Nimeni nu scapa de trecutul securist, avertizeaza Talpes [1]

  Senatorul Ioan Talpes, fost director al Serviciului de Informatii Externe intre 1992 si 1996, prognozeaza cutremur pe scena politica

. El sustine ca vor exista un al doilea si al treilea val de deconspirari ale fostilor colaboratori ai Securitatii carora le vor cadea "victime" politicieni de calibru.

Nimeni nu se poate considera la adapost, nici cei care si-au ars dosarele, pentru ca serviciile de informatii detin o "a treia arhiva" , aproape deloc cunoscuta si care contine copii ale sintezelor dosarelor pe suport magnetic.

Talpes spune ca a vazut cu ochii lui copii pe microfilm ale dosarelor politicienilor, zidite in tavanul propriului sau birou de la SIE.Talpes a explicat ca arhivele Securitatii nu erau alcatuite doar din dosare si copiile lor pe microfilm, ci si din "microfilme - jachete", adica sinteza documentelor din dosar inregistrata pe suport magnetic. "Spre deosebire de primele doua categorii ale arhivelor - dosarele si microfilmele care puteau fi distruse dupa 40 de ani de exemplu, cea de-a treia nu putea fi niciodata distrusa", a spus pentru ZF senatorul. Asadar, niciun roman care a avut dosar la Securitate nu va putea sa ascunda acest lucru, chiar daca dosarul lui a fost distrus, sugereaza Ioan Talpes, pentru ca o sinteza a dosarului fiecarui roman care a colaborat cu Securitatea sau a fost urmarit exista in prezent in custodia serviciilor de informatii.

"Microfilmele-jacheta" sunt in custodia serviciului care detine si dosarul si copia sa pe film, deci o copie sintetizata a unui dosar aflat de exemplu, la Serviciul Roman de Informatii si deja predat CNSAS se afla obligatoriu in arhiva acestui serviciu.

Norica Nicolai, vicepresedinte al Comisiei de aparare din Senat, a spus pentru ZF ca nu vede de ce Securitatea ar fi facut cate doua copii pe microfilm ale acelorasi documente, insa spune ca e posibil sa fie doua microfilme pentru ca erau incadrate si in curente: "antisovietic, sovin, externe".

Cat despre microfilmele din tavanul biroului sau de la SIE, Talpes spune ca au fost gasite cand s-a facut curatenie.

"Erau copii ale dosarelor unor personalitati, nu erau la intamplare", a afirmat el. Senatorul nu a vrut sa dezvaluie numele politicienilor, insa spune ca a predat microfilmele serviciilor de informatii. O astfel de intamplare este pusa insa sub semnul intrebarii de catre alti colegi ai sai parlamentari. "Poate si-a zidit singur microfilmele, ca, din cate stiu eu, in timpul mandatului sau a fost mutat sediul SIE. Acum, si in copacii din Herastrau pot fi zidite microfilme. Eu nu am cunostinta de asa ceva", a spus pentru ZF George Maior, presedintele Comisiei de aparare din Senat. El pune declaratiile lui Talpes pe seama dorintei acestuia de a castiga capital politic, avand in vedere ca acesta abia si-a infiintat un partid politic. Pe de alta parte, iuresul "Dosariadei" se va incinge din nou astazi, cand istoricul Marius Oprea, consilierul primului-ministru pe probleme de securitate, va prezenta lista cu "securistii" din Guvern. Premierul Calin Popescu-Tariceanu l-a insarcinat pe Oprea cu identificarea fostilor colaboratori ai Securitatii din Executiv, iar un cap a cazut deja. Dan Petrescu, secretar de stat la cancelaria primului-ministru, a fost demis la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce Oprea a dezvaluit ca a fost timp de doi ani ofiter al fostei Securitati. Demiterea lui Petrescu nu a fost confirmata oficial. Maine Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii urmeaza sa inceapa audierile celor 29 de politicieni ale caror dosare au fost desecretizate in urma cu doua saptamani. Printre acestia, Mona Musca, cea care a recunoscut ca a semnat un angajament cu Securitatea.

Intre timp, politicienii au continuat sa-si arunce ca la ping-pong acuzatii privind colaborarea cu fosta politie politica. Deputatul Cozmin Gusa a sustinut ca senatorul independent Ioan Talpes "este inca ofiter activ" si ca vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a fost, inainte de 1989, "ofiter acoperit".

"Talpes este un fost apropiat al familiei Ceausescu si un fost sef al SIE care nu a facut nimic pentru deconspirarea Securitatii", a spus Gusa depre fostul colaborator al presedintelui Ion Iliescu, in timp ce despre Melescanu a afirmat ca s-a aflat la Viena in 1989, in perioada in care fratele lui Nicolae Ceausescu, Marin,

s-a sinucis. Melescanu a respins ieri acuzatiile lui Gusa, pe care le-a incadrat in categoria "declaratii teribile".

"N-am fost nici ofiter acoperit, nici descoperit al Securitatii. Asa-zisele dezvaluiri ale domnului Gusa nu au nicio baza reala", a afirmat Melescanu.

Cozmin Gusa vrea sa demonstreze electoratului, prin declaratiile sale, ca se zbate pentru pozitia de "loaza nationala", a replicat si Talpes.
Publicat de : ---
Data publicării: 21 Aug 2006 - 06:06
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20303&titlu=Nimeni_nu_scapa_de_trecutul_securist__avertizeaza_Talpes