerilor si a schimbarii radicale a pozitiilor unor membri ai Colegiului, in cazul judecatoarei Bejinariu si a lui Razvan Theodorescu. (D.P.)
Publicat de : Nicoleta Nicolae
Data publicării: 16 Aug 2006 - 05:25
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20201&titlu=Dosariada___dirijata_de_la_Cotroceni