Rodica Stanoiu a sfidat presa si "a aratat pisica" CNSAS! [1]

"Plagiez presedintele - Dati-mi dosarul meu de retea, daca il gasiti!" Aceasta a fost declaratia data ieri, pe un ton sfidator, de fostul ministru al justitiei, senatorul PSD Rodica Stanoiu, la iesirea de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii

.

Dupa aproape trei ore de audieri la CNSAS, Rodica Stanoiu a declarat ca are dosar de urmarit, iar in privinta vreunui dosar de retea, care sa ateste ca a fost colaborator al Securitatii, a dat de inteles ca acesta nu exista. Senatorul PSD a iesit cu cateva foi in mana despre care a spus ca reprezinta "viata sa", lasand sa se inteleaga ca sunt copii dupa pagini din dosarul sau de urmarit. Nicio alta declaratie nu a vrut sa dea Rodica Stanoiu, in ciuda numeroaselor speculatii aparute in mass-media in legatura cu presupusa sa colaborare cu Securitatea, sub numele de cod "Sanda". Ba chiar, pe acelasi ton sfidator, senatorul PSD i-a trimis pe jurnalisti sa isi ia informarile de la CNSAS.

Dinescu: "ne-a aratat pisica, deci nu va pot spune nimic"

"Ati vazut ce a zis Rodica Stanoiu despre art. 24 (din Legea Ticu - n.r), il stiti, ala referitor la puscarie, ne-a aratat pisica, deci nu va pot spune nimic", a declarat Dinescu la iesirea din sediul CNSAS. El s-a rezumat sa spuna ca "intalnirea a fost interesanta". Fara a da detalii, Dinescu a declarat ca impreuna cu colegii din forul de conducere al CNSAS au luat mai multe decizii in anumite cazuri.

Liberalul Liviu Campanu - ceea ce se vede nu e adevarat

Rodica Stanoiu nu a fost singura care a trecut pragul CNSAS ieri. Consiliul a primit demnitari pe banda rulanta, primul care s-a prezentat la ora 10 dimineata fiind deputatul PNL Liviu Campanu, care figureaza ca posesor al unui dosar de retea. El a declarat ca a fost surprins sa constate ca in dosarul sau de doua file exista si un angajament ce ii este atribuit, prin care primeste si un nume conspirativ - "Sergiu". "Am vazut un angajament care este semnat cu numele meu si scris olograf, insa va asigur ca nu imi apartine. Este o facatura ce contine multe inadvertente, iar scrisul nu este al meu", a declarat Campanu la iesirea de la audieri. Dupa ce a negat ca ar fi semnat vreun angajament cu Securitatea, deputatul PNL a declarat ca va aduce dovezi CNSAS care sa-i ateste afirmatiile. "Voi aduce alte dovezi care sa arate ca acel angajament este un fals si ma refer la faptul ca nu am fost presedintele Comisiei pentru studenti straini la Institutul de Medicina si Farmacie Iasi in acea perioada si nu am stat la Caminul 1 Mai B in acea perioada, ci la gazda". Tocmai pentru a dovedi ca nu a semnat niciun angajament, Campanu a facut apel la neconcordanta datelor din dosarul sau: "Am fost contactat de doua ori de un ofiter de Securitate, dar asta se intampla in septembrie 1989, iar angajamentul este datat in 18 ianuarie 1989". El a adaugat ca cel care l-a contactat din partea Securitatii era "maiorul Oancea".

Expertiza grafologica

Colegiul CNSAS l-a pus pe deputatul Liviu Campanu sa dea o declaratie olografa, astfel incat scrisul sau sa fie comparat cu ceea ce s-a gasit in dosarul de la Securitate. "M-au pus sa povestesc in scris versiunea mea despre perioada 1989, pentru ca apoi scrisul meu sa fie comparat cu al celui care a redactat angajamentul atribuit mie", a spus Campanu dupa intalnirea cu membrii Colegiului CNSAS.

Minoritarul Gheorghe Firczak: "nu am angajament, nu sunt note informative"

Cel de-al doilea sosit la CNSAS a fost deputatul din partea minoritatii rutene, Gheorghe Firczak, care a sustinut acelasi lucru: nu am avut niciun angajament la Securitate. Mai mult, Firczak a sustinut ca a fost urmarit si ca a avut de suferit. "Am fost urmarit de Securitate, datorita faptului ca am scris niste articole istorice. Ei le-au considerat la vremea respectiva - puneti, va rog, ghilimelele de rigoare - dusmanoase", a declarat deputatul minoritatilor. La vremea respectiva, Gheorghe Firczak lucra la muzeul Sarmisegetusa si, ulterior, la muzeul din Deva. El a explicat chemarea la audieri de catre CNSAS prin faptul ca "am fost gasit pe un tabel in care eram susceptibil sa am dosar de retea cu alte nume, vreo saizeci si ceva de nume din judetul Hunedoara. Nu am dat angajament, nu sunt note informative, deci eu nu am de ce sa fiu nelinistit".

Fostul peremist Dan Mocanescu a dat "relatii" despre un prieten

A existat insa si un parlamentar care a recunoscut ca "a dat relatii" tocmai despre un prieten al sau. Este vorba de un deputat independent ales pe listele PRM, Dan Mocanescu, care a admis ca a dat Securitatii relatii despre un prieten de-al sau, cetatean strain. Mocanescu a sustinut, dupa ce a fost audiat de CNSAS, ca si-a caracterizat prietenul drept un om onest, care respecta interesele tarii sale si care nu este un pericol pentru Romania. El a precizat ca a incalcat o lege comunista, intrucat, la cateva ore dupa ce i s-au cerut detalii despre prietenul sau, acesta l-a anuntat pe urmarit si pe familia sa despre intentiile Securitatii, ceea ce la vremea respectiva era caz penal. Mocanescu a precizat ca nu a semnat vreun angajament de colaborare cu Securitatea, ci "doar mai multe angajamente" prin care se obliga sa respecte secretul de stat conform legilor de atunci, intrand des in contact cu informatii clasificate prin natura meseriei sale. "Am lucrat la fabrica de armament de la Plopeni", a explicat Mocanescu. Deputatul nu a putut preciza daca are dosar de urmarit sau de retea, precizand doar ca a aflat din presa ca are dosar de retea, insa la CNSAS dosarul sau are doar un numar, nu si o incadrare.

Mircea Toader, alias "Tutu", filat de Securitate

La CNSAS a fost si secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Internelor, democratul Mircea Toader. Venit la CNSAS pentru a-si vedea dosarul, Toader a primit inca doua volume ale dosarului sau de urmarit, patru plicuri cu sute de file cuprinzand transcrierile convorbirilor telefonice purtate de acesta si familie in cei trei ani in care a fost filat. "Totul a pornit de la faptul ca, in calitate de expert in navigatie fluviala, am verificat o nava sub pavilion strain. Securitatea mi-a cerut anumite detalii despre acea nava, iar eu am afirmat ca nu are voie sa ceara asa ceva", a declarat Toader. El a mai spus ca numele conspirativ pe care i l-a atribuit Securitatea a fost "Tutu" si ca a fost filat de cinci ofiteri in toata aceasta perioada. Secretarul de stat a precizat ca in doua randuri a fost anchetat la sediul Securitatii "de pe Calea Rahovei", dar si in localitatea sa natala, la Galati. El a precizat ca anchetele nu au fost dure, ci au decurs normal, poate si datorita faptului ca sotia sa era avocat.

Cine a mai trecut pe la CNSAS

Saptamana trecuta au fost pe la CNSAS deputatii liberali Mona Musca si Gheorghe Dragomir, senatorul UDMR Sogor Csaba si deputatul PD Cristian Radulescu. De asemenea, deputatul PSD Ion Mocioalca a venit sa-si vada dosarul, urmand sa fie audiat la o data ulterioara.


Publicat de : Teodora Georgescu
Data publicării: 06 Sep 2006 - 05:29
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20633&titlu=Rodica_Stanoiu_a_sfidat_presa_si___a_aratat_pisica___CNSAS_