Europa ii bate obrazul lui Marko Bela [1]

Comisarii europeni Franco Frattini si Olli Rehn i-au scris lui Marko Bela dupa "executia"  proiectului Agentiei Nationale de Integritate la care a participat din plin si UDMR

.

Franco Frattini, vicepresedintele Comisiei Europene si comisar pentru justitie, si Olli Rehn, comisar pentru extindere, i-au trimis o scrisoare comuna lui Marko Bela, dupa ce UDMR, partid aflat in coalitia de guvernare, a condus practic masacrarea proiectului de lege pentru infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

Scrisoarea, cu un continut extrem de taios, a fost trimisa vineri, 8 septembrie, la numai o zi dupa ce deputatii UDMR, PC, PSD si PRM din Comisia juridica a Camerei Deputatilor, uniti intr-o coalitie de interes, au redus la tacere toate prevederile incomode din proiectul initiat de Ministerul Justitiei pentru functionarea ANI.

„Va scriem in urma ultimelor evenimente petrecute in Camera Deputatilor si Senat care ne-au dat motive de ingrijorare in legatura cu angajamentul tuturor actorilor de pe scena politica romaneasca pentru o lupta eficienta, sustinuta si ireversibila impotriva coruptiei la nivel inalt”, spun comisarii.

Oficialii europeni si-au exprimat fatis ingrijorarea si dezamagirea pentru faptul ca proiectul de lege privind infiintarea ANI, asupra caruia coalitia cazuse de acord in timpul discutiilor politice purtate pe acest subiect, nu a trecut in varianta inaintata de initiatorul proiectului, ba, mai mult, a suferit transformari neasteptate.

Motive de ingrijorare

Comisarii Frattini si Rehn sustin, in randurile adresate lui Marko, faptul ca  infiintarea ANI ar putea „avea impact pozitiv in prevenirea si lupta impotriva coruptiei la nivel inalt”, amintind ca unul dintre angajamentele Romaniei luate la inchiderea negocierilor pentru aderarea la UE a fost tocmai lupta impotriva coruptiei. 

Cei doi oficiali atrag atentia si asupra faptului ca initiativa legislativa care modifica procedura de numire a procurorului general poate sa aduca „o instabilitate inutila in cadrul legal si institutional al luptei anticoruptie”.

Tot saptamana trecuta, aceeasi Comisie juridica a Camerei Deputatilor a adoptat o initiativa mai veche a lui Gyorgy Frunda, sustinuta de PC, privind numirea procurorului general si a procurorilor sefi de directii de catre Consiliul Superior al Magistraturii si nu de ministrul justitiei, cum este in prezent.

In finalul scrisorii, Frattini si Rehn ii transmit lui Marko faptul ca, „daca se doreste ca procesul de reforma sa continue, este nevoie ca toti factorii politici din Romania sa demonstreze in mod clar ca sustin lupta eficienta si ireversibila impotriva coruptiei la nivel inalt”.

„Pentru imbunatatirea proiectului”

Marko Bela, presedintele UDMR si viceprim-ministru coordonator al integrarii europene, a recunoscut, intr-un final, ca scrisoarea i-a fost adresata si pentru ca este liderul partidului politic care a avut anumite initiative in domeniul justitiei in ultimele zile.

 „Ca in Comisia juridica s-au adus anumite amendamente si din partea UDMR este adevarat, dar acele amendamente au scopul de a imbunatati proiectul. Trebuie sa dam dreptul parlamentarilor sa vina cu propuneri, cu sugestii, cu amendamente si sunt convins ca forma finala va contine dezideratul pe care-l urmarim cu totii”, ne-a declarat ieri Marko Bela.

De partea cealalta, ministrul justitiei, Monica Macovei, initiatoarea proiectului ANI care a devenit obiectul scrisorii catre Marko, ne-a declarat ca existenta agentiei fara a avea atribute reale de control este inutila. „Adevarul este ca parlamentarii UDMR, PSD si PC nu vor sa fie controlati.

Vor viata parlamentara de pana acum, fara sa fie anchetati sau sa le fie controlate averile. Este evident ca UDMR, PC si PSD se opun masurilor anticoruptie. In 2005, cand guvernul a adoptat noile declaratii de avere si interese, vicepremierii George Copos si Marko Bela s-au opus si au parasit sedinta de guvern”, ne-a mai spus Macovei.

 

Scrisoarea comisarilor

Draga domnule Marko,

Va scriem ca urmare a ultimelor evenimente petrecute in Camera Deputatilor si Senat, care ne-au dat motive de ingrijorare in legatura cu angajamentul tuturor actorilor de pe scena politica romaneasca pentru o lupta eficienta, sustinuta si ireversibila impotriva coruptiei la nivel inalt.

Suntem dezamagiti in special pentru ca proiectul de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, asupra caruia coalitia a cazut de acord, nu a trecut in timpul discutiilor incepute miercuri in camera inferioara.

Infiintarea Agentiei Nationale de Integritate cu atributiile incluse in proiectul de lege propus de coalitia de guvernamant ar fi putut avea impact pozitiv in prevenirea si lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, lupta care a constituit unul dintre angajamentele facute de Romania in timpul inchiderii negocierilor pentru aderarea la UE, in decembrie 2004.

 In plus, proiectul de lege propus in Senat pentru modificarea procedurii de nominalizare a procurorului general din Romania risca sa aduca o instabilitate inutila in cadrul legal si institutional al luptei anticoruptie.

Asa cum stiti, cea mai recenta evaluare a Comisiei privind eforturile Romaniei in lupta impotriva coruptiei arata ca, desi initial au fost facut progrese, este necesar ca eforturile sa fie continuate si sa fie insotite de rezultate.

In concluzie, accentuam din nou faptul ca, daca se doreste ca procesul de reforma sa continue, este nevoie ca toti factorii politici din Romania sa demonstreze in mod clar ca sustin lupta eficienta si ireversibila impotriva coruptiei la nivel inalt.

Franco Frattini Olli Rehn

 

Apel catre coalitie

PD cere retragerea legii privind desemnarea procurorilor

PD solicita partenerilor de coalitie retragerea proiectului de lege care vizeaza modalitatea de desemnare a procurorilor, proiect modificat de deputati. Acestia i-au luat Monicai Macovei dreptul de a-i numi pe sefii de Parchete, in favoarea CSM.

Presedintele PD, Emil Boc, a declarat ieri ca decizia poate compromite eficienta luptei anticoruptie si poate constitui un semnal negativ pentru Comisia Europeana, in perspectiva raportului din septembrie. El crede ca schimbarea regulilor jocului in timpul acestuia: „este o lovitura data Romaniei”. (Alexandra-Livia Dordea)

 

 

Monstruoasa coalitie

ANI, ucisa in burta parlamentuluiAgentia Nationala pentru Integritate (ANI) pare un copil nedorit de toata clasa politica, conceput doar pentru ca Uniunea Europeana doreste sa mai puna o piedica in calea coruptiei la nivel inalt.

Comisia Juridica din Camera Deputatilor a refuzat sa dea unda verde proiectului initiat de Ministerul Justitiei prin vocea UDMR si a PSD, care l-a catalogat „execrabil”. Astfel, reprezentantii maghiarilor si-au dat mana cu cei ai PSD, PRM si PC pentru boicotarea initiativei care ar ajuta la deslusirea adevarului despre averile demnitarilor.

Proiectata pentru a controla averile, legea s-a trezit amputata de amenda-mentele aduse de grupul UDMR-PSD-PC, care a schimbat esenta actului normativ. Astfel, in noua varianta, institutia ANI nu poate avea niciun rol in lupta anticoruptie. Va face munca de consilier la Comisia juridica a parlamentului, care este doar de verificare a completarii corecte a declaratiei de avere.

Unul dintre cele 36 de puncte amendate de UDMR se refera la posibilitatea sesizarii neconcordantei din actul semnat de demnitar si realitatea in ceea ce priveste averea sa.

In forma amendata, reclamatiile nu mai pot fi facute anonim, iar cel care indrazneste sa sesizeze neregulile trebuie sa vina cu dovezi. Asa ca petitionarii vor avea nevoie de o echipa de detectivi care sa-i urmareasca pe autorii falselor declaratii de avere, sa-i fotografieze si sa copieze documentele de proprietate.

Reamintim o alta alianta re- centa a PC, UDMR si PSD, care a lasat-o pe Monica Macovei fara prerogativele de numire a sefilor de Parchet in favoarea Consiliului Superior al Magistraturii, proiect de lege trecut prin aceeasi Comisie juridica a Camerei Deputatilor. Proiectul modificat urmeaza sa fie aprobat in plen, apoi trimis la Senat.

Societatea civila a transmis, prin intermediul a 12 organizatii, ca amendamentele transforma legea in una „ridicola si decorativa” si ca parlamentarii ar trebui sa-si reconsidere pozitia. Pentru rezolvarea diferendelor exista o singura solutie: retragerea proiectului din parlament si adoptarea legii printr-o ordonanta de urgenta. In forma initiala insa.  (Tiberiu Lovin)

Marko Bela


Publicat de : ---
Data publicării: 11 Sep 2006 - 05:29
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20743&titlu=Europa_ii_bate_obrazul_lui_Marko_Bela