Bogdan Teodorescu: Victor Ponta, Traian Basescu si Elena Udrea [1]

  Intalnirea de la sfarsitul saptamnii trecute dintre Tineretul Social-Democrat si diversi lideri ai puterii poate parea un semn al normalitatii politice din Romania

.

Dialogul a fost civilizat, disputa - daca a existat - s-a pastrat intre limitele bunei cuviinte, ideile emanate au fost chiar interesante, iar replicile acide au fost - cel putin o parte dintre ele - amuzante.

Pe de alta parte, judecand din prisma realitatii care exista in Romania, de fapt, initiativa lui Victor Ponta a fost o greseala. Nu politica, dar electorala. Ni l-am putea imagina pe Ion Iliescu, acum cativa ani, stand de vorba in acelasi cadru cu tineretul Partidului Democrat? Nu... Si nu din cauza lui Ion Iliescu, ci din cauza respectivei organizatii politice.

Ni-i putem imagina pe Nicolae Vacaroiu sau pe Valer Dorneanu intalnindu-se cu tineretul liberal, asa cum a facut-o in week-end Bogdan Olteanu cu tineretul social-democrat? Imposibil... Sau mai departe... Vedeti posibila o intalnire intre Alexandru Mironov (consilier prezidential al lui Iliescu) si tineretul taranist care sa semene cu intalnirea intre Elena Udrea si tinerii lui Ponta? Dincolo de bancurile de natura estetica sau sexista care pot decurge din improbabila asemanare, o astfel de intalnire era compromisa de bariera ideologica.

Una dintre consecintele aparitiei ideologiei in viata cetatenilor planetei a fost radicalizarea urii si demonizarea dusmanului. In timp ce in antichitate dusmanul era respectat si chiar prezentat hiperbolizat pentru ca victoria asupra sa sa fie cu atat mai importanta (putem sa ne referim numai la caracterizarile pe care Titus Livius le face tuturor dusmanilor Romei), in Evul Mediu, odata cu extinderea catolicismului, necrestinii sau adversarii crestinismului - ereticii, devenisera uneltele diavolului. Tot ce faceau ei era rau si nimic nu justifica existenta lor pamanteana. Dusmanul Romei trebuia doar sa fie invins. Dusmanul credintei trebuia sa fie eradicat.

Unirea unor mase de oameni in jurul unei idei sau, de la un moment dat incolo, a unei ideologii nu ar fi fost posibila daca alta ideologie ar fi fost considerata la fel de legitima. Totalitarismul a functionat pe aceeasi paradigma cand a interzis si a reprimat violent orice alta forma ideologica decat cea oficiala.

Desigur, democratiile presupun pluralism, iar statul garanteaza libera afiliere a oricui, oriunde. Dar acest pluralism nu se aplica in interiorul grupului de aderenti, ci in interiorul societatii in ansamblu.

Opozitia in Romania, si mai ales opozitia anti-Iliescu, numita impropriu de dreapta, s-a consolidat si a venit de doua ori la putere pastrand riguroasa dihotomia intre membrii ei - democratii, anticomunistii, antisecuristii, lupatorii anticoruptie, luptatorii antisistem ticalosit, luptatorii antimafie, prooccidentalii - si sustinatorii partidului lui Iliescu, automat definiti ca nondemocrati, comunisti, securisti, corupti, ticalosi, mafioti, filorusi. Ruptura era definitiva, irevocabila si ireconciliabila.

Infrangerea opozitiei insemna sfarsitul lumii, insemna ticalosirea totala a raului si a ramului, insemna emigrarea in Congo ca solutie viabila si pozitiva. Tot acest arsenal are o singura miza: motivarea aderentului, care mai degraba va sta alaturi de un lider fiind impotriva cuiva, decat pentru ceva. Mesajul hai sa construim impreuna este mai slab decat hai sa scapam de astia. Cu o conditie. Ca astia sa fie suficient de negri (ma refer la culoarea imagologica, nu la cea a pielii) incat lupta impotriva lor sa fie logica. Innegrirea adversarului este o regula fundamentala a mentinerii moralului si determinarii unei structuri aflate in conflict.

Traian Basescu, Elena Udrea, Bogdan Olteanu au repurtat o victorie importanta pentru regimul lor politic si una de imagine si mai importanta dupa concordia reusita cu TSD. Mesajul final este acela ca intre principalul partid de opozitie si cei care l-au trimis in opozitie nu exista bariere de netrecut. Mai mult, prin proiectia publica a acestei concordii, toate enunturile trecute, prezente si viitoare ale respectivilor purtatori de mesaj sunt legitimate chiar de structurile social-democrate. Din punctul de vedere al tineretului taranist, de exemplu, tot ce era emanat (mai tineti minte expresia?) de la Iliescu si ai lui era gresit. Din start si fara analize subtile de continut. Traian Basescu, in anii de opozitie, nu a laudat sau nu a cautionat niciodata pe nimeni din PSD.

Din contra... A lansat cele mai teribile acuzatii. De ce? Fiindca electoratul sau il credea. La acest moment, mesajul dat de intalnirea sus citata este simplu. Noi, cei din opozitie, am putea sa ne intelegem cu voi, cei de la putere. Cu anumite conditii, in anumite circumstante, pe baza unor anumite principii, dar am putea sa ne intelegem. Ceea ce este un pas inainte important pentru viziunea din Romania. Dar un mare pas inapoi pentru un partid care trebuie sa-si motiveze membrii sa plece de langa Traian Basescu - unde stau intr-o proportie importanta - si sa voteze cu candidatul lui.

Transformarea PSD dintr-un partid puternic intr-un club de discutii publice este un fapt mai vechi, rezultatul actiunii noii conduceri si al rafuielilor care au loc in interior. Acest tip de atitudine insa poate produce doua mutari importante pe piata. In primul rand, o parte din nemultumiti nu vor mai migra, cautionarea actiunilor puterii mentinandu-i pe loc.

In al doilea rand, ceilalti nemultumiti care totusi vor pleca nu se vor duce spre PSD si-si vor cauta o noua patrie. Ceea ce conduce tot mai mult la ideea ca in viitorul Parlament vom avea un partid nou. Pana de curand parea ca acest partid ar putea fi PNG-ul. Daca nu cumva ideea nastrusnica de plasare in dreapta-dreapta a spectrului politic a unui partid a carui principala atractie este darnicia materiala a liderului sau se va concretiza in depunctare electorala.

Bogdan Teodorescu este directorul general al Institutului PRO
Publicat de : ---
Data publicării: 11 Sep 2006 - 05:32
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20757&titlu=Bogdan_Teodorescu__Victor_Ponta__Traian_Basescu_si_Elena_Udrea